سارا ایرانی / پیش از شیوع کرونا، شرکت عمران شهرهای جدید اعلام کرد که از مجموع ۸۱ پروژه ساخته شده در سال گذشته، ۵۲ مورد افتتاح و ۲۹ مورد دیگر آماده بهره برداری است که مراسم افتتاح آنها به دلیل شیوع ویروس کرونا و شرایط ویژه کشور مبنی بر عدم تجمع غیرضروری به زمانی […]
سارا ایرانی /
پیش از شیوع کرونا، شرکت عمران شهرهای جدید اعلام کرد که از مجموع ۸۱ پروژه ساخته شده در سال گذشته، ۵۲ مورد افتتاح و ۲۹ مورد دیگر آماده بهره برداری است که مراسم افتتاح آنها به دلیل شیوع ویروس کرونا و شرایط ویژه کشور مبنی بر عدم تجمع غیرضروری به زمانی مناسب موکول خواهد شد. ۲۹ پروژه باقی مانده شامل ۴ مدرسه، ۴ فضای ورزشی، ۱۱پارک، ۴ مسجد، ۲ فضای فرهنگی و ۴ مورد تجهیزات شهری بودند که در ۱۲ شهر جدید ایوانکی، گلبهار، پرند، عالیشهر، بینالود، شیرین شهر، سهند، مجلسی، صدرا، بهارستان و امیرکبیر واقع شده اند.
این در حالی است که حدود ۹ هزار واحد مسکن مهر در سایر شهرهای جدید نیز آماده بهره برداری و تحویل به متقاضیان است. حالا در هفته ای که گذشت، حبیب الله طاهرخانی درباره آغاز عملیات اجرایی طرح اقدام ملی مسکن به عنوان مهمترین طرح مسکنی در کشور گفت: بیش از ٣٠ سال از طرح آغازین شهرهای جدید در کشور میگذرد و این در حالی است که در این طرح مقرر شده تا ٢٠٠ هزار مسکن در طرح مسکن ملی ساخته شود.
وی اضافه کرد: شهرهای جدید اکنون به بلوغ خدماتی رسیده اند و سالیانه بیشترین میزان نرخ رشد شهری را داشته است و این شهرها پاسخگوی نیازهای شهری و دسترسی اقشار ضعیف به مسکن است. طاهرخانی با اشاره به اینکه افزایش توسعه خدمات یکی از اهدافی است که در شهرهای جدید مدنظر است و تصریح کرد: از جمله برنامههای که در شهرهای جدید قرار است اجرایی شود بیش از ٣٠٠ برنامه خدماتی است که ساخت مدرسه، پارک، مراکز فرهنگی و اجتماعی و مراکز مذهبی از جمله طرحهای خدماتی است که در شهرهای جدید اجرایی خواهند شد.
این در حالی است که دسترسی به شهرهای جدید مساله مهمی است که تسریع در اتصال به مترو و بطور کلی سیستم ریلی و پایانه های اتوبوس شهری را می طلبد. معاون وزیر راه و شهرسازی در همین ارتباط اظهار کرد: افزایش دسترسی شهرهای جدید به شهرهای اصلی یکی دیگر از سرفصل پروژههایی است که قرار است در شهرهای جدید اجرایی شود.
وی در خصوص آغاز ساخت ٢٠٠ هزار واحد مسکن متذکر شد: ۵٠ هزار واحد در شهرهای جدید در سطح کشور قرار است آغاز شود که از این میزان ١٢ هزار و ۵٠٠ واحد با مشارکت بخش خصوصی آغاز شده و ١٢ هزار واحد دیگر نیز در حال آغاز به فعالیت است. او با اشاره به اینکه هیچ مسکن لوکسی در طرح اقدام ملی مسکن ساخته نخواهد شد، ادامه داد: اگر متوسط ساخت هر واحد مسکونی ٢٠٠ میلیون تومان ارزیابی شود بیش از ١٠ هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری بخش خصوصی در حوزه مسکن هزینه خواهد شد.
گفتنی است که در آستانه ماه رمضان شاهد تحویل ۳ هزار و ۸۵۰ واحد مسکن مهر به ارزش تقریبی ۴ هزار و ۴۰ میلیارد ریال در قالب ۲۳ پروژه به مردم بودیم. ساخت ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار واحد مسکن مهر در کشور برنامهریزی شده است. این در حالی است که تا پایان دولت دهم ۷۸۰ هزار واحد مسکونی به متقاضیان تحویل داده شد و در دولت های یازدهم و دوازدهم تعداد واحدهای تحویل شده و آماده بهرهبرداری به ۲ میلیون و ۳۵ هزار واحد رسیده است. طبق آمار اکنون ۶۰ هزار واحد نیمه تمام در کشور وجود دارد که در دست احداث بوده و در آینده نزدیک تکمیل خواهد شد.
در همین زمینه نیز وزیر راه وشهرسازی کشورمان گفته است: سال گذشته ۲۰۰ هزار واحد مسکن مهر تحویل شهروندان شد و اکنون ۱۲۵ هزار واحد مسکونی آماده است که امیدواریم با هماهنگی وزارت نیرو و وزارت نفت هر چه سریعتر تکمیل شوند. محمد اسلامی با اشاره به این که اکنون ۱۰۵ هزار واحد مسکونی از کل واحدهایی که باید ساخته شود، باقی مانده است، توضیح داد: این واحدها دارای پروندههای قضایی و حقوقی هستند که از کنترل و مسوولیت وزارت راه و شهرسازی خارج اند.
وی افزود: تلاش بر این است تا پروژههای نیمه تمام که عمدتا بالای ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارند، سریع تر آماده شوند و تا پایان شهریور امسال ۹ هزار واحد باقی مانده شهر جدید پرند نیز آماده تحویل شده و پرونده مسکن مهر این شهر بسته شود.
وزیر راه و شهرسازی در ادامه با اشاره به طرح اقدام ملی مسکن گفت: در طرح اقدام ملی مسکن ساخت ۴۰۰ هزار واحد مسکونی را هدف گذاری کرده ایم که ۲۰۰ هزار واحد آن در شهرهای جدید و۲۰۰ هزار واحد دیگر در سایر شهرها و بافتهای فرسوده احداث خواهد شد. در این راستا در دو مرحله ثبت نام صورت گرفت، در مرحله اول پالایشهای مورد نیاز انجام و تعداد متقاضیان واجد شرایط حدود ۱۱۳ هزار نفر اعلام شد. البته شرایط کرونا باعث شد برای مدتی تشکیل پرونده متوقف شود اما با تمهیدات جدیدی که معاونت مسکن اتخاذ کرده است از این پس تشکیل پرونده به شکل غیر حضوری انجام می شود تا قراردادها منعقد و پروژهها سریعتر به جریان بیافتد.
لازم به توضیح است که در شرایط پس از کرونا برای تحرک بخشیدن به فعالیتها و برون رفت از این رکود ناخواسته ناشی از شیوع ویروس کرونا، وزارت راه فراخوان داده تا چنانچه مردم و بخش خصوصی پروژههای نیمه کاره مسکونی دارند، آن را وارد طرح اقدام ملی مسکن کنند و بعد از آن وزارت راه و شهرسازی زمینی مابهازای آن در اختیارشان قرار می دهد تا بتوانند مجددا شروع به ساخت ساز کنند و چرخه تولید مسکن ادامه دار باشد؛ این کار به رونق کسب و کار آنها نیز کمک می کند.