نيكلا كوپرنيك منجم شهير لهستاني در ۱۹ فوريه سال ۱۴۷۳م در شهر تورِن لهستان به دنيا آمد. وي در دانشگاه‏هاي ايتاليا به فراگيري پزشكي و نجوم پرداخت و پس از چندي به تدريس رياضي روي آورد. كوپرنيك در طي سال‏هاي بعد و پس از انجام مطالعات نجومي، اعلام كرد كه با حركت چرخشي […]

 

 

نيكلا كوپرنيك منجم شهير لهستاني در ۱۹ فوريه سال ۱۴۷۳م در شهر تورِن لهستان به دنيا آمد. وي در دانشگاه‏هاي ايتاليا به فراگيري پزشكي و نجوم پرداخت و پس از چندي به تدريس رياضي روي آورد. كوپرنيك در طي سال‏هاي بعد و پس از انجام مطالعات نجومي، اعلام كرد كه با حركت چرخشي زمين طي ۲۴ ساعت به دور خود موافق است. او با اين عمل، مطلبي را كه از قرن‏هاي گذشته مطرح شده بود زنده كرد و باز همان مخالفت‏ها و مشكلات به وجود آمد. ولي كوپرنيك براي اين كه به زندگي آرام خود ضربه‏اي وارد نشود، چهل سال تمام از انتشار افكار و عقايد خود صرف نظر كرد. در نهايت در اواخر عمر، كتاب بزرگ خود به نام درباره اجسام آسماني را چاپ و منتشر كرد. اين كتاب كه عقايد بطليموس و ستاره شناسان پيشين را رد مي‏كرد، انقلابي در جهان دانش پديد آورد. كوپرنيك با محاسبات دامنه‏دار خود، مسير حركت برخي ستارگان و سيارات را مشخص كرد و كروي بودن زمين را به اثبات رساند. وي هم‏چنين در كتاب خود تصوير كاملي از گيتي را نشان مي‏دهد كه خورشيد در مركز و زمين مانند سياره‏اي به دور آن در گردش است. به دليل همين محاسبات علمي و نجومي است كه كوپرنيك را پدر نجوم جديد به شمار مي‏آورند؛ چرا كه براي نخستين بارْ به گردش زمين پي برد و بررسي‏هاي پرارزشي را در اين زمينه انجام داد. البته چندين قرن قبل از وي، ابوريحان بيروني دانشمند مسلمان و منجم ايراني، ضمن كشف اين مسئله، در آثار خود نيز به آن اشاره نموده بود. هم‏چنين كشف اين كه زمين در هر ۲۴ ساعت يك‏بار به دور خود مي‏چرخد توسط ابوريحان صورت گرفته است. نيكلا كوپرنيك سرانجام در ۲۴ مه ۱۵۴۳م در هفتاد سالگي درگذشت.

نخستین نیروگاه هسته‌ای جهان عرب در امارات
امارات عربی متحده در صدد است تا نخستین نیروگاه هسته‌ای خود را با ظرفیت تولید بیش از ۵۶۰۰ مگاوات انرژی الکتریسیته به زودی به مرحله بهره‌برداری برساند.
نماینده دائم امارات در آژانس بین المللی انرژی اتمی اعلام کرد که مقامات این کشور برای بهره‌برداری از نیروگاه هسته‌ای «براکه» که از آن به عنوان نخستین نیروگاه هسته‌ای جهان عرب نام می‌برند‌، چراغ سبز نشان داده است. حمد الکعبی، نماینده امارات در آژانس بین المللی انرژی اتمی در جریان یک کنفرانس خبری در ابوظبی با اعلام اینکه نخستین نیروگاه هسته‌ای کشورش در آینده‌ای نزدیک راه اندازی خواهد شد، تصریح کرد: اداره ملی تنظیم مقررات هسته‌ای مجوز بهره برداری از راکتور شماره یک نیروگاه هسته‌ای براکه را صادر کرده و شرکت نواه قرار است مسئولیت راه اندازی این راکتور را برعهده گیرد.
شرکت نواه که سال ۲۰۱۶ تاسیس شده و در زمینه تامین انرژی فعالیت می‌کند به موجب قراردادی با شرکت انرژی هسته‌ای امارات مسئولیت بهره‌‌برداری و نگهداری تجهیزات مرتبط با چهار راکتور این نیروگاه را که در شمال غرب امارات عربی متحده واقع شده برعهده خواهد داشت. نخستین راکتور این نیروگاه اواخر سال ۲۰۱۷ میلادی نصب و آماده بهره بردای شد اما راه اندازی آن بارها به دلیل منطبق نشدن کامل با شرایط قانونی در نظرگرفته شده برای ایمن سازی به تاخیر افتاده بود.
به گزارش یورونیوز، نماینده امارات در آژانس بین المللی انرژی اتمی در سخنان روز دوشنبه خود ضمن یاد کردن از یک لحظه تاریخی برای کشورش، برنامه هسته‌ای امارات را صلح آمیز توصیف کرد. حمد الکعبی همچنین یاد آور شد که نیروگاه براکه بعد از ۱۲ سال تلاش برای ساخت و راه اندازی در آستانه بهره بردای قرار گرفته و قرار است نیازهای امروز و آینده کشورش را به انرژی برق تامین کند.