حضوری بی سابقه در طول چهاردهه!
حضوری بی سابقه در طول چهاردهه!

  محمدحسین جعفری سمیع – دبیر گروه سیاسی / روز گذشته وزارت کشور میزان مشارکت عمومی در انتخابات یازدهم مجلس را اعلام کرد. آماری که حکایت از بی سابقه بودن مشارکت عمومی در این دوره از انتخابات در طول چهاردهه گذشته داشت. البته اینبار برخلاف دیگر انتخابات صورت گرفته میزان مشارکت عمومی به دلیل پایین […]

 

محمدحسین جعفری سمیع –
دبیر گروه سیاسی /

روز گذشته وزارت کشور میزان مشارکت عمومی در انتخابات یازدهم مجلس را اعلام کرد. آماری که حکایت از بی سابقه بودن مشارکت عمومی در این دوره از انتخابات در طول چهاردهه گذشته داشت. البته اینبار برخلاف دیگر انتخابات صورت گرفته میزان مشارکت عمومی به دلیل پایین بودن آن بی سابقه شناخته شده است. به گفته برخی از تحلیلگران از پس از پیروزی انقلاب هرگز میزان مشارکت مردم در یک انتخابات تا این حد پایین نیامده بود. اما چرا به رغم تمام تبلیغات صورت گرفته میزان مشارکت عمومی به قول وزیر اطلاعات تنها در حد «نرم قابل قبول» قرار گرفت؟

به گزارش «جمله» ۴۸ ساعت پس از آغاز رای‌گیری سرانجام وزارت کشور میزان مشارکت در انتخابات مجلس شورای اسلامی را اعلام کرد. به گفته وزیر کشور ۴۲ و ۵۷ دهم درصد واجدان شرایط رای دهی در این رای‌گیری شرکت کرده‌اند. این رقم کمترین میزان مشارکت در انتخابات مجلس در جمهوری اسلامی است.
وزیر کشور در نشست خبری پس از پایان شمارش آراء یازدهمین انتخابات مجلس مشارکت در انتخابات را ۴۲.۵۷ درصد اعلام کرد. وی تاکید کرد: «ما در اینکه بتوانیم در لحظه میزان مشارکت را اعلام کنیم محدودیت قانونی داشتیم»!
وزیر کشور در خصوص آمار رای دهندگان اظهار کرد: «رأی دهندگان در انتخابات ۲۴ میلیون و ۵۱۲ هزار ۴۰۴ نفر بودند یعنی مشارکت ۴۲.۵۷ درصد در این دوره بوده است». وی افزود: «در شهر تهران ری شمیرانات ۱ میلیون و ۸۴۱ هزار و ۸۹۱ نفر شرکت کردند که ۲۵.۴ درصد بوده است».

دلایل کاهش مشارکت
بر اساس آنچه که تحلیلگران اظهار داشته اند میزان پایین مشارکت عمومی در این دوره از انتخابات به دلایل مختلفی صورت گرفته است. دلایلی همچون نارضایتی از وضعیت اقتصادی، عدم صداقت برخی از مسئولان با مردم، حوادث تلخ آبان ماه و رد صلاحیت گسترده نامزدهای نمایندگی و حضور پر قدرت یک جناح سیاسی که نفس رقابت را از بین برده بود.
برخی از رسانه های اصولگرا، از جمله خبرگزاری فارس و روزنامه کیهان پس از آشکار شدن میزان قابل توجه پایین بودن مشارکت مردمی در انتخابات، علت آن را «نارضایتی اکثریت مردم از دولت و اصلاح‌طلبان مجلس» عنوان می‌کردند.
محمدکاظم انبارلویی عضو شورای مرکزی حزب مؤتلفه اسلامی ادعا کرد: «علت پایین بودن میزان مشارکت مردم در انتخابات دوم اسفند ۱۳۹۸ نسبت به دوره‌های گذشته به کارنامه ضعیف دولت و مجلس باز می‌گردد».
سرتیپ ۲ پاسدارعبدا… گنجی مدیر مسئول روزنامه جوان وابسته به سپاه نیز پیش از این در یک نظرنسنجی که در صفحه توئیتر خود قرار داده بود این سوال را مطرح کرده بود: «علت پایین آمدن مشارکت در انتخابات مجلس یازدهم را کدام گزینه می دانید»؟ رد صلاحیت ها، رد صلاحیت‌ها، فشارها در حوزه معیشت، وحشت کرونا و حوادث تلخ۱۳۹۸ . بر اساس نظر سنجی این چهره نظامی – سیاسی، ۲۴ درصد به دلیل رد صلاحیت ها، ۴۵ درصد به دلیل فشارهای در حوزه معیشت، ۳ درصد وحشت از کرونا و ۳۸ در صد به دلیل حوادث تلخ سال ۹۸ دلیل میزان پایین بودن مشارکت در انتخابات دانسته شده بود.

بی اعتنایی به مشارکت پایین در انتخابات
حجت الاسلام و المسلمین مسیح مهاجری، مدیرمسئول روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله این روزنامه با عنوان «هشدار بزرگ» نوشت: «با برگزاری انتخابات دوم اسفند، مجلس یازدهم نیز تا حدود زیادی شکل گرفت و در فروردین‌ماه با انجام مرحله دوم، ترکیب کامل آن مشخص خواهد شد. درباره این انتخابات، چند نکته را باید مورد تأمل قرار داد».
۱- در کشوری که انتخابات، راهکار شکل‌گیری مجلس قانونگذاری است وقتی مردم افرادی را به عنوان نمایندگان خود انتخاب می‌کنند، همه باید به انتخاب مردم احترام بگذارند و زمینه را برای انجام وظیفه آنان فراهم نمایند. پیشاپیش نباید درباره نمایندگان منتخب قضاوت کرد بلکه باید عملکرد آینده آنها را معیار هرگونه قضاوت مثبت یا منفی قرار داد.
۲- درباره چگونگی برگزاری انتخابات و سلامت یا عدم سلامت آن اگر سخنی وجود دارد باید مراجع ذیصلاح قانونی به آن رسیدگی نمایند. اطلاعات موجود نشان می‌دهد افرادی از داوطلبان نمایندگی مجلس با اقدامات خلافی از قبیل توزیع مواد غذائی و دادن پول درصدد جمع‌آوری رأی برآمدند. این قبیل اقدامات، به سلامت انتخابات خدشه وارد می‌کنند و قطعاً باید مورد توجه و رسیدگی قرار گیرند و درباره اقدام‌کنندگان تصمیمات قانونی اتخاذ شود.
۳- نکته مهمی که باید مسئولان نظام را حساس کند، فراتر از دو نکته قبلی است و آن اینست که میزان مشارکت در انتخابات مجلس یازدهم پائین بود. براساس اخبار موجود، این مشارکت اندکی بیش از ۴۰ درصد بود. در طول چهار دهه گذشته و در ۱۰ دوره انتخابات مجالس گذشته مشارکت مردم هرگز از ۵۰ درصد پائین‌تر نبود. پایین‌ترین مشارکت، مربوط به انتخابات مجلس هشتم بود که ۵۱ درصد اعلام شد. بدین ترتیب، مشارکت مردم در انتخابات مجلس یازدهم ۱۰ درصد از این نصاب پائین‌تر است. مسئولان نظام باید این کاهش هشداردهنده را یک زنگ خطر بدانند و به بررسی همه‌جانبه آن بپردازند. در تهران، مشارکت بسیار پائین‌تر بود، وضعیتی که برای مرکز جمهوری اسلامی به هیچ وجه قابل قبول نیست.
بی‌اعتنائی به پائین آمدن میزان مشارکت مردم در این انتخابات را نباید یک راهکار برای عبور بی‌خطر از کنار این هشدار و به فراموشی سپردن آن دانست. اگر گوش‌های مسئولین زنگ خطرها را نشنوند، خطر برطرف نمی‌شود. توسل به توجیهات غیرموجه نیز بی‌فایده است. کاهش مشارکت مردم در انتخابات را نباید به گردن دیگران انداخت. واقعیت اینست که عامل اصلی این ریزش، خودمان هستیم. هر روز که می‌گذرد، دافعه‌ها بیشتر و جاذبه‌ها کمتر می‌شوند. اکنون به جائی رسیده‌ایم که «شیفتگی خدمت» به حداقل رسیده و «تشنگی قدرت» در اوج است. مقصر دانستن این جناح و تبرئه کردن آن جناح نیز مشکلی را حل نمی‌کند. جناح‌ها در عمل نشان داده‌اند که حفاظت از منافع خود را بر مصالح ملت و کشور و نظام و انقلاب ترجیح می‌دهند. بی‌تدبیری در برابر گرانی‌ها و ماجرای بنزین، بی‌عملی مجلس در برابر بحران‌ها و سازشکاری‌ها در مورد استیضاح وزرای خاطی، مربوط به هردو جناح است. اینها باضافه اِعمال «نظارت استسلاقی» عواملی هستند که میزان مشارکت را کاهش داده‌اند بطوری که حتی هزینه کردن شرع، خرج کردن شهدا و افراط‌های بی‌سابقه صداوسیما در تبلیغات هم نتوانستند افاقه کنند.

لیستی که باید به مجلس می رفت
ستاد انتخابات کشور فهرست ۳۰ نفره حوزه انتخابیه تهران، ری، اسلامشهر و پردیس را اعلام کرد.
محمد باقر قالیباف، یک میلیون و ۲۶۵ هزار و ۲۸۷ رای؛
سید مصطفی‌ آقا میرسلیم، ۸۹۲ هزار و ۳۱۸ رای؛
مرتضی آقاتهرانی، ۸۶۸ هزار و ۲۵ رای؛
الیاس نادران، ۸۴۱ هزار و ۹۵۶رای؛
سید محسن دهنوی، ۸۲۹ هزار و ۲۹۲ رای؛
سید محمود نبویان، ۸۲۱ هزار و ۲۰۳ رای؛
سید احسان خاندوزی، ۸۰۱ هزار و ۶۹۶ رای؛
اقبال شاکری، ۷۹۵ هزار و ۲۱۱ رای؛
ابوالفضل عمویی ۷۹۲ هزار و ۹۶۴ رای؛
بیژن نوباوه وطن، ۷۹۲ هزار و ۵۶۵ رای؛
مجتبی توانگر، ۷۸۹ هزار و ۹۱۳ رای؛
فاطمه رهبر، ۷۸۷ هزار و ۴۸۵ رای؛
محسن پیرهادی، ۷۸۵ هزار و ۴۵۰ رای؛
روح‌اله ایزدخواه، ۷۸۴ هزار و ۴۵۶ رای؛
احمد نادری، ۷۸۳ هزار و ۵۴۵ رای؛
عبدالحسین روح‌الامینی نجف آبادی، ۷۷۹ هزار و ۴۷۹ رای؛
سید نظام الدین موسوی، ۷۷۸ هزار و ۶۱۸ رای؛
زهره الهیان، ۷۷۳ هزار و ۲۶۳ رای؛
مالک شریعتی نیاسر، ۷۶۸ هزار و ۱۳۹ رای؛
مهدی شریفیان ۷۶۰ هزار و ۱۶ رای؛
سید رضا تقوی ۷۵۳ هزار و ۳۰۷ رای؛
سمیه رفیعی ۷۴۹ هزار و ۹۷۵ رای؛
سید علی یزدی‌خواه ۷۴۲ هزار و ۳۹۴ رای؛
علی خضریان ۷۴۰ هزار و ۳۳ رای؛
رضا تقی‌پور انوری ۷۲۸ هزار و ۲۳۸ رای؛
فاطمه قاسم‌پور ۷۲۶ هزار و ۷ رای؛
مجتبی رضاخواه، ۷۲۳ هزار و ۷۲۹ رای؛
زهره سادات لاجوردی، ۷۱۴ هزار و ۹۳۱ رای؛
غلامحسین رضوانی، ۷۱۱ هزار ۶۰۸ رای؛
عرت‌ا… اکبری تالار پشتی ۶۴۲ هزار و ۲۱۴ رای.