کاوه ایرانی / روزنامه نگار- در حالی که امروزه جهان درگیر مبارزه با شیوع کرونا می باشد و تقریباً تمام مردم دنیا با این بیماری عالم گیر دست به گریبان هستند، دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا طی روزهای اخیر بار دیگر با اظهاراتی، آتش تنش میان ایران و آمریکا را شعله ور ساخت. این […]
کاوه ایرانی /
روزنامه نگار-
در حالی که امروزه جهان درگیر مبارزه با شیوع کرونا می باشد و تقریباً تمام مردم دنیا با این بیماری عالم گیر دست به گریبان هستند، دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا طی روزهای اخیر بار دیگر با اظهاراتی، آتش تنش میان ایران و آمریکا را شعله ور ساخت. این اظهارات زمانی بیان شد که طی ماه های گذشته درگیری هایی میان گروه های شبه نظامی عراقی و نیروهای نظامی در خاک عراق افزایش یافته است. درگیری هایی که از اواسط آذر ماه با حمله راکتی به پایگاه کی ۲ آغاز و با ترور ناجوانمردانه سردار سلیمانی توسط پهپاد های آمریکایی در فرودگاه بغداد به اوج خود رسید.
به گزارش «جمله» همزمان با انتشار گزارشهایی از سفرسردار اسماعیل قاآنی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران به پایتخت عراق، دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، در شبکه توییتر هشدار داده که اگر ایران اقدامی علیه آمریکا بکند «بهای سنگینی» خواهد پرداخت.
روز چهار شنبه گذشته دونالد ترامپ رییس جمهور ایالات متحده با دیگر ایران را تهدید به اقدام نظامی کرد. رئیس جمهوری آمریکا که برای ارائه آخرین شرایط جولان ویروس کرونا در کشورش در صفحه تلویزیون ظاهر شده بود، بار دیگر ایران را تهدید کرد اگر به منافع یا نیروهای آمریکایی در عراق حمله شود، پاسخ بزرگتری داده خواهد شد.
دونالد ترامپ که به همراه وزیر دفاع، مشاور امنیت ملی خود، وزیر دادگستری و رئیس ستاد مشترک نیروی مسلح حضور یافته بود، درباره یادداشت توئیتری خود گفت: «ما تنها اطلاعاتی داریم که آنها چنین برنامهای را دارند. آن اطلاعات خوبی است. آن از طریق ایران هدایت میشد نه اینکه مستقیم از ایران باشد بلکه از طرف گروههایی است که از ایران حمایت می شوند».
وی افزود: «این به معنای آن است که ایران است. ما به آنها میگوییم که این کار را نکنید. این کار را نکنید»!
رئیس جمهوری آمریکا با این تهدید که «اگر این کار را انجام دهند، با پاسخ بدی مواجه خواهند شد»، مدعی شد در گذشته به آنها پاسخ دادیم و تعداد زیادی از آنهایی که او «بد» نامید، کشته شدند، اگر در آینده این کار را انجام دهند پاسخ ما بزرگتر خواهد بود.
دونالد ترامپ در یادداشت توئیتری توییتری مدعی شد: «بر اساس اطلاعات و باور، ایران یا گروههای وابسته به آن در حال برنامهریزی حملهای غافلگیرکننده علیه نیروها یا تاسیسات آمریکا در عراق است. اگر چنین اتفاقی بیفتد، ایران هزینه بسیار سنگینی خواهد پرداخت».
این توئیت ترامپ پس از آن صورت میگیرد که تحرکات آمریکاییها در عراق افزایش یافته و نیویورک تایمز از طرح حمله آمریکاییها به پایگاههای بسیج مردمی در عراق پرده برداشت.
به گفته این روزنامه پمپئو از حامیان انجام این حمله بوده است اما ترامپ خواستار ارزیابی بیشتر در این باره شده اما آن را رد نکرده است.
مایک پمپئو که این روزها به خاطر تروریسم اقتصادی علیه مردم ایران به وزیر نفرت مشهور شده است هم روز گذشته در یک نشست خبری گفت «به هر تهدیدی علیه منافع یا نیروهای آمریکایی از سوی گروههای مورد حمایت ایران پاسخ میدهند».
با این حال مقامات جمهوری اسلامی ایران هم ضمن رصد رفتار. آمریکاییها در منطقه نسبت به هرگونه اقدام نظامی علیه منافع ایران هشدار دادهاند.
مشاوره بد جان کری
رئیس جمهوری آمر یکا درباره استراتژی آمریکا نسبت به ایران در شرایطی که درگیر ویروس جدید کرونا هستند، گفت: «آنها میخواهند یک توافق داشته باشند. آنها واقعا میدانند چگونه آن را آغاز کنند اما وزیر خارجه سابق جان کری به آنها مشاوره بدی داد».
ترامپ اظهار کرد: «من واقعا فکر می کنم که آنها میخواهند یک توافق داشته باشند. (اقدام جان کری) ضد قانون لوگان بود و یک مشاوره بد از سوی وزیر خارجه سابق کری بود». وی ادامه داد: «من فکر میکنم آنها به توافق رسیدن را از بین بردند. کشور آنها در فلاکت قرار گرفته است. اقتصاد آنها خاموش شده است. خیلی چیزهای بدی در انتظار آنها است. من فکر میکنم آنها تمایل دارند یک توافق داشته باشند و آن را خیلی سریع برپا سازند».
رئیس جمهوری آمریکا اضافه کرد: «خیلی ساده است، آنها نمیتوانند سلاح اتمی داشته باشند».
یک تماس تا توافق
رئیس جمهوری آمریکا در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه با توجه به شرایط سخت ایران در مواجهه با کرونا آیا تحریمها تعلیق خواهد شد، گفت: «آنچه که در ایران رخ داده است بسیار غم انگیز است. ما باید با آنها صحبت کنیم. من فکر میکنم ما با ایران خیلی سریع به توافق برسیم».
ترامپ افزود: «همه چیزی که باید انجام شود تنها یک تماس است. مردم و رهبرانشان هم همچون ما مغرورند. تنها لحظه سخت برداشتن تلفن و تنظیم قرار ملاقات است. پس از آن، خیلی ساده می توانند اقتصاد کشورشان را ترمیم کنند».
وی ادامه داد: «ما خواستار خصومت نیستیم اما اگر آنها با ما خصومت دارند، پشیمان میشوند به گونهای که تاکنون پشیمان نبودهاند همانگونه که در بیانیه امروز گفتم اما همه چیزی که باید انجام دهند، یک تماس است».
رئیس جمهوری آمریکا اضافه کرد: «میدانید که کانالهایی وجود دارد که میتوانیم بسیار ساده به توافق برسیم. بار دیگر من فکر میکنم که جان کری ضربه بزرگی زد که به نظرم ۱۰۰ درصد قانون لوگان را نقض کرد».
ترامپ مدعی شد: «من فکر میکنم این موضوع، شرایط را برای آنها سختتر کرد چرا که آنها یک توافقی را برای چند سال انجام دادند که فاجعه بار بود. ۱۵۰ میلیارد دلار پول نقد را برای آنها فرستادند. یک هواپیما پر از اسکناس برای توافقی که خوب نبود. توافقی که برای یک دوره کوتاه بود. چه کسی این توافق را با چنین پولی انجام می دهد»؟
وی با تکرار ادعای پیشین خود و بدون در نظر گرفتن اینکه مبالغ آزاد شده، متعلق به ایران بوده است که به ناحق در ایالات متحده ضبط شده بود، افزود:« ۱.۸ میلیارد دلار اسکناس. تصور کنید این اتاق پنج بار با اسکناسهای ۱۰۰ دلاری پر شود. چه کسی چنین توافقی انجام میدهد؟ توافقی که خوب نیست».
تحرکات نظامی آمریکا
آمریکا در چند روز گذشته از خروج نیروهای نظامی این کشور از چند پایگاه نظامی در عراق و استقرار آنان در پایگاه عینالاسد و پایگاه های دیگر این کشور در نزدیک اربیل در منطقه خودمختار کردستان عراق خبر داده است. خبرگزاری فرانسه نیز روز سهشنبه (۱۲فروردین) گزارشی در باره استقرار سامانه پدافند هوایی پاتریوت در عراق منتشر کرده بود. استقرار پدافند پاتریوت در این پایگاه و در یک نقطه دیگر از خاک عراق برای مقابله با حملات موشکی جمهوری اسلامی و شبهنظامیان عراق صورت میگیرد. نیویورک تایمز نیز روز سه شنبه در گزارشی از دستور پنتاگون برای آمادگی عملیاتی نیروهای آمریکایی علیه گردانهای کتائب حزبالله و حشدالشعبی در عراق نوشته بود.
پیش از هشدارهای ترامپ، سپاه پاسداران ، روز سه شنبه (۱۲ فروردین) در بیانیهای نسبت به «کوچکترین خطای دشمنان شرور و ماجراجو در هر نقطهای، علیه جمهوری اسلامی ایران» هشدار داده بود. سپاه پاسداران در این بیانیه از «پاسخ های ویرانگر جبهه انقلاب اسلامی» سخن گفته که حتی فرصت ابراز پشیمانی را نیز به آنان نخواهد داد.
یک روز پس از این بیانیه، در روز چهارشنبه (۱۳ فروردین) هم سید عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه نسبت به «تحرکات نظامی آمریکا در عراق» واکنش نشان داد و گفت که این تحرکات به خواست دولت و مردم عراق صورت نگرفته است و میتواند به بیثباتی و شرایط فاجعهبار در منطقه منجر شود.
همزمان با انتشار خبرهایی از تحرکات تازه آمریکا در منطقه و هشدار تازه ترامپ به ایران، سرتیپ احمدرضا پوردستان، رئیس مرکز مطالعات راهبردی ارتش ایران گفته است: «مطالعه و رصدکلی منطقه نشان میدهد که شرایط آمریکا برای ایجاد یک جبهه جدید مناسب نیست.» پوردستان با اشاره به «مشکلات فراوان آمریکاییها در میان نیروهای مسلح خود و در داخل کشورشان» به دلیل رویارویی با بحران کرونا، تحرکات آمریکا در عراق را «نمایشی و نتیجهی حرکتهای مردمی و فشارهای جبهه مقاومت به نیروهای آمریکایی در عراق»، میداند.