کاوه ایرانی – رونامه نگار/ بامداد سه شنبه رژیم صهیونیستی برای ششمین بار طی یک هفته مناطقی از سوریه را مورد هدف قرار داد. این در حالی است که برخی منابع خبری اعلام کرده اند در این حملات تعدادی از نیروهای حامی بشار اسد از ایران و عراق به شهادت رسیده اند. نکته قابل […]
کاوه ایرانی –
رونامه نگار/
بامداد سه شنبه رژیم صهیونیستی برای ششمین بار طی یک هفته مناطقی از سوریه را مورد هدف قرار داد. این در حالی است که برخی منابع خبری اعلام کرده اند در این حملات تعدادی از نیروهای حامی بشار اسد از ایران و عراق به شهادت رسیده اند. نکته قابل تامل در این حملات سکوت روسیه به عنوان شریکی استراتژیک برای سوریه و هم پیمانی رسمی برای ایران در این کشور است. به نظر می رسد پیگیری این سیاست دوگانه از سوی روس ها اگر به معنای رضایت از این اقدامات نباشد حداقل حامل این پیام است که روسیه منافع کشورش را بر هر منفعت جمعی ترجیح میدهد. اما اینکه چنین امری تا کجا پذیرفتنی و قابل تحمل باشد را بایستی به گذر زمان سپرد.
به گزارش «جمله» روز گذشته سازمان دیده بان حقوق بشر سوریه از جان باختن ۱۵ نیروی ایرانی و گروه های مسلح وابسته به آنها در حمله بامداد روز (سه شنبه ۵ مه) جنگنده های اسرائیلی به مواضع آنان در دیرالزور خبر داد.
این سازمان غیر دولتی که مرکز آن در لندن است اعلام کرد که در این حملات که ۱۵ تن جان خود را از دست داده اند که ۱۴ تن از آنها تابعیت ایرانی یا عراقی دارند.
در گزارش این سازمان تأکید شده که این حملات در روستاهای قوریه و صالحیه و میادین در حومه شرقی دیرالزور رخ داده و افزوده شده که با توجه به وخامت حال برخی از آسیب دیدگان احتمال افزایش آمار جان باختگان وجود دارد.
این گزارش افزوده که حملات اسرائیل همچنین کارگاه های تولید راکت و خمپاره تابع وزارت دفاع سوریه را که در اختیار نیروهای حکومت سوریه و گروه های مسلح تابع ایران است هدف قرار داده است.
پیش تر منابع محلی خبر داده بودند که هواپیماهای ناشناس عصر و شب دوشنبه در فاصله چند ساعت دو بار مواضع و زاغه های سلاح و مهمات تابع شبه نظامیان وابسته به ایران در دشت دیرالزور را که میان شهرهای المیادین و البوکمال واقع شده است بمباران کردند.
به گفته این منابع، دست کم ۶ موضع هدف حملات سنگین قرار گرفته و صدای انفجار از آنها از فاصله دور به گوش رسید که از همه مهم تر منطقه عین علی و قلعه رحبه و منطقه بلعوم و روستای بقرص در میادین و روستای صالح در البوکمال در شرق دیرالزور بوده است.
این منابع تأکید کردند که مواضعی که هدف قرار گرفته مقرها و زاغه های تابع شبه نظامیان سوریه ای و عراقی و افغانی ای است که ازجانب نیروهای سپاه در ایران حمایت می شوند.
براساس این گزارش، این حملات پس از انتشار اخباری غیر قطعی درباره بروز اختلاف میان گروه های نظامی سوریه ای وابسته به روسیه و گروه های وابسته به ایران درگرفته است. براساس این اخبار که در میان مردم محلی بسیار رواج یافته، در پی این اختلافات گروه های وابسته به ایران از منطقه میادین خارج و به البوکمال که در حال حاضر بزرگ ترین مرکز تجمع نیروهای وابسته به ایران در استان دیرالزور است منتقل شده اند.
در همین حال خبرگزاری دولتی سوریه گزارش داده که دفاع هوایی سوریه با حمله موشکی اسرائیل به تاسیسات «تحقیقاتی» در استان حلب مقابله کرده است.
این خبرگزاری میافزاید هدف موشکها برخی انبارهای نظامی در جنوب شرق حلب بوده است. اسرائیل صبح جمعه گذشته نیز یک انبار تسلیحاتی در مرکز سوریه را هدف قرار داده بود. این یکی از معدود حملههایی بود که در طول روز انجام شد. البته برخی مقامات دمشق اعلام کردند انفجار در این منطقه ناشی از «خطای انسانی» در زمان حمل مهمات بوده است. ناظران بینالمللی میگویند سوریه با طرح این ادعا میکوشد یک حمله دیگر اسرائیل در خاک خود را انکار کند.
در حمله دیگری در دوشنبه هفته گذشته نیز خبرهایی مبنی بر کشته شدن چهار نیروی تحت حمایت ایران در خارج از دمشق منتشر شده بود. ناظران بینالمللی میگویند اسرائیل به حملههای خود علیه نیروهای تحت حمایت جمهوری اسلامی از جمله حزبا… ادامه خواهد داد. مقامات کشورمان هنوز در مورد این حملهها اظهار نظری نکردهاند.
حملات برنامه ریزی شده
روز جمعه گذشته نیز خبرگزاری رویترز گزارش داده بود که اسرائیل به یک پایگاه نظامی در حمص که توسط نیروهای حزب ا… لبنان اداره میشد، حمله کرده است. این پایگاه در مسیر جاده حمص به پالمیرا قرار دارد. به گفته این گروه، این پایگاه انبار موشک و مهمات حزب … لبنان بوده است.
در حمله روز جمعه هلیکوپترهای اسرائیل حداقل ۵ موشک به سوی مواضع سوریها در جولان شلیک کرده بودند.
اسرائیل در سالهای اخیر صدها بار نیروهای ایرانی و متحدانش از جمله حزب ا… لبنان را در سوریه هدف قرار داده است.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل روز جمعه مسئولیت حمله به پایگاههای گروههای مستشاری نزدیک به جمهوری اسلامی در عراق را پذیرفت و مدعی شد ایران در حال افزایش نفوذ خود برای حمله به اسرائیل است.
با این وجود تهران در مورد حملههای یک ماه گذشته علیه پایگاههای حشدالشعبی در عراق و حملههای اخیر در سوریه و لبنان موضعگیری نکرده است. تنها اظهار نظر در این زمینه مربوط به محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام است که در گفتگو با ایلنا هدف گرفته شدند مراکز مشاوره نظامی ایران در این حملهها را دروغ خوانده است.
در توییتر منسوب به شهید قاسم سلیمانی، فرمانده سابق سپاه قدس نیز این حملهها، عملیات دیوانهواری توصیف شده که به گفته این توییت آخرین دست و پا زدنهای رژیم صهیونیستی خواهد بود. البته در این توییت از تایید یا تکذیب گزارشهای مربوط به اینکه پایگاههای مربوط به ایران در عراق و سوریه هدف گرفته شدهاند، خودداری شده است.
برنامه ای برای حذف ایران از سوریه
سلسله حملات اسرائیل به مواضع نیروهای ایرانی در خاک سوریه و سکوت معنادار روس ها به این حملات این احتمال را قوت می بخشد که اقدامات تجاوزکارانه اسرائیل با هماهنگی کامل کرملین انجام می گیرد.
این سلسله عملیات های تجاوزکارانه دقیقاً پس از آن شدت گرفت که محمد جواد ظریف وزیر خارجه اول اردیبهشت (۲۰ آوریل) به دمشق سفر کرد و با بشار اسد رئیس جمهور سوریه و ولید المعلم وزیر خارجه آن کشور، به گفتوگو پرداخت.
وزارت امور خارجه اهداف سفر ظریف به دمشق را در سه محور خلاصه کرده است: «همکاری در مقابله با بحران کرونا و تحریمهای تحمیل شده آمریکا بر هر دو کشور ایران و سوریه، بررسی اوضاع در ادلب و هماهنگی برای نشست وزرای خارجه کشورهای «محور آستانه» یعنی ایران، روسیه و ترکیه که قرار است در آینده نزدیک برگزار شود و مقدمات نشست سران کشورهای یاد شده را فراهم گرداند».
اما صرف نظر از اظهارات وزارت خارجه، میتوان به اهداف دیگری برای این سفر نیز اشاره کرد؛ یکی از این اهداف، نجات دادن محور آستانه از فروپاشی است. چندی پیش یک سری گزارشهایی در رابطه به اوضاع سوریه در رسانههای نزدیک به کرملین در روسیه منتشر گردید که در آن از یک سلسله اختلافها و زد و بندهای اقتصادی و مالی میان اسماء اسد، همسر بشار اسد و اسد رامی مخلوف، پسر خاله بشار اسد پرده بر داشته و به سختی انتقاد کرده بود.
در نهایت اینطور تصور می شود که اقدامات اخیر اسرائیل با هدف عقب راندن نیروهای ایرانی طبق هماهنگی قبلی سران این رژیم با پوتین صورت می گیرد و از سوی دیگر باید منتظر تحولاتی عظیم در معادلات مربوط به سوریه باشیم. تحولاتی که با حرکت احتمالی روسیه می تواند اذهان عمومی منطقه و به ویژه حامیان بشار اسد را به شدت غافلگیر کند.