نزدیک به ۲ سال است که درهای تالار تیموری گشوده نشده، بنایی در دولتخانه صفوی که یکی از سرمایههای ملی ماست ولی سالها در و دیوار آن با انبوهی از اشیا و تاکسیدرمیهای متعدد انباشته شده است. به گفته کارشناسان موزه تاریخ طبیعی هیچ سنخیتی با بنای تاریخی تالار تیموری ندارد و باید […]
نزدیک به ۲ سال است که درهای تالار تیموری گشوده نشده، بنایی در دولتخانه صفوی که یکی از سرمایههای ملی ماست ولی سالها در و دیوار آن با انبوهی از اشیا و تاکسیدرمیهای متعدد انباشته شده است. به گفته کارشناسان موزه تاریخ طبیعی هیچ سنخیتی با بنای تاریخی تالار تیموری ندارد و باید ضمن مرمت و حفاظت، کاربری مناسبی برای آن در نظر گرفته شود. این بنای تاریخی در اواخر دهه شصت برای ایجاد موزه تاریخ طبیعی از سوی شهرداری اصفهان در اختیار دکتر محمد علی جعفریان قرار گرفت. او متخصص زمین شناسی و فسیل شناسی بود و مجموعه بزرگی از تاریخ طبیعی را در تالار تیموری گردآوری کرد.
هفت سال از درگذشت جعفریان میگذرد و همچنان وضعیت این بنای تاریخی نامشخص است. به تازگی اما از سوی شهرداری زمزمههایی برای تغییرکاربری تالار تیموری به موزه هنرهای سنتی شنیده میشود. این در حالی است که خریداران مجموعه تاریخ طبیعی دکتر جعفریان بر ماندن در این بنای تاریخی پافشاری میکنند. شاهین سپنتا عضو انجمن دوستداران اصفهان و فعال میراث فرهنگی در گفت و گو با ایرنا معتقد است که در سالهای گذشته هویت تالار تیموری با حضور موزه تاریخ طبیعی تحت شعاع قرار گرفته است.
به گفته وی؛ تالار تیموری واقع در دولتخانه صفوی اصفهان که به عمارت چهارحوض نیز مشهور است از بناهای قدیمی دوره تیمور گورکانی است این بنا زمانی دارالحکومه و ساختمان دیوانی بود و در دوره پهلوی به عنوان باشگاه افسران استفاده میشد ولی پس از انقلاب جایگاه واقعی خود را نیافت و به عنوان موزه تاریخ طبیعی از آن استفاده شد.
سپنتا افزود: متاسفانه شیوه نگهداری اشیاء در موزه تاریخی طبیعی نیز بسیار ابتدایی و منسوخ شده بود و در عمل یکی از بناهای ارزشمند تاریخی اصفهان در محاصره مجسمه های سیمانی دایناسورها و حیوانات تاکسیدرمی شده قرار داشت و چهره نازیبایی پیدا کرده بود.
وی در ادامه ضمن تایید تصمیم اخیر شهرداری اصفهان در استفاده از تالار تیموری به عنوان موزه هنرهای سنتی گفت: متاسفانه در زمان حاضر در محدوده دولتخانه صفوی که روزانه گردشگران زیادی از آن بازدید میکنند هیچ موزه مناسبی برای ارائه هنرهای فاخر سنتی اصفهان نداریم. همچنین امیدواریم با همت شورای شهر و سازمان میراث فرهنگی سرانجام موزه بزرگ منطقه ای اصفهان که قرار بود در ساختمان ریسباف ایجاد شود به سرانجام مطلوب برسد.
این فعال میراث فرهنگی با توجه به وضعیت تالار تیموری در سالهای اخیرافزود: بنای تالار تیموری به مرمت دقیق و فوری نیازمند است و بهتر است شهرداری اصفهان با کمک کارشناسان مستقل در مرمت آن وسواس و دقت نظری خاص داشته باشند تا دوباره با انتقادات جدی روبرو نشوند.
سپنتا همچنین گفت: موزه داری یک علم است و صرفا بر اساس ذوق و علاقه نمی شود موزه داری کرد. آنچه که تاکنون در تالار تیموری ارائه می شد صرفا یک مجموعه بزرگ بود.
وی افزود: اصفهان نیازمندیک موزه تاریخ طبیعی مناسب و روز آمد است که با تازه ترین شیوه های موزه داری علمی و استفاده از فناوریهای نوین شنیداری، دیداری و رایانه ای بیشترین آگاهیهای سودمند را به بازدیدکنندگانکه به طور عمده دانش آموزان و دانشجویان و پژوهشگران هستند، ارائه کند.برای همین به نظر می رسد پارک علم و فناوری در شهرک علمی تحقیقاتی اصفهان محل مناسبی برای ایجاد موزه تاریخ طبیعی اصفهان باشد. سپنتا با اشاره به موزه های بزرگ تاریخ طبیعی جهان مثل موزه تاریخ طبیعی لندن، مرکز ریشه ها در ژوهانسبورگ، موسسه اسمیتسونیان در واشنگتن، موزه تاریخ طبیعی دانشگاه در وکسلدرفیلادلفیا، موزه تنوعزیستیبیوتی، موزه تاریخ طبیعی فیلد در شیکاگو، و موزه تاریخ طبیعی نیویورک، معتقد است که باید از تجربیات آنها در موزه تاریخ طبیعی اصفهان بهره گرفت.
تالار تیموری در انتظار مرمت
مسئول امور موزهها و اموال منقول اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان در رابطه با آنچه که قرار است در آینده برای تالار تیموری رخ دهد به ایرنا گفت: تالار تیموری جز نفایس ملی است و به طور قطع هر اتفاقی در خصوص این بنا اعم از مرمت و یا تغییر کاربری، باید با نظر و نظارت میراث فرهنگی باشد.
وی ضمن استقبال از تبدیل این بنا به موزه هنرهای سنتی گفت: تاکنون به ما اعلام رسمی نشده که چه کاربری برایش در نظر گرفتهاند و اینکه اگر قرار است موزه بشود چه محتوا و فیلم نامه نمایشی خواهد داشت.
میراث فرهنگی متولی اصلی بناهای تاریخی است و این نهاد باید نهایتا تایید کند که تالار تیموری چه کاربری خواهد داشت. حمیدی میگوید باید منتظر باشند و ببینند چه کاربری برای این بنا پیشنهاد خواهد شد تا بر اساس آن تصمیم نهایی را بگیرند.
به گفته این کارشناس، سالهاست که اقدام مرمتی جدی بر روی این بنا انجام نشده و حالا باید برای مرمت آن اقدام کرد.
وی در ادامه گفت و گو با ایرنا افزود: تا زمانی که مرحوم دکتر جعفریان در قید حیات بود و مسئولیت موزه را داشت اقدام مرمتی جدی در آنجا انجام نشده است. چند سالی هست که درهای تالار تیموری بسته است و کاربری ندارد. این بنا نیاز به مرمت دارد و باید به طور حتم از نظر ساختاری و تزیینات نظر متخصصان مرمت اخذ شود و روی بنا طرح مرمت گذاشته شود.