ماهور مهراد / منطقه آزاد تجاری- صنعتی ارس در استان آذربایجان شرقی (شهرستانهای جلفا، کلیبر و خداآفرین) و شمال غرب ایران واقع شدهاست. بنا بر ارزیابیهای صورت گرفته از سوی دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد ایران، منطقه آزاد ارس، پس از منطقه آزاد کیش، دومین منطقه آزاد توسعه یافته و در حال رشد […]
ماهور مهراد /
منطقه آزاد تجاری- صنعتی ارس در استان آذربایجان شرقی (شهرستانهای جلفا، کلیبر و خداآفرین) و شمال غرب ایران واقع شدهاست. بنا بر ارزیابیهای صورت گرفته از سوی دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد ایران، منطقه آزاد ارس، پس از منطقه آزاد کیش، دومین منطقه آزاد توسعه یافته و در حال رشد کشور است.
این منطقه که در مجاورت دو کشور جمهوری آذربایجان و ارمنستان قرار گرفته، دارای وسعت ۵۱٬۰۰۰ هکتار است. منطقه آزاد ارس در ۱۳۷ کیلومتری شهر تبریز -که یکی از قطبهای عمده دانشگاهی و صنعتی ایران است- قرار دارد و با شهر تهران نیز ۷۶۱ کیلومتر فاصله دارد. شهر جلفا به عنوان مرکز این ناحیه صنعتی-تجاری، در زمینه تجاری و گمرکی دارای پیشینهای صد ساله بوده و مرز مشترک ایران و جمهوری خودمختار نخجوان در شهر جلفا به عنوان پرترددترین مرز مسافری ایران، پس از فرودگاههای تهران مطرح است.
ذکر تاریخچه منطقه آزاد ارس بیشتر به دلیل آشنایی شما مخاطبان گرانقدر با این منطقه رفت. اما در طول سال های گذشته سرمایه گذاری های بسیاری در این منطقه اقتصادی صورت گرفته است که آن را به یکی از قطب های مهم اقتصاد کشور بدل کرده است. این در حالی است که همکاری سازمان منطقه آزاد ارس با شرکت شهر فرودگاهی امام می تواند موید رشد تجارت کالا در سال های آتی باشد.
این در حالی است که برای نخستین بار در کشور، تاکسی هوایی (به انگلیسی: Air taxi) بین تبریز و منطقه آزاد ارس راهاندازی شدهاست. این امکان برای تردد سرمایهگذاران و گردشگران به این منطقه در زمان ۴۰ دقیقه به وجود آمده که بر این اساس در باند تازه تأسیس منطقه آزاد ارس در جوار دشت گلفرج، دو فروند هلیکوپتر فراهم شد.
حالا اما مدیرعامل شرکت شهر فرودگاهی امام خمینی(ره) از انتقال ٥٥ میلیون دلار از سهمیه کالای تجاری وارداتی منطقه آزاد ارس به منطقه آزاد این مجموعه خبر داده است. محمد مهدی کربلایی گفت: پس از آماده سازی زیرساختها و استقرار گمرک منطقه آزاد تجاری شهر فرودگاهی تفاهمنامه ای با سازمان منطقه آزاد تجاری – صنعتی ارس امضا شد که براساس این تفاهم نامه تا ٥٥ میلیون دلار از سهمیه کالای تجاری منطقه آزاد تجاری صنعتی ارس به منطقه آزاد شهر فرودگاهی انتقال یافت.
مدیرعامل شرکت شهر فرودگاهی امام خمینی(ره) ادامه داد: اولین محموله تجاری از محل این توافقنامه با استفاده از تخفیف سود بازرگانی از گمرک منطقه آزاد تجاری شهر فرودگاهی ترخیص شد و در صورت نیاز به افزایش سهمیه تجاری به بیشتر از ٥٥ میلیون دلار تا سقف ١٠٠ میلیون دلار از سهمیه منطقه آزاد ارس به منطقه آزاد شهر فرودگاهی واگذار می شود.
گفتنی است فاز پیشران منطقه آزاد تجاری شهر فرودگاهی امام خمینی(ره) با مساحت ١٥٠٠ هکتار به موجب ماده ١٦٦ برنامه پنجم توسعه و در راستای اهداف کلان اقتصاد کشور و تبدیل شدن شهر فرودگاهی به قطب راهبر کارگو، با تاکید بر بنیان گذاری و توسعه فعالیت های اقتصادی، تولیدی، صنعتی و افزایش جذابیت های سرمایه گذاری، به عنوان یک پروژه بزرگ ملی، در دستور کار وزارت راه و شهرسازی قرار گرفته است.
این در حالی است که رشد منطقه آزاد ارس که منجربه همکاری شهر فرودگاهی امام با این منطقه شده، تنها به دلیل موقعیت اقتصادی نیست و این منطقه به دلیل دارا بودن شرایطی چون آب فراوان در رودخانه ارس با دبی متوسط ۲۵۰ مترمکعب در ثانیه، آبوهوای مناسب، نزدیکی به تولیدکنندگان حاشیه ارس و دشتهای مجاور، نزدیکی به بازارهای مصرف در کشورهای اروپائی و منطقه قفقاز، کافی بودن وسعت اراضی و… درزمینه کشاورزی نیز پیشرفت زیادی داشته است.
این منطقه در بخش کشاورزی کشت گلخانهای روزبهروز در حال پیشرفت است و پیشبینی میشود تا سال آینده ارس قطب تولید محصولات گلخانهای کشور شود. امروزه استفاده بهینه از عوامل تولید و امکانات موجود برای افزایش بازده تولید با استفاده از آخرین دستاوردهای نوین فنی و فنآوریهای جدید در صدر اهداف کشاورزی مدرن قرار دارد. در این میان گلخانهها و کشت گلخانهای بهعنوان راهکاری برای کنترل عوامل تأثیرگذار محیطی همچون تغییرات دمایی، جلوگیری از پدیدههای سرمازدگی، گرمازدگی و … از یکسو و استفاده بهینه از خاک و آب و کاربرد مناسب کود و سموم از سوی دیگر از دیرباز موردتوجه جوامع مختلف کشاورزی قرارگرفته و در این راستا طی دهههای اخیر از پیشرفتهای قابلتوجهی نیز برخوردار بوده است. بنابراین می توان گفت که بخش کشاورزی ارس نیز در کنار بخش صنعت، همچنان به روند رو به رشد خود ادامه می دهد و به خصوص در حوزه گلخانهها، شاهد این هستیم که منطقه آزاد ارس به قطب گلخانه داری کشور تبدیل شده است.
علاوه بر این، منطقه آزاد ارس دارای امکاناتی از قبیل راهآهن و جاده، شبکه برق، آبیاری و شبکه توزیع آب، شبکه توزیع گاز، شبکه مخابراتی، فیبر نوری، اینترنت بیسیم، شعبات و دفاتر بانکها و شرکتهای بزرگ بیمه، پایانههای مرزی، انبارهای گمرکی، فرودگاه پارسآباد و فرودگاه (تبریز)، دفاتر دولتی و اداری، هتل، متل، هتل آپارتمان و رستوران است که همکاری نزدیک با شرکت شهر فرودگاهی امام و بقیه مجموعه های صنعتی کشور، نتیجه چنین پیشرفت های قابل توجه این منطقه در همه ابعاد می تواند باشد.