ارتباطِ تخصیص مشوق به پروژه‌های بازآفرینی  و حس رضایت شهروندی
ارتباطِ تخصیص مشوق به پروژه‌های بازآفرینی  و حس رضایت شهروندی

    ماهور مهراد/ سقف تسهیلات برای اجرای پروژه های بازآفرینی شهری در کلان شهری مثل تهران ۲۵۰ میلیون تومان در نظر گرفته شده است که ۵۰ میلیون تومان آن با سود ۹ درصد و به شکل مشارکت مدنی و ۲۰۰ میلیون تومان نیز با سود ۱۸ درصد و به شکل فروش اقساطی ۱۲۰ ماهه […]

 

 

ماهور مهراد/

سقف تسهیلات برای اجرای پروژه های بازآفرینی شهری در کلان شهری مثل تهران ۲۵۰ میلیون تومان در نظر گرفته شده است که ۵۰ میلیون تومان آن با سود ۹ درصد و به شکل مشارکت مدنی و ۲۰۰ میلیون تومان نیز با سود ۱۸ درصد و به شکل فروش اقساطی ۱۲۰ ماهه در اختیار متقاضیان قرار می‌گیرد.
این در حالی است که در طول سالیان اخیر، گسترش فضایی بی‌رویه باعث شکل گیری بافت‌های جدید شهری در مجاورت شهرها و جابجایی ساکنان و کاربری های شهری به نواحی جدید شده است. در نتیجه این جابه‌جایی، به تدریج بافت‌های قدیمی شهرها کارکرد و حیات اجتماعی- اقتصادی خود را از دست داده‌اند و این بافت‌ها با از دست دادن حیات شهری خود، به سمت رکود و فرسودگی گرایش پیدا کرده‌اند.
چنین تجربه زیسته ای، بر این نکته صحه می گذارد که کیفیت زندگی شهری یکی از مهم‌ترین حوزه های مطالعات شهری در کشورهای مختلف، دستکم در سه دهه گذشته به شمار می رود که دارای مؤلفه های چندگانه روانشناختی، اجتماعی، محیطی و اقتصادی است. توجه به این شاخص در شهرها به دلیل نقش آن به عنوان ابزاری کارآمد در مدیریت و برنامه ریزی شهری و بطور کلی تعیین میزان قابل زیست بودن شهرها فزونی یافته است. در شهرهای کشور ما اما، بافت های فرسوده از جمله مناطق شهری هستند که آهنگ تحولات کالبدی و رونق اقتصادی- اجتماعی آنها با سایر نقاط شهری مطابقت نداشته و سطح کیفی زندگی در آنها به سبب فرسودگی تنزل چشمگیر می یابد.
این در حالی است که مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران، از در نظر گرفتن دو نوع تسهیلات برای بازآفرینی بافت‌های هدف در کشور خبر داده و گفت: تسهیلات خودمالکی به مالکانی تعلق می‌گیرد که می‌خواهند منازل خود را نوسازی کنند و تسهیلات دیگری نیز به توسعه‌گران و سازندگان حرفه‌ای دارای صلاحیت پرداخت می‌شود.
مهدی عبوری از معرفی ۲۵ هزار متقاضی تسهیلات بازآفرینی به بانک خبر داد و افزود: از این تعداد تاکنون برای ۲۱ هزار متقاضی پرونده تشکیل شده است که ۱۱ هزار و ۲۰۰ نفر از آنان، قسط اول تسهیلات بازآفرینی را دریافت کرده‌اند.
این در حالی است که سقف این تسهیلات برای مراکز استان‌ها و شهرهایی که بالای ۲۰۰ هزار نفر جمعیت دارند، ۲۲۰ میلیون تومان در نظر گرفته شده که باز هم ۵۰ میلیون تومان با سود ۹ درصد و ۱۷۰ میلیون با سود ۱۸ درصد محاسبه خواهد شد. به گفته عبوری میزان تسهیلات در نظر گرفته شده برای دیگر شهرها نیز ۱۸۰ میلیون تومان است که ۴۰ میلیون تومان با سود ۹ درصد و ۱۴۰ میلیون تومان نیز با سود ۱۸ درصد در اختیار متقاضیان قرار خواهد گرفت.
معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه در زمینه ودیعه مسکن نیز کارهای خوبی انجام شده، گفت: در این خصوص برای هر نفر که منازل را در بافت فرسوده تخلیه و آن را برای نوسازی آماده می‌کند، ۴۰ میلیون تومان با سود ۴ درصد و در دوره ۴۸ ماهه در نظر گرفته شده است.
عبوری با بیان اینکه این تسهیلات برای تمام ۳۱ استان کشور در نظر گرفته شده است، تصریح کرد: هر استانی که بتواند تعداد بیشتری را جذب کند، تسهیلات بیشتری خواهد گرفت و در این زمینه محدودیت نداریم و همچنین تفاهم نامه‌ای که با سازمان برنامه و بودجه کشور منعقد کرده‌ایم، قابل تغییر است.
این در حالی است که پیش از این گفته شده بود که دولت در کنار این تسهیلات، بسته‌های تشویقی دیگری هم در نظر گرفته است؛ به‌عنوان مثال هزینه‌های طراحی، نظارت و اجرا در محلات هدف با هماهنگی سازمان نظام مهندسی تا ۵۰ درصد رایگان شده است. علاوه بر این ۵۰ درصد از هزینه صدور پروانه نیز بر اساس قانون حمایت از تولید رایگان شده است و شرکت بازآفرینی شهری در نظر دارد تا تفاهم‌نامه‌ای با سازمان شهرداری‌ها و دهیارهای کشور امضا کند تا ۵۰ درصد هزینه باقی‌مانده نیز رایگان شود. همچنین بسته‌های تشویقی از طریق سازمان برنامه و بودجه کشور و وزارت نیرو برای انشعابات بافت‌های فرسوده در نظر گرفته شده است.
این در حالی است که رئیس هیأت‌مدیره شرکت بازآفرینی شهری ایران در خصوص تأمین مسکن ۴۵ هزار واحد مسکونی در حاشیه شهرها نیز توضیح داد: در راستای نامگذاری سال جدید، برنامه‌ریزی کردیم تا املاک در اختیار شرکت بازآفرینی شهری ایران را احصا کرده و حدود ۷۶۵ قطعه زمین در ۲۷ استان و ۵۳ شهر سراسر کشور را آماده کرده‌ایم که ۴۵ هزار واحد مسکونی بر روی آن‌ها در حال بارگذاری است. گفتنی است که شرکت بازآفرینی شهری تاکنون کار ساخت دو پروژه را شروع کرده‌ است که پروژه «کرگانه» در خرم‌آباد لرستان با ظرفیت ۷۸۰ واحد مسکونی و پروژه دیگر در شهر اهواز با هزار و ۶۸۰ واحد مسکونی در حال ساخت است. در این پروژه‌ها، تامین سرانه فضاهای عمومی و خدمات شامل فضای سبز، فضاهای آموزشی، درمانی، مذهبی، سوله‌های ورزشی در نظر گرفته شده که هزینه‌های آن را دولت تأمین می‌کند.
این در حالی است که در اینباره عبوری افزود: بر اساس برنامه‌ریزی هیأت‌مدیره شرکت بازآفرینی شهری ایران در نظر داریم نهایتاً تا ۶ ماه ابتدایی سال جاری تمام ۴۵ هزار واحد مسکونی در سراسر کشور آغاز به کار کنند. بنابراین باید دانست که توجه بیشتر به اجرای طرح‌های بازآفرینی شهری و در نتیجه بازگشت ساکنان به محلات با ارزش و قدیمی، می‌تواند در جذب بیشتر گردشگر نیز موثر باشد. چنین اقداماتی بر کیفیت زندگی شهروندان نقش پررنگی خواهد گذاشت و این از اهمیت بیشتری برخوردار است. هدف از اجرای سیاست های بازآفرینی شهری و برنامه های تجدید حیات شهری ارتقای شرایط کیفی زندگی در سکونت گاه ها از طریق ایمن سازی و مقاوم سازی ساختمان ها، توسعه و بهبود زیرساخت های شهری، تأمین خدمات شهری موردنیاز، آموزش ساکنان، ایجاد فرصت های شغلی، تقویت نهادهای مدیریت محلی و دفاتر خدمات محله ای مردم نهاد، الگوسازی و ترویج قواعد و دستورالعمل های کیفی ساخت و ساز است. علاوه بر این، بازآفرینی شهری بر این مطلب تأکید دارد که طرح و اجرای هرگونه روش برای مقابله با مشکلات شهرهای بزرگ و کوچک، باید دارای اهداف بلندمرتبه و راهبردی باشد. بنابراین بدون شک بهسازی بافت فرسوده بر کیفیت زندگی شهری شهروندان اثرگذار است، به این معنا که هرچه میزان بهسازی و بازسازی بافت فرسوده و یا به تعبیری هرچه بافت سکونتگاهها از کیفیت بهتری برخوردار باشد، زندگی در اینگونه بافت ها از شادابی و سلامت بیشتری برخوردار است و ساکنان رضایت بیشتری از کیفیت زندگی در شهر دارند.