کاوه ایرانی- روزنامه نگار/ از ابتدای شیوع کرونا، چین به طور تعمدی آمارهایش را به گونهای منتشر کرد که کشورهای دیگر گمان کردند کرونا نیز نوع شیوعی مشابه ویروس سارس دارد و تبدیل به یک پاندمی جهانی نخواهد شد. با این وجود، ویروس در ایتالیا و اسپانیا به پاندمی تبدیل شد. اکنون […]
کاوه ایرانی-
روزنامه نگار/
از ابتدای شیوع کرونا، چین به طور تعمدی آمارهایش را به گونهای منتشر کرد که کشورهای دیگر گمان کردند کرونا نیز نوع شیوعی مشابه ویروس سارس دارد و تبدیل به یک پاندمی جهانی نخواهد شد. با این وجود، ویروس در ایتالیا و اسپانیا به پاندمی تبدیل شد. اکنون مشخص شده است که رهبران چین در دسامبر و ژانویه از وجود موارد ابتلا در آن کشور اطلاع داشتند و با اهدافی خاص از انتشار اخبار صحیح جلوگیری کردند. بسیاری از کارشناسان بین الملل عقیده دارند انتشار اخبار جعلی در خصوص کرونا توسط چین و روسیه و همچنین نسبت دادن حمله بیولوژیک به غرب بر اساس اهداف سیاسی و اقتصادی صورت گرفته و این دو کشور باید نسبت به عملکرد خود پاسخگو باشند.
به گزارش «جمله» چندی پیش نشریه «نشنال اینترست» در مطلبی انتقادی درباره رویکرد چین در قبال شیوع ویروس کرونا به دلیل ارائه اطلاعات اشتباه از سوی آن کشور مینویسد: «نتیجه مستقیم عدم صداقت چین جانباختن انسانهای بیشمار و فروپاشی اقتصاد کشورهای مختلف جهان بود. پکن باید هزینه این اشتباه خود که برای جهان ویرانگر بود را بپردازد. رفتار نادرست چین بدتر از آن چیزی بود که پیشتر با آن شناخته میشد. چین این واقعیت را پنهان کرد که ویروس کرونا از یک انسان به انسانی دیگر انتقال مییابد».
بر همین اساس برخی کشورها و گروه های مدنی تصمیم گرفتند کمپینی را علیه اقدامات چین و دروغ پراکنی های روسیه به راه اندازند. اما پس از مدتی به تدریج از موضع خود عقب نشینی کردند. گفته می شود یکی از دلایل اصلی این تغییر جهت ناگهانی، اعمال نفوذ عناصر سازمان MMS یا همان سازمان جاسوسی رژیم کمونیستی چین در این کشورها می باشد.
اتحادیه اروپا در گزارشی روسیه و چین را به پیشبرد کمپینی از «اخبار نادرست» در مورد کرونا متهم کرده و گفته است، آنها بدون کاستی به «اشاعه هدفمندانه اخبار و اطلاعات نادرست و گمراه کردن» افکار عمومی جهان در مورد ویروس کرونا ادامه میدهند. اما برخی رسانهها میگویند، متن پیشنویس این گزارش «تحت فشار چین» و به نفع این کشور تغییراتی کرده یا برخی قسمتهای آن حذف شده است.
افزایش فعالیت جاسوس های دیپلمات نما!
«پولیتیکو» در وبسایت خود نوشته است، سه نفر در گفتوگو با این نشریه تأیید کردهاند که دیپلماتهای چینی به اتحادیه اروپا برای تغییر پیشنویس این گزارش فشار آوردهاند.
به نوشته این نشریه، همین فشار باعث شد گزارش نهایی که در نهایت روز جمعه پنجم اردیبهشت در سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا در این باره منتشر شد نسبت به پیشنویس اولیه زبانی ملایمتری در مورد چین داشته باشد.
ظاهرا پیشبرد یک «کارزار جهانی اطلاعات جعلی» از سوی چین و انتقاد این کشور از واکنش فرانسه به پاندمی (همهگیری جهانی) کرونا حذف شده است. نیویورکتایمز نیز از حذف و بازنویسی این گزارش «تحت فشار چین» خبر داده است.
این روزنامه نوشته است، بخشهایی از گزارش اولیه که به تلاش مشترک چین و روسیه برای انتشار اطلاعات نادرست در جهان پرداخته بود در نسخه نهایی«در سایر بخشها پیچیده شده است».
در نسخه نهایی منتشرشده آمده است: «منابع رسمی و دولتی دولتهای مختلف، از جمله روسیه و در ابعاد کوچکتر چین، همچنان به طور گسترده به اشاعه روایتهای توطئهانگارانه و اطلاعات غلط در مورد کرونا ادامه میدهند.»
برخی منابع آگاه در روزهای اخیر اعلام کرده اند که فعالیت جاسوس های دیپلمات نمای چینی در اکثر کشورهای جهان افزایش یافته است. این افراد که از عناصر سازمان جاسوسی چین MMS می باشند، اکنون ماموریت دارند با بهره گیری از نفوذ خود در دستگاه های دولتی و جناح های سیاسی، افکار عمومی را در مسیر منافع حزب کمونیست چین هدایت کنند. از این رو به واسطه عناصر داخلی در کشورهای مختلف هر صدای انتقادی نسبت به عملکرد حکومت چین در خصوص پاندمی کروناویروس را خاموش می کنند.
یک مقام اتحادیه اروپا به «پولیتیکو» گفته است، نمایندگی چین در اتحادیه اروپا از طریق چندین کانال دیپلماتیک به این گزارش اعتراض کرده است.
نیویورک تایمز روز جمعه در باره فشار چین نوشت، یک دیپلمات اتحادیه اروپا به همکارانش نوشته است، «چینیها تهدید میکردند در صورتی که این گزارش به همین شکل منتشر شود» پیامد خواهد داشت. بر اساس این گزارش، یک مقام اتحادیه اروپا که موافق این تغییرات نبود گفته است، دیپلماتهای اتحادیه اروپا «برای رضایت حزب کمونیست چین به خودسانسوری» رو آوردهاند.
پولیتیکو مینویسد، پیتر استانو، سخنگوی سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا اتهامهای نیویورک تایمز را «بیاساس، نادرست و حاوی نتیجهگیریهای غلط» خوانده است. او گفته است که این سرویس در «برابر فشار سیاسی خارجی سر خم نخواهد کرد».
استانو هشدار داده که انتشار «اطلاعات غلط و روایتهای زیانبار میتواند خطرات شدید بالقوه برای شهروندان، از جمله برای سلامت آنها به همراه بیاورد».
انتقاد از مماشات دولت آلمان با چین
وزارت کشور آلمان نیز در پاسخ به پرسش یکی از اعضای فراکسیون سبزهای پارلمان فدرال (بوندستاگ) تائید کرده که دیپلمات جاسوس های چینی با تعدادی از کارمندان وزارتخانههای مختلف آلمان تماس گرفتهاند تا آنها را به اظهار نظر مثبت درباره مدیریت بحران کرونا در چین ترغیب کنند. روزنامه «ولت» در شماره روز یکشنبه هفتم اردیبهشت خود درباره این تماسها گزارش داده بود. دولت آلمان ضمن تائید این تلاشها تاکید کرده که همکاران دولت به درخواست پکن پاسخ مثبت ندادهاند.
مارگارته باوزه، سخنگوی حقوق بشر فراکسیون سبزها که پرسش درباره تلاش پکن برای اعمال نفوذ بر همکاران دولت آلمان را مطرح کرده است، میگوید پاسخ وزارت کشور بار دیگر سکوت و مماشات برلین با دولت چین را آشکار میکند.
او در گفتوگو با نشریه «ولت» تاکید کرده این سکوت در حالی ادامه دارد که نهاد هماهنگکننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا چین را جزو کشورهایی میداند که در ماجرای بحران کرونا حامی کارزار تبلیغاتی انتشار اخبار نادرست و تئوریهای توطئه هستند. باوزه از دولت آلمان انتقاد میکند که به گفته او حتی حاضر نشده در برابر تلاش عوامل چین برای اعمال نفوذ بر کارمندان دولت به طور آشکار و صریح موضعگیری کند.
تعدیل گزارش اتحادیه اروپا با فشار چین
نشریه “پولیتیکو” یک روز بعد با استناد به سخنان سه منبع آگاه که هویتشان فاش نشده خبر داد که پیشنویس گزارش اتحادیه اروپا لحن انتقادی و صریحتری داشته که “تحت فشار چین” تعدیل و ملایمتر شده است. روزنامه نیویورکتایمز نیز روایت مشابهی در مورد فشار چین برای حذف و بازنویسی بخشهایی از این گزارش منتشر کرده است.
روزنامه «ولت» روز یکشنبه گزارش داده که وزارت خارجه آلمان از ماه مارس در جریان تماس دیپلماتهای چینی با برخی کارمندان دولتی بوده و این موضوع را به دیگر وزارتخانه اطلاع داده است.
این نشریه میگوید اداره فدرال حفاظت از قانون اساسی، مهمترین تشکیلات اطلاعاتی آلمان، نیز تائید کرده که (سازمان جاسوسی چین) تلاش خود برای پیشبرد سیاستهای تبلیغی حکومت در ارتباط با بحران کرونا را شدت داده است. بنابر این گزارش وزارت خارجه آلمان به پرسشهای مکرر درباره این ماجرا پاسخی نداده و از تائید یا تکذیب آن خودداری کرده است.
نخستین موارد شیوع ویروس جدید کرونا در شهر ووهان، مرکز استان هوبئی چین در روزهای پایانی سال گذشته میلادی به طور رسمی تائید شد.
شواهد بسیاری وجود دارد که نشان میدهد سران چین خیلی پیشتر از شیوع بیماری کووید- ۱۹ اطلاع داشتهاند و در مورد آن سکوت کرده بودند. دستگیری یک پزشک بیمارستان مرکزی ووهان و چند دوست او که پیش از تائید رسمی درباره شیوع کرونا گزارش داده بودند و واداشتن آنها به تکذیب اظهاراتشان از همان روزهای نخست بر بیاعتمادی به تبلیغات رسمی پکن درباره بحران کرونا دامن زد.