نیلوفر منصوری- دبیر گروه گردشگری/ نیمه دوم سال ۹۸ روزهای خوبی برای صنعت گردشگری نبود. کنسل شدن تورهای ورودی به ایران، کنسل شدن پروازهای بینالمللی، قرار گرفتن ایران در نواحی قرمز خطر، کنسل شدن تورهای ورودی چینیها در سال نوی چینی و حالا کرونا. شیوع کرونا در هفته اخیر، به صورت رسمی تاکنون […]
نیلوفر منصوری-
دبیر گروه گردشگری/
نیمه دوم سال ۹۸ روزهای خوبی برای صنعت گردشگری نبود. کنسل شدن تورهای ورودی به ایران، کنسل شدن پروازهای بینالمللی، قرار گرفتن ایران در نواحی قرمز خطر، کنسل شدن تورهای ورودی چینیها در سال نوی چینی و حالا کرونا. شیوع کرونا در هفته اخیر، به صورت رسمی تاکنون منجر به تعطیلی نهادهای آموزشی، فرهنگی و موزهها شده است. در سکوت وزارتخانهای که قرار است مسیر گردشگری کشور را ترسیم کند، آژانسهای مسافرتی خود دست به کنسل کردن تورهای گردشگری تا آخر هفته جاری زدهاند. در این میان اما نگاهی به صفحههای مراکز تورگردانی در اینستاگرام نشان میدهد که در انفعال وزارت میراث فرهنگی، تورهای گردشگری، بدون صدور آییننامهای از سمت وزارت گردشگری اقدام به کنسل کردن تورهای خود تا آخر این هفته کردهاند.
حدود ۱۵ روز به آغاز تعطیلات نوروزی در ایران باقی مانده است. نگرانی از شیوع بیشتر ویروس کرونا باعث سردرگمی مسافران و تورهای مسافرتی و لغو سفرهای خارجی و داخلی شده است. هرچه به نوروز نزدیکتر میشویم بیم تحقق یا عدم تحقق تورها و سفرهای نوروزی نیز بیشتر میشود. در این میان بسیاری از مسئولین حوزه گردشگری عموم جامعه را به لغو سفرهای گروهی و سفرهای غیرضروری فرامیخوانند. این در حالی است که بسیاری از افراد جامعه دو تا سه ماه قبل از تعطیلات نوروز بستههای سفرهای نوروزی خود برای سفرهای داخلی یا خارجی را خریداری کردهاند؛ به جز مرزها، بسیاری از استانهای کشور از پذیرش مسافران اجتناب میکنند و درنهایت نگرانیهایی در خصوص چگونگی بازگشت پولهای پرداخت شده برای سفرهایی که هرگز انجام نمیشوند به وجود آمده.
رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران با اشاره به آنکه طی نامهای به وزیر میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی پیشنهادات خود را در خصوص شرایط کنونی حوزه گردشگری با توجه به شیوع ویروس کرونا عنوان کرده است به ایلنا گفت: از یک سو با وجود تاکید وزیر راه و شهرسازی مبنی بر ابطال بدون جریمه هزینه سفرهای هوایی، زمینی و ریلی کماکان شرکتهای هواپیمایی از اجرای دستورالعمل فوق خودداری مینمایند از این رو دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی و توان و امکان استرداد وجوه دریافتی از مسافران را بدون همکاری شرکتهای هواپیمایی و هتل های داخلی و خارجی ندارند. از دیگر سو بخشی از هزینههای پرداختی سفر ازجمله اقامت در هتلهای خارج از کشور با هزینه بلیت پروازها، قطارها و اتوبوسهای خریداری شده برای سفرهایی که مبدا و مقصد آن در خارج از ایران است قابل استرداد به مسافرین نیست.
حرمت الله رفیعی ادامه داد: درعین حال، باتوجه به مشکلات فوق و عدم ارائه راهکار مناسب که هتلها و شرکتهای هواپیمایی را ملزم به همکاری بیشتر جهت استرداد وجوه دریافتی از آژانسها و مسافران میکند، دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی سراسر کشور به تنهایی امکان استرداد وجوه مسافران باتوجه به ابعاد ملی این پیش آمد ناگوار که از نمونههای بارز فورس ماژور است را ندارند.
رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران تصریح کرد: قرار بر آن شد تا جلسهای با رییس اتحادیه هتلداران برگزار کنیم تا موارد فوق مورد بررسی قرار گیرد. در عین حال باید توجه داشت که عموم هتلداران در بیشتر استانها موافقت کردهاند تا پولها را بازگردانند. تاکنون استانهای تهران، شیراز، اصفهان، کیش آمادگی خود را اعلام کردهاند و به زودی نتیجه نهایی را اعلام خواهیم کرد. مسئولان گردشگری بدون حضور فعالان بخش خصوصی تصمیماتی گرفتند و آنرا دیکته کردند درحالی که باید جلسهای با حضور روسای انجمنها و اتحادیههای فعال در بخش خصوصی گردشگری برگزار و با تایید نظر آنها تصمیمات اخذ میشد.
در همین زمینه یک فعال تور ورودی و خروجی نیز گفت: هزینه کنسلی تورهای گردشگری را تا آخر نوروز باید از جیب مان به مسافران بدهیم چون هتلداران و بسیاری از ایرلاین ها زیربار آن نمی روند.
حمید روحانی به مهر گفت: منتظر هستیم تا ببینیم سیاستهای کلی دولت برای سفرهای نوروزی چیست. چون ما از الان برای سفرهای داخلی و خارجی نوروزی برنامه ریزی کردهایم.
این فعال گردشگری گفت: قبول داریم که اتفاق ناگواری رخ داده و باید دست در دست هم بدهیم تا از این شرایط عبور کنیم اما نباید این طور باشد که همه بار روی دوش بخش خصوصی گذاشته شود. بخش نامه وزارت میراث فرهنگی درباره عدم دریافت کنسلی تورها مبهم است و سهم هر یک در پرداخت زیانها مشخص نیست. ما نمیدانیم الان در شرایط فورس ماژور هستیم یا نه. درباره تورهای داخلی میتوان مشکل را حل کرد اما درباره سفرهای خارجی چه کار باید کنیم.
این مدیر دفتر خدمات مسافرتی بیان کرد: کارگزار خارجی قوانین خودش را دارد میگوید اگر از مبدا پرواز انجام نشود، یک قانون وجود دارد اگر آن کشور پروازهایش را کنسل کند یک قانون دیگر. اینها باید با همفکری وزارت میرا فرهنگی و وزارت امور خارجه و اتحادیههای صنفی همفکری و حل شود.