زهرا ایرانشاهی / وقوع سیل در تاریخ ۲۱دیماه ۹۸ خسارتهای زیادی را در مناطق مختلف استان سیستان و بلوچستان گذاشت. خساراتی که در بخش جادهای رفع شده و هم اکنون همه راه های دسترسی به این استان باز است اما بازسازی بخش مسکن به گذر زمان طولانی تری احتیاج دارد. خسارت در حوزه مسکن […]
زهرا ایرانشاهی /
وقوع سیل در تاریخ ۲۱دیماه ۹۸ خسارتهای زیادی را در مناطق مختلف استان سیستان و بلوچستان گذاشت. خساراتی که در بخش جادهای رفع شده و هم اکنون همه راه های دسترسی به این استان باز است اما بازسازی بخش مسکن به گذر زمان طولانی تری احتیاج دارد. خسارت در حوزه مسکن بیشتر به ایرانشهر، چابهار، خاش، دلگان، زاهدان، سرباز، سراوان، سیب و سوران، فنوج، کنارک، میرجاوه، نیکشهر و هیرمند به بار آمد و مردم این استان را آواره کرد. مبلغ پرداخت خسارت ۲میلیاردو۴۰۰میلیون ریال براورد شده است که از این میزان یکهزارمیلیون ریال پرداخت شده است.
براساس این گزارش، تاکنون ۲۳۰نفر از بیمهشدگان اعلام خسارت کردهاند که ۱۳۰پرونده تشکیل و مدارک آن تکمیل شده است و در اسرعوقت خسارتها پرداخت خواهد شد. همچنین حادثهدیدگان با ارایه مدارک لازم و تکمیل پرونده میتوانند مبلغ خسارت را دریافت کنند.
در همین زمینه مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن به استان سیستان و بلوچستان سفر کرده است. علی نبیان در سفر خود با اشاره به اینکه ۱۵ بهمن (تاریخ سفر نبیان به سیستان) اولین روز بعد از پایش اطلاعات متقاضیان طرح اقدام ملی مسکن است از ایجاد اتاق اقدام ملی گفت: این اتاق محلی برای جمع آوری مدارک متقاضیان طرح اقدام ملی و پاسخگویی به سوالات ایشان است که این موضوع باعث کاهش بروکراسی اداری و بالابردن راندمان و در نهایت افزایش رضایت مراجعه کنندگان می شود.
نبیان با حضور در اتاق اقدام ملی اداره کل راه و شهرسازی استان سیستان و بلوچستان از نزدیک شاهد مراحل انجام کار و دریافت مدارک متقاضیان قرار گرفت و با صحبت صمیمانه و چهره به چهره به بررسی مسائل و مشکلات متقاضیان مسکن در این استان کم برخوردار پرداخت.
معاون وزیر راه و شهرسازی در نشست شورای هماهنگی راه و شهرسازی که با حضور کلیه دستگاه های زیرمجموعه وزارت راه و شهرسازی برگزار شد، اظهار داشت: اقدامات اداره کل راه و شهرسازی استان سیستان و بلوچستان در ایجاد اتاق اقدام ملی ستودنی است.
مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن که به مناسبت دهه مبارک فجر به همراه اعضای هیات مدیره این سازمان به استان سیستان و بلوچستان سفر کرده، یکی از موهبت های انقلاب اسلامی را نزدیکی مردم و مسئولان دانست و گفت: در یک نظام اسلامی نباید فاصله ای بین مردم و مدیرانشان وجود داشته باشد و همین نزدیکی و یکدلی است که منجر به رضایت مردم از مسئولان خواهد شد.
مدیرعامل و اعضای هیات مدیره سازمان ملی زمین و مسکن در اولین روز از سفر دو روزه به استان سیستان و بلوچستان در نشستی نیز با اعضای معاونت املاک و حقوقی، بازآفرینی شهری و معاونت معماری و شهرسازی دیدار و به بررسی مسائل و مشکلات این حوزه های استان پرداختند.
گفتنی است امروز (۱۶ بهمن) عملیات کلنگزنی ۷۵۰۰ واحد مسکونی در شهرهای بالا و زیر ۱۰۰ هزار نفر در استان سیستان و بلوچستان در قالب طرح اقدام ملی با حضور مدیرعامل و اعضای هیات مدیره سازمان ملی زمین و مسکن و جمعی از مسئولان استانی انجام شد.
این در حالی است که اجرای طرح اقدام ملی مسکن و تکمیل پروژههای مسکن مهر این استان از مهمترین برنامههای اجرایی وزارت راه در این استان است که وزير راه و شهرسازی نیز در اینباره و در خصوص تسریع در اجرای طرح اقدام ملی تامین مسکن و ابلاغ برنامه ساخت مسکن استان سیستان و بلوچستان تاکید داشته است.
حال علاوه بر تکمیل پروژه های مسکنی در این استان، تعمیرات ۵۴۰ واحد مسکونی، متاثر از بارندگی های اخیر نیز با فوریت باید انجام شود. ضمن اینکه ۱۶۰ منزل در مناطق جنوب استان شناسایی و بیش از ۶۰ درصد دچار خسارت شده اند که نیاز به تعمیرات دارند. این در حالی است که در همان ساعات اول وقوع سیل، ۲۰ گروه از بنیاد مسکن برای برآورد کردن خسارات به نقاط مختلفی که دچار سیلاب شده بودند و آنطور که در خبرها آمده، همه افرادی که در جنوب استان منازل آن ها بر اثر سیلاب دچار خسارت شده است می توانند ۲۰ میلیون تومان تسهیلات با کارمزد ۴ درصد دریافت کنند.
در سیل اخیر سیستان، روستاهای قنداب سیب و سوران با ۸۳۹ نفر، با تخریب کامل دیوارخشتی و گلی پنج واحد منزل مسکونی مواجه شد و بیشترین بارندگی با ۲۵ میلی متر مربوط به شهرستان فنوج در جنوب این استان بوده است. بیشترین بارش ها بعد از فنوج، مربوط به چاهان نیکشهر با ۲۴٫۵ میلی متر، باهوکلات چابهار ۲۳ میلی متر، زرآباد کنارک ۲۲ میلی متر، اطراف سراوان ۱۰ میلی متر و توابع زاهدان هفت میلی متر گزارش شده است. بنابراین براثر طغیان رودخانه های محلی مسیرهای فنوج – مسکوتان و مسکوتان – اسپکه در جنوب این استان مسدود شد که با تلاش راهداران بازگشایی شد. بنابراین آنچه ضروری است توجه به تامین مسکن در این مناطق است.
در مورد طرح اقدام ملی در این استان هم باید گفت که در حال حاضر حدود ۸۰ درصد اراضی مورد نیاز طرح تأمین شده که پس از اعلام سامانه ثبت نام و پالایش متقاضیان، عملیات اجرایی حدود ۲۵۰۰ واحد در زاهدان و به صورت همزمان در سایر شهرهای استان آغاز شد. اقشار هدف این طرح خانوارهای با درآمد متوسط و همچنین اقشار کم درآمد زیرپوشش دستگاههای متولی از قبیل کمیته امداد، خیرین مسکن ساز، بهزیستی و.. است. چهار شرط اصلی برای خانه دار شدن افراد: ۱. متأهل بودن ۲. سکونت در محل مورد تقاضا ۳. عدم دریافت زمین یا واحد مسکونی دولتی (فرم ج سبز) و نداشتن ملک شخصی از شرایط ثبت نام در این استان است. ضمن اینکه در زاهدان حدود ۲۵۰۰ واحد احداث خواهد شد، در شهرهای سراوان، خاش و سیب، سوران نیز اقدامات لازم انجام خواهد شد.