طرح ایران برای برون رفت از بحران ادلب  سازنده است
طرح ایران برای برون رفت از بحران ادلب  سازنده است

  عبدالباری عطوان سردبیر روزنامه فرامنطقه ای «رای الیوم»، طرح پیشنهادی اخیر «حسن روحانی» در گفت و گو با «رجب طیب اردوغان» همتای ترک وی، برای برون رفت از بحران ادلب سوریه را سازنده خواند. بر اساس این طرح پیشنهادی، روحانیخواستار برگزاری نشست سه جانبه ایران – سوریه – ترکیه در تهران یا مسکو به […]

 

عبدالباری عطوان سردبیر روزنامه فرامنطقه ای «رای الیوم»، طرح پیشنهادی اخیر «حسن روحانی» در گفت و گو با «رجب طیب اردوغان» همتای ترک وی، برای برون رفت از بحران ادلب سوریه را سازنده خواند.

بر اساس این طرح پیشنهادی، روحانیخواستار برگزاری نشست سه جانبه ایران – سوریه – ترکیه در تهران یا مسکو به منظور بررسی تمامی مسائل اختلاف برانگیز و دستیابی به راه حل های دائمی جهت پایان دادن به درگیری های نظامی شد اما اردوغان تا کنون به این طرح پاسخ نداده است و چه بسا منتظر دستاوردهای حاصل از دیدارش با رییس جمهوری روسیه در اواخر این هفته است .

رجب طیب اردوغان هم اکنون در انزوا بسر می برد و از همه سو از سوی دشمنانش احاطه شده است و با وضعیت داخلی در حال انفجار مواجه است و همان گونه که بسیاری مرحله بعدی را پیش بینی می کنند، چه بسا با رسیدن جنازه های سربازان ترکیه و سوریه به طور همزمان شدت انفجار وضعیت یاد شده افزایش خواهد یافت.

میان افرادی که از سرزمین و کرامت و تمامیت ارضی خود دفاع می کنند با کسانی که به سرزمین دیگران یورش برده اند، تفاوت فاحشی وجود دارد.

بر اساس این گزارش، جنگ در ادلب از بد به سمت بدتر و از مرحله خطرناک به سوی خطرناک تر پیش می رود. مهلتی که اردوغان برای عقب نشینی ارتش سوریه به آن سوی نقاط استقرار پست های بازرسی ترکیه در حومه ادلب داده، سپیده دم روز دوشنبه به پایان رسید بدون آنکه ارتش سوریه هیچ گونه اهمیتی به آن بدهد و حتی یک متر از مناطق تحت اختیار خود عقب نشینی نکرد.

اردوغان بر اساس کدام حق و یا چه قانونی از ارتش سوریه خواست تا از سرزمین های خودشان عقب نشینی کنند؟

اردوغان خواستار رویارویی با روسیه در سرزمین سوریه نیست زیرا به خوبی می داند که در آن پیروز نخواهد شد. در همین رابطه یکی از کارشناسان روسیه هشدار داد که روسیه از صحنه عملیات به دور است و نمی تواند هزاران سرباز و زره پوش را به میدان آورد اما می تواند صدها جنگنده مدرن را به پایگاه هوایی حمیمیم واقع در نزدیکی لاذقیه و کشتی های نظامی بفرستد تا بدین ترتیب این نقطه ضعف نظامی را جبران کند.

اردوغان گفته که از  پوتین خواسته تا دور باقی بماند و به نیروهای ترکیه اجازه پیشروی بدهد و به عبارت دیگر با ارتش سوریه در یک سنگر قرار نگیرد و بی طرف باقی بماند اما به هیچ وجه نگفت که پاسخ رییس جمهوری روسیه به این درخواست چه بود . به طور حتم پوتین به طور کامل با این درخواست مخالفت کرده است زیرا اگر چنین کاری انجام دهد در واقع نتیجه حاصل از پنج سال تلاش و نبرد و تلفات نظامی و انسانی خود را  از بین برده است که در نتیجه آن توانست معادلات را در سوریه به نفع خود رقم بزند.

در واقع روسیه اگر بخواهد به درخواست ترکیه پاسخ مثبت دهد علاوه بر نتیجه یاد شده جایگاه و موقعیت خود را در منطقه خاورمیانه و دستاوردهای سیاسی و راهبردی خویش را از دست خواهد داد . جایگاه و موقعیتی که به سختی و با پرداخت هزینه گزاف در صحنه سوریه کسب کرد.

اردوغان به حمله به سوریه از دروازه ادلب و انجام عملیات « سپر بهار» می خواهد نسخه حمله آمریکا به عراق را در سوریه پیاده کند. به ویژِه با توجه به اینکه اردوغان تهدیدهایش مبنی بر سرنگونی بشار اسد و دولت متبوعش را از سر گرفته است اما اردوغان فراموش کرده که ارتش سوریه بسیار قوی تر از ارتش عراق است و در عین حال مورد حمایت ابرقدرتی همچون روسیه قرار دارد.