زمینخواری واژهای است که طی چند سال اخیر در اثر افزایش کلاهبرداری و تصرف املاک و اراضی به فرهنگ لغت عموم مردم افزوده و رواج یافته، به گونه ای که دیگر زمانی که فرد یا افرادی مال دیگری اعم از ملی یا دولتی را به دروغ مال خود معرفی و از آن سوء استفاده […]
زمینخواری واژهای است که طی چند سال اخیر در اثر افزایش کلاهبرداری و تصرف املاک و اراضی به فرهنگ لغت عموم مردم افزوده و رواج یافته، به گونه ای که دیگر زمانی که فرد یا افرادی مال دیگری اعم از ملی یا دولتی را به دروغ مال خود معرفی و از آن سوء استفاده میکنند. اهمیت موضوع و حفاظت از اموال ملی، مراتع و داراییهای کشور کمتر از دیگر نیازهای اولیه زندگی جامعه نظیر امنیت سیاسی، فرهنگی، اجتماعی، محصولات غذایی، بهداشتی و. . . نیست. سالهاست بر اهمیت و لزوم مبارزه با پدیده زمین خواری پافشاری میشود اما متاسفانه همچنان شاهد تصرف غیرقانونی در اموال و داراییهای کشور و منابع طبیعی هستیم؛ به گونهای که هر از چند گاهی اخباری مبنی بر تصرفهای غیرقانونی اموال ملی که اغلب چندین هزار هکتار هستند، میشنویم گویا هنوز عزم جدی و مشخصی برای مقابله با این پدیده شوم شکل نگرفته است.
بسیاری از املاک و مراتع در استانهای مختلف کشور، به دلیل ارزش افزوده ای که پیدا میکنند لقمهای چرب برای زمینخواران هستند و بیشتر در معرض تصرف غیرقانونی قرار دارند که این امر خود دلیلی بر نظارت ویژه و حداکثری بر این مناطق است. در پی انتشار اخبار بزرگترین زمین خواری نیم قرن اخیر کشور در استان هرمزگان و جزیره قشم، دادستانی به این موضوع ورود کرد.
دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان هرمزگان با بیان اینکه اگر بی نظارتی و بیقانونی باشد برخی افراد دریا را هم تصاحب خواهند کرد، تصریح کرد: قوه قضاییه همواره پیگیر حقوق مردم بوده و خواهد بود.
مجتبی قهرمانی افزود: رئیس قوه قضاییه همواره نسبت به جزیره هرمز و مردم نجیبش توجه ویژه داشته است.
وی با بیان اینکه قوه قضاییه همواره پیگیر حقوق مردم بوده و خواهد بود، اظهار کرد: مردم به گردن تمامی مسئولین حق داشته و افتخارمان باید این باشد که نوکر مردم هستیم.
وی عنوان کرد: در این بازدید مشخص شد که به حریم ساحل و دریا تجاوز شده و قرار شد جهت بررسی بیشتر نیز این موضوع مورد کارشناسی قرار بگیرد. اگر بی نظارتی و بیقانونی باشد برخی افراد دریا را هم تصاحب خواهند کرد.
پیش از این رئیسکل دادگستری هرمزگان اعلام کرد: در راستای صیانت از حقوق عامه به دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان هرمزگان و مدیرکل بازرسی مأموریت داده شد که ضمن حضور میدانی در محل و بررسی جوانب امر، به موضوع واگذاری و تصرف اراضی در طرحهای مزارع پرورش میگو و ماهی و همچنین صادرات خاک رنگی در جزیره هرمز رسیدگی کنند.
نیاز به ساخت و ساز وسیع نیست
در همین زمینه مدیرکل دفتر استعدادیابی و بهرهبرداری منابع طبیعی سازمان جنگلها ضمن اشاره به اینکه مساحتی حدود ۱۲ هزار متر مربع در جزیره هرمز برای پرورش ماهی واگذار شده است، گفت: منابع طبیعی محدودیتهای مشخصی برای تخصیص زمین دارد که این قسمت جزو هیچ کدام از محدودیتها برای واگذاری نبود.
به گفته محمدرضا همتی این عملیات به گونهای نیست که نیاز به ساخت و ساز وسیعی داشته باشد.
در حال حاضر شرکت شهرکهای کشاورزی که وابسته به وزارت جهاد کشاورزی است مسئول تشکیل محلهایی برای پروژههایی خود است که یکی از مصادیق آنها شهرکهای تولید و پرورش آبزیان است.
وی با اشاره به اینکه عمیات پرورش میگو پیش از این به صورت محدود در استان گلستان و خوزستان نیز انجام شده بود، تصریح کرد: در بندرعباس نیز طی سالهای اخیر زمینی برای پرورش میگو تخصیص داده شده است. برای واگذاری اراضی ابتدا سازمان امور اراضی از دستگاههای مختلفی از جمله منابع طبیعی استعلام میکند و دستگاهها با توجه به محدودیتها و ممنوعیتهایی که دارند میتوانند با واگذاری اراضی موافقت یا مخالفت کنند.
مدیرکل دفتر استعدادیابی و بهره برداری منابع طبیعی سازمان جنگلها ادامه داد: برای مثال منابع طبیعی با واگذاری زمین در جنگل، ذخیرهگاه جنگل، مرتع درجه یک، حریم دستگاههای دولتی و حریم میراث فرهنگی مخالفت میکند.
در مورد واگذاری زمین در حریم ژئوپارک قشم برای عمیات پرورش میگو باید گفت که منطقه آزاد و میراث فرهنگی حریمی را به عنوان محدوده ژئوپارک به منابع طبیعی اعلام نکرده بودند و از اینرو اداره منابع طبیعی استان با واگذاری زمین به سایت پرورش میگو موافقت کرد.
همتی با بیان اینکه ۱۳۵ میلیون هکتار عرصههای منابع طبیعی در کشور است، تصریح کرد: متولی هر بخش از جمله مناطق حفاظت شده، مناطق نظامی، مناطق تاریخی و فرهنگی و… باید حرائم اماکن خود را به دستگاههای مربوطه اعلام کند تا با چنین مشکلاتی مواجه نشویم.
وی درباره عکسهای منتشر شده از ساخت و ساز در ساحل چهار درخت جزیره هرمز و کوههای رنگی آن توضیح داد: این زمین هیچ محدودیتی از نظر پوشش گیاهی، ذخیرهگاه جنگلی و زیست محیطی و … ندارد. منابع طبیعی محدودیتهای مشخصی برای تخصیص زمین دارد که این قسمت جزو هیچ کدام از محدودیتها نیست.
لازم به ذکر است، هنوز مدتزمانی از موضوع واگذاری اراضی در محدوده طولانیترین غار نمکی جهان به مرکز پرورش میگو بهعنوان جدیترین تهدید برای خروج ژئوپارک قشم از یونسکو نگذشته بود که ۱۵ بهمنماه طبق تصاویر و مستنداتی که به دست خبرگزاری ایسنا رسید، ساحل چهار درخت جزیره هرمز و کوههای رنگیاش درخطر تخریب قرارگرفته و بکر بودن جزیره هرمز با ساختوسازهای اینچنینی در مسیر نابودی قرارگرفته است.