آتشکده ای به وسعت آتشکوه
آتشکده ای به وسعت آتشکوه

      آتشکده آتشکوه محلات مرکزی آتشکده آتشکوه محلات، یکی از بزرگترین بناهای تاریخی است که در استان مرکزی قرار دارد. قدمت این آتشکده را به دوران ساسانی نسبت می دهند. به دلیل عظمتی که آتشکوه دارد، آن را در زمره بهترین آتشکده های زرتشت در جهان قرار می دهند. این بنا توسط کارشناسان […]

 

 

 

آتشکده آتشکوه محلات مرکزی آتشکده آتشکوه محلات، یکی از بزرگترین بناهای تاریخی است که در استان مرکزی قرار دارد. قدمت این آتشکده را به دوران ساسانی نسبت می دهند. به دلیل عظمتی که آتشکوه دارد، آن را در زمره بهترین آتشکده های زرتشت در جهان قرار می دهند. این بنا توسط کارشناسان خارجی مانند آندره گدار مورد ارزیابی قرار گرفته است. آتشکده آتشکوه در استان مرکزی قرار دارد و ۱۲ کیلومتر از سمت غرب با دلیجان فاصله دارد. در جاده نیمور به سمت دلیجان، ۵ کیلومتر که عبور کنید باید به سمت معدن سنگ آتشکوه بروید. سپس به روستای آتشکوه می رسید. در ضلع شرقی جاده و در فاصله کوتاهی بنای آتشکده را مشاهده می نمایید. امکان رفتن تا نزدیک این آتشکده با اتومبیل وجود دارد. حداکثر زمانی که برای بازدید و عکاسی از این آتشکده لازم است، حدوداً یک ساعت می باشد.
استان مرکزی دیار روستاهای تاریخی متعدد با سنن و فرهنگ‌های منحصربه‌فرد است که این روستاها، از جاذبه‌های گردشگری بی‌شماری برخوردار هستند. در این خطه بیش از یک هزار روستا وجود دارد که ۲۵ مورد از این روستاها با توجه به ویژگی‌های خاص و منحصربه‌فرد خود، به‌عنوان روستای هدف گردشگری انتخاب‌شده‌اند.
این استان از نظر وجود روستاهای تاریخی و کهن با آداب‌ورسوم منحصربه‌فرد و جذاب، ظرفیت‌های بسیاری دارد استان مرکزی از نظر وجود روستاهای تاریخی و کهن با آداب‌ورسوم منحصربه‌فرد و جذاب، ظرفیت‌های بسیاری دارد و تقریباً تمام شهرستان‌های این استان از وجود روستاهای دارای جاذبه گردشگری برخوردار هستند. این جاذبه‌های گردشگری می‌تواند برای گردشگران نوروزی که چند روزی را از هیاهوی زندگی پرتلاطم شهری فاصله گرفته‌اند و می‌خواهند محیطی آرام و دل‌نشین را تجربه کنند بسیار مفید و جذاب باشد.

 

 

روستای آتشکوه محلات، میزبان معبد تاریخی
روستای آتشکوه از توابع بخش مرکزی شهرستان محلات بوده و در ۱۰ کیلومتری جاده نیمور به دلیجان قرار دارد. اطراف روستا، مزرعه‌های غلات فراوانی هست و دهکده‌ای کوچک و آرام با چند خانه قدیمی و ساکنانی ساده و مهربان در میان این مزارع قرار دارند.
این روستای زیبا دارای بنای تاریخی برجسته‌ای به نام آتشکده «آتشکوه» بوده که برای هر بیننده‌ای جذاب و جالب است. در ضلع غربی آتشکده نیز درخت چنار بسیار بزرگی وجود دارد که در پای آن، برکه‌ای ساخته‌اند تا آب رودخانه کوچک این روستا را جمع کند. از ریشه این چنار کهن، تنه‌های قطوری بیرون آمده و جلوه خاصی به این منطقه بخشیده است.
بنای آتشکده آتشکوه به فاصله ۱۲ کیلومتری جنوب غرب شهرستان دلیجان و۷ کیلومتری جنوب شرق شهر نیمور واقع شده است. آتشکوه نام روستایی به همین نام و همچنین نام کوهی در مجاورت روستا، نام یک آتشکده تاریخی و نیز نام یک معدن سنگ تراورتن و یک رشته کهریز است که جملگی آنها درمنطقه ای کوهستانی قرار دارند.
این آتشکده در جنوب غرب روستای مذکور و در پایه کوه کم ارتقاع آتشکوه ساخته شده است. شیب طبیعی زمین این مکان از طرف جنوب به شمال شرق شکل گرفته و بستر مسیل موجود در محل از جانب غرب و شمال شرق آتشکده پیشگفته عبور میکند. مواد و مصالح بکاررفته در ساخت این آتشکده شامل ، سنگ، آجر، گچ، کاهگل، شفته آهک و نیز تیرچه های چوبی بعنوان کلاف درونی و عامل استحکام بخش و تقسیم کننده نیروی فشار، کارکرد داشته‏اند.

بنای آتشکده آتشکوه مشتمل برچهار قسمت است:
۱-چهارطاق ۲- ایوان ۳- اطاق های واقع در دو طرف ایوان ۴- سایر محدثات
تالار اصلی محل قرار گرفتن آتشدان و مکان نیایش بوده است. این تالار مربعی شکل است و اضلاع آن ۶۰/۱۲ متر هر یک طول دارند. در داخل تالار ۴ ستون با اباد ۷۰/۲ متر و ارتفاع ۶ متر ساخته شده است. جنس ستون ها از سنگ و ساروج است. گنبد بنا بر روی این چهار ستون قرار گرفته است. بنا را با آجر و چوب ساخته اند و نمای آن سنگ است. تالار غربی از طریق یک راهرو به تالار شرقی متصل می شود. دیوارها از سنگ و ساروج ساخته شده اند. از ویژگی های برجسته بنا همان ضخامت دیوارهای آن و طریقه ساختن آن از سنگ لاشه است. این سنگ ها تراش نخورده اند. سنگ های عظیم و پر ضخامتی که برای ساخت آتشکده به کار رفته اند، به استحکام بنا کمک شایانی کرده‏اند.
در کتاب نزهه القلوب می خوانیم:
“جمشید، نیمور را که نخستین دهکده در مسیر دلیجان به خمین است ایجاد کرد و سپس در آنجا، کاخی بزرگ برای خود ساخت. پس از آن گشتاسب، آتشگاهی در همان محل بنا کرد» آتشکده آتشکوه در سال ۱۳۷۱ در فهرست آثار ملی ایران زمین به ثبت رسید ولی متأسفانه هیچ گونه مراقبت و حفاظتی از این بنا در حال حاضر صورت نمی گیرد و توضیح مناسبی نیز در مورد بنا در کنار آن وجود ندارد. بنابراین بهتر است قبل از آنکه از آن بازدید کنید، اطلاعات خود را تکمیل نمایید و یا با یک راهنما به آنجا سفر کنید که اطلاعات لازم را در اختیار شما قرار دهد.
بهتر است در طول روز از این آتشکده دیدن نمایید، زیرا در شب نوری برای بازدید از آن وجود ندارد. این بنا در دامنه های کوه آتشکوه ساخته شده است. رودخانه ای نیز به آتشکوه در کنار آن قرار دارد. همچنین در کوه های اطراف این آتشکده، یکی از عظیم ترین معدن های سنگ تراورتن در دنیا وجود دارد.