محمدحسین جعفری سمیع – دبیر گروه سیاسی / نحوه عملکر دولت و ستاد مقابله با کرونا، همچنان با انتقادهای فراوانی همراه است. در روزهای اخیر تردد در سطح شهر های بزرگ آنچنان افزایش یافته که گویا کشور در شرایطی عادی به سر می برد. این در حالی است که کارشناسان پزشکی همواره بر لزوم […]
محمدحسین جعفری سمیع –
دبیر گروه سیاسی /
نحوه عملکر دولت و ستاد مقابله با کرونا، همچنان با انتقادهای فراوانی همراه است. در روزهای اخیر تردد در سطح شهر های بزرگ آنچنان افزایش یافته که گویا کشور در شرایطی عادی به سر می برد. این در حالی است که کارشناسان پزشکی همواره بر لزوم اعمال قوانین منع تردد در سطح شهرها تاکید دارند. به اعتقاد پزشکان حتی اگر به مدت ۱۴ روز قرنطینه به طور کامل احرا شود، می تواند تاثیر زیادی در کنترل شیوع بیماری داشته باشد. با اینحال تصمیم گیرندگان در دولت عقیده دیگری دارند تا جایی که بر اساس سخنان رئیس جمهور، به زودی تردد بین شهر های کشور نیز به صورت عادی در خواهد آمد.
به گزارش «جمله» بر اساس آمار رسمی که توسط سخنگوی وزارت بهداشت اعلام شد،از روز شنبه تا ظهر روز گذشته، ۱۱۷ نفر دیگر از بیماران مبتلا به ویروس کرونا جان خود را از دست داده و تعداد کل قربانیان به ۴۴۷۴ نفر رسید.
کیانوش جهانپور، سخنگوی وزارت بهداشت که روز یکشنبه ۲۴ اردیبهشت در یک نشست خبری این آمار را ارائه میداد، گفت در همین دوره زمانی ۱۶۵۷ نفر بیمار جدید شناسایی شده و تعداد کل مبتلایان به کرونا در ایران به ۷۱۶۸۶ نفر رسیده است.
به گفته سخنگوی وزارت بهداشت تاکنون ۴۳۸۹۴ نفر از بیماران مبتلا به کرونا بهبود یافتهاند و ۳۹۳۰ نفر از بیماران در «وضعیت شدید» این بیماری قرار دارند.
وزارت بهداشت پیش از این توضیح داده بود که آمار آنان به استناد «معیارهای رسمی و پاسخ تست نهایی از افراد است و افرادی را که علائم بالینی داشتهاند یا دارند در آمار خود لحاظ نمیکنند». بر همین اساس برخی اعتقاد دارند تعداد جانباختگان بسیار بالاتر از آمارهای اعلام شده باشد.
تردد آزاد در بین استان ها
روز گذشته رییس جمهوری گفت: «امروز تردد بین شهرستانها در استانها به طور کامل آزاد است و تردد بین استانها هم از روز اول اردیبهشت آزاد میشود». حسن روحانی روز یکشنبه در جلسه ستاد ملی مدیریت و مقابله با کرونا با اشاره به گزارش مقایسهای انجام شده بین ایران و برخی کشورهای اروپایی، ابراز عقیده کرد: «فاصله بسیار زیادی در این گزارشها نسبت به وضع ایران با اروپا وجود دارد. مثلا تعداد افراد فوتیمان بسیار کم و ۷ درصد بوده و در برخی کشورهای اروپایی این میزان، ۲۲ درصد بود. برخی از این مقایسه خوششان نمیآید که بگوییم وضع ما از اروپا بهتر است»!
این در حالی است که رئیس شورای شهر تهران میگوید بازگشت به کار دوسوم کارمندان و کارگران باعث نگرانی از شیوع دوباره کرونا شده است.
همچنین علیرضا زالی نیز گفته وضعیت تهران با استانهای دیگر متفاوت است و نحوه بازگشت به کار در پایتخت باید بازنگری شود.
با تصمیم ستاد ملی مقابله با شیوع کرونا در مورد از سرگیری فعالیت ادارههای دولتی و برخی از واحدهای صنفی بزرگراهها و خیابانهای پایتخت به شدت شلوغ شده و ازدحام جمعیت در وسائل نقلیه عمومی امکان فاصلهگذاری فیزیکی را نمیدهد.
محسن هاشمی رفسنجانی در حاشیه نشست روز یکشنبه ۲۴ فروردین شورای شهر تهران با اشاره به تصمیم ستاد ملی مقابله با کرونا مبنی بر حضور دو سوم کارمندان و کارگران در محل کار، نسبت به “شیوع دوباره پاندمی کرونا” ابراز نگرانی کرد.
تصمیمهای جدید ستاد ملی مقابله با کرونا در مورد ادارههای دولتی از روز شنبه به اجرا درآمده و مطابق آن قرار بوده است بسیاری از اصناف نیز از شنبه آینده فعالیت خود را از سر گیرند.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، رئیس شورای شهر تهران میگوید به این ترتیب وسائل حمل و نقل عمومی «قطعا با ازدحام جمعیت روبرو میشوند و این در حالی است که وزارت بهداشت و سازمانهای بهداشتی، حمل و نقل عمومی را آلودهتر از فضاهای دیگر همچون مدارس، دانشگاهها و غیره میدانند».
انتقاد از تصمیمهای غیرواقعبینانه
هاشمی گفت: «انتظار داریم ستاد ملی و شهری کرونا در تصمیم گیریهایشان همه جوانب را بیندیشند و از تجربیات شورای شهر نیز بهرهمند شوند تا تصمیمات واقعیتر اخذ شود.»
او میگوید از آنجا که سیستم تهویه واگنهای مترو کار هوادهی را هم انجام میدهند و مقداری از هوای داخل واگنها را دوباره به جریان میاندازند، بنابر این “باید فکری به حال تهویه داخل واگنها شود و اگر نتوانند باید مترو متوقف شود”.
محسن هاشمی: وزارت بهداشت و سازمانهای بهداشتی، حمل و نقل عمومی را آلودهتر از فضاهای دیگر همچون مدارس، دانشگاهها و غیره میدانند
علیرضا زالی، فرمانده عملیات ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران نیز شنبه شب در یک برنامه تلویزیونی از کمتوجهی ستاد ملی به وضعیت خاص پایتخت برای اجرای سیاست بازگشت به کار گلایه کرد و خواستار ارزیابی و بازنگری در آن شد.
زالی در این برنامه گفت: «تهران شرایط ویژه ای دارد و باید حتما این تفاوت دیده شود و هر آنچه به عنوان نسخهای واحد در سایر استانها وجود دارد باید در تهران متفاوتتر دیده شود. باید ریتم متفاوتتری برای تهران در زمینه بازگشت به کار و کسب و کارها اعمال شود.»
نگرانی از پیامد ازدحام و رفت و آمد زیاد
او با ابراز تاسف از “تراکم جمعیت، ترافیک و ترددهای زیاد مردم” در نخستین روز هفته، رفت آمدهای زیاد شهروندان در این روز را غیرمتعارف و نگرانکننده خواند و هشدار داد که با این ترددها لزوما امروز اتفاقی رخ نمیدهد اما باید دانست که تبعات این تراکم جمعیت و ازدحام دو هفته دیگر نمایان میشود.
تصمیم ستاد ملی مقابله با کرونا برای پایان دادن به محدودیتها و تبدیل دوره فاصلهگذاری اجتماعی به آنچه فاصلهگذاری هوشمند خوانده میشود با انتقادهای زیادی روبرو شده است.
بسیاری از کارشناسان معتقدند تجربه کشورهای دیگری که مانند ایران به شدت درگیر شیوع بیماری کووید- ۱۹ بودهاند نشان میدهد که اعمال محدودیتها و فاصلهگذاری فیزیکی تنها زمانی میتواند کاهش یابد که شیوع ویروس کرونا تا حدود زیادی کنترل شده باشد.
همزمان، حسن خلیلآبادی، رئیس کمیته میراث فرهنگی شورای شهر تهران شنیدن برخی خبرها در مورد دفن قربانیان بیماری کووید- ۱۹ در گورستانهای قدیمی شهرری را نگرانکننده خواند و گفت با این کار بهداشت عمومی شهروندانی که نزدیک این گورستانها زندگی میکنند به خطر میافتد.
مطابق آمار رسمی وزارت بهداشت در برخی روزهای گذشته تعداد موارد جدید ابتلا به ویروس کرونا در کشور به نسبت روز قبل اندکی کاهش یافته اما عدم ثبات در روند نزولی تعداد مبتلایان خطر بازگشت موج تازهای از شیوع بیماری کووید- ۱۹ را منتفی نکرده است. با اینحال همچنان شبهات زیادی در خصوص آمارهای منتشر شده از سوی وزارت بهداشت وجود دارد تا جایی که ارائه این آمارها نتوانسته نتوانسته است اعتماد افکار عمومی را به دست آورد.