داستان رومینا و ماجرای قتلش طی چند روز گذشته در فضای مجازی و دورهمی ها، بازتاب گسترده ای داشت. افراد در سطوح مختلف نسبت به این اتفاق واکنش نشان دادند. قتل دختر ۱۳ ساله به دست پدر خود شوک سنگینی را به جامعه وارد کرد. تصور اینکه پدری با داس گردن جگرگوشه اش […]
داستان رومینا و ماجرای قتلش طی چند روز گذشته در فضای مجازی و دورهمی ها، بازتاب گسترده ای داشت. افراد در سطوح مختلف نسبت به این اتفاق واکنش نشان دادند. قتل دختر ۱۳ ساله به دست پدر خود شوک سنگینی را به جامعه وارد کرد. تصور اینکه پدری با داس گردن جگرگوشه اش را در خواب می زند، لرزه بر اندام هر انسانی وارد می کند.
«این اتفاق باعث تاسف شد و فضای عمومی را جریحه دار کرد. آموزش و پرورش کارهای متعددی را در این راستا انجام میدهد. آزمونهای سلامت روان را برگزار می کنیم و همه هفتم و هشتمی ها و در واقع بیش از ۲ میلیون دانش آموز در آن شرکت میکنند.» مدیرکل امور تربیتی، مشاوره و مراقبت در برابر آسیبهای اجتماعی وزارت آموزش و پرورش با بیان این مطلب گفت: نقشه خطرپذیری مدارس را آماده و گزارشها و اخطارهای لازم را به مراجع مربوط دادهایم و موارد اورژانسی را مشخص و درصد سلامت روانی اجتماعی و فردی را در دست داریم. مهمترین سامانه ما نماد یا نظام مراقبت اجتماعی است و همه دانش آموزان در این سامانه دارای پروفایل هستند و رصد می شوند. در حوزه روانی و رفتاری هم نیمرخ دانش آموزان و هم نقشه خطرپذیری را در اختیار منطقه و استان قرار میدهیم اما قطعا کافی نیست. مسعود شکوهی، با بیان اینکه اعتباری ۶۸۰۰ میلیونی برای پیشگیری از آسیبهای اجتماعی ۱۵میلیون دانش آموز در اختیار داریم و حتی امکان آموزشهای توانمندسازی هم به طور کامل وجود ندارد گفت: این بودجه عملا هیچ است. امکان اجرای بسیاری برنامههای پیش بینی شده فراهم نشده اما با همه اینها در حوزه مسئولیت خودمان تلاش کردهایم.
۶۵ درصد دانشآموزان رشته تجربی را انتخاب کردند
وی در ادامه با بیان اینکه نمرات ثبت شده پس از آموزش مجازی هم در سوابق تحصیلی تاثیر دارد گفت: هدایت تحصیلی از سال ۹۴ به شکل جدید بر اساس سندتحول اجرا شد و بخش عمدهای از فرایندها به صورت غیرحضوری انجام می گرفت. وی در پاسخ به اینکه امسال حدود ۶۵ درصد بچهها رشته تجربی را در کنکور سراسری انتخاب کردهاند، علت چیست؟ گفت: در هدایت تحصیلی عوامل متعددی نقش دارند و وزارتخانه به تنهایی نمیتواند این روند را نهادینه کند. نیازمند همکاری بخشهای مختلف از جمله رسانههای گروهی هستیم. آموزش و پرورش بخشی از این فرایند هدایت تحصیلی است. قاعدتا باید تامین نیازها و انتظاراتی که برای تامین نیروی کار جامعه وجود دارد نیز مورد توجه قرار بگیرد. شکوهی ادامه داد: آموزش و پرورش اقداماتی انجام داده اما بخشی از علل گرایش به سمت رشتهای خاص، اجتناب ناپذیر است. شرایط و آینده بازار کار را چه طور می بینید؟ اگر فرزندی بخواهد به رشته نظری برود چه طور بازار کار آینده را برایش به عنوان ولی دانش آموز ترسیم میکنید؟ خانواده به بازار کار توجه می کند. درآمدهایی که برای مشاغل مختلف وجود دارد نیز مطرح است.
وی با بیان اینکه سال گذشته برای ۶۸۰ هزار همکار فرهنگی دوره آموزشی پیرامون نحوه دخالت در فرایند هدایت تحصیلی ترتیب دادیم گفت: اما یک واقعیت وجود دارد که اولیای دانش آموزان در هدایت آنها برای انتخاب رشته تحصیلی و شغل نقش دارند. در تحقیقات خارجی خانواده بالای ۴۶ درصد در این حیطه نقش بازی می کند و تاثیرگذار است.
مشکل جامعه است
یک مشاور و روانشناس اجتماعی در خصوص برخورد جامعه و خانواده با دختران فراری گفت:«در سالیان گذشته ما به دلیل گذار از سنت به مدرنیته و تضاد و تناقضی که بین این دو جامعه وجود دارد، با کمال تاسف نتوانستیم راهکار مناسبی را پیدا کنیم که هر دو این نیازها را پاسخگو باشیم و ساز و کار جامعه مدرن را برای فرزندانمان در نظر بگیریم که اگر غیر از این بود امروز شاهد رخدادهایی مثل قتل نوجوان ۱۳ ساله در تالش نبودیم؛ حتی در خصوص رومینا هم اگر ساز و کار ما دقیقتر و درستتر بود امروز این دختر در بین ما بود و این فاجعه رخ نمیداد. به گفته دکتر علیرضا شریفی یزدی وقتی به هر دلیلی فرزندی از خانه فرار میکند از لحظه فرار او دیگر این مشکل ، تنها مشکل یک خانواده نیست بلکه مشکل جامعه است. آمارها نشان میدهد وقتی دختری از خانه فرار میکند در یک چرخه بزهکاری قرار میگیرد، پس اینجا دیگر موضوع جامعه است و هر روز هم این اتفاقات در آن تکرار میشود. اما باید به این نکته اشاره داشته باشیم که وقتی موضوع امنیتی و اجتماعی شد باید چه کاری انجام بدهیم. کار دستگاه پلیس روشن است چون باید دختر را پیدا کند و در اختیار مراجع ذی صلاح قرار بدهد. اولین مرجع ذی صلاح قاضی است اما در خصوص ماجرای رومینا قاضی بدون این که با رومینا صحبت کند و شرایط روحی و روانی این دختر را بررسی کند و بدون اینکه دلایل اصلی فرار این دختر را مدنظر قرار دهد، با این استدلال خوب که امنترین مکان برای دختر خانه اش است حکم به باز گشت به خانه به او داده است در حالیکه قاتل این دختر ۱۳ ساله در خانه منتظر او بوده است.»