این جزایر که در نزدیکی ورودی تنگه هرمز قرار دارند، از سال ۱۹۷۱ به طور رسمی تحت کنترل ایران هستند.
بنا بر تحلیل المانیتور، ارسلان ملکی، معاون وزیر راه و شهرسازی ایران در تاریخ ۲۱ اکتبر گفت که روند اداری پروژهای برای ساخت ۱۱۰ واحد مسکونی در ابوموسی آغاز شده است. او اشاره کرد که ساخت این خانهها به زودی شروع خواهد شد و مقامات محلی در استان هرمزگان ایران مطلع شدهاند. پس از آمادهشدن، این خانههای جدید به ساکنان محلی استان یا متقاضیان از سایر نقاط ایران ارائه خواهد شد. ملکی با اشاره به اهمیت استراتژیک جزیره علیرغم اندازه کوچک آن، گفت: «جزیره ابوموسی بخشی جداییناپذیر از اراضی ملی جمهوری اسلامی ایران است و بر اساس قوانین کشورمان، ساختوساز در ابوموسی مجاز است و برنامههای مسکونی در این جزیره اجرا خواهد شد». او گفت که «تکرار ادعاهای بیاساس امارات متحده عربی» در مورد این سه جزیره و صدور «بیانیههای سیاسی مشترک» با سایر طرفها فاقد «مشروعیت» است. چند روز پس از این اعلامیه، مسعود پزشکیان با شیخ محمد بن زاید، همتای اماراتی خود در حاشیه نشست بریکس در کازان روسیه دیدار کرد. در حالی که بیانیه دفتر پزشیکان اعلام کرد که دو طرف در مورد «تحولات جاری در غرب آسیا، از جمله جنگ در غزه و لبنان» گفتوگو داشتند، سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران تأیید کرد که وضعیت جزایر نیز مورد بحث قرار گرفته است.
پس از اینکه بریتانیا در سال ۱۹۰۳ کنترل این سه جزیره را به دست گرفت، ابتدا پرچم امارت شارجه را بر روی جزایر تنب بزرگ و ابوموسی به اهتزاز درآورد و سپس در سال ۱۹۰۸، بر روی جزیره تنب کوچک نیز پرچم را برافراشت. اما در سال ۱۹۷۱ و بلافاصله پس از خروج نیروهای بریتانیایی از جزایر و پیش از استقلال امارات، نیروی دریایی ایران کنترل جزایر را در دست گرفت.
از آن زمان، این سه جزیره موضوع اختلافی بین تهران و ابوظبی بودهاند. به گفته تهران، این جزایر به طور تاریخی بخشی از ایران هستند و تهران میگوید مستندات قانونی زیادی مالکیت آن را تأیید میکند. اما امارات مدعی است که این جزایر قرنها تحت اشغال عربها بودهاند. به دلیل موقعیت مهم این جزایر، کنترل آنها میتواند توازن قدرت در خلیجفارس را تغییر دهد و آنها بخشی اساسی از استراتژی امنیتی ایران هستند. در آگوست ۲۰۲۳، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران حتی در این جزایر تمرینات نظامی انجام داد تا نشان دهد هرگونه تلاش برای بهدست آوردن جزایر با مقاومت مواجه خواهد شد.
به گفته مهران حقیریان، مدیر ابتکارات منطقهای بنیاد بورس و بازار، رویکرد ایران در تقویت حضور در جزایر از سال ۲۰۱۲ ثابت مانده است. او اشاره کرد که طی سالها، رویکرد تهران «مشخصه یک گسترش مداوم» از زیرساختهای نظامی و غیرنظامی در ابوموسی بوده و فعالیتهای ایرانی در این جزیره به طور مداوم افزایش یافته است. در همین حال، عفیفه عبیدی، محقق مرکز تحقیقات استراتژیک به المانیتور گفت که توسعه اقتصادی تهران در سه جزیره «برنامه جدیدی نیست».
او اشاره کرد: «این توسعه بر اساس سیاستها و برنامههای کلی ایران انجام میشود. برنامهریزی برای مسکن در این جزایر نیز از پیش انجام شده است.
جالب است که برنامههای مسکونی ایران پس از نخستین نشست بین اتحادیه اروپا و شورای همکاری خلیج فارس در تاریخ ۱۶ اکتبر سرعت گرفت. این اجلاس با بیانیهای مشترک و نهاییکردن شراکت استراتژیک بین دو طرف پایان یافت. این بیانیه به طور خاص به جزایر تنب بزرگ و کوچک و ابوموسی اشاره میکند و از ایران میخواهد که «اشغال سه جزیره امارات متحده عربی را پایان دهد»، زیرا این امر «نقض حاکمیت امارات و اصول منشور سازمان ملل» محسوب میشود.
در واکنش به بیانیه، سیدعباس عراقچی اعلام کرد که تهران دیگر اجازه مداخله در امور خود را نخواهد داد. او با انتقادی تند گفت که بیانیه مشترک اتحادیه اروپا و شورای همکاری خلیج فارس پیامهای زیادی دارد: «برای ما روشن شده که مسیر همکاری محترمانهای که در چندین جلسه ارائه دادیم، با تمایل اروپا به رویارویی مواجه شده است».
فرستاده دائمی ایران در سازمان ملل نیز ضمن محکومکردن این بیانیه گفت که اگرچه رهبران اروپایی در طول جلسات با مسعود پزشکیان در حاشیه ۷۹مین نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل اذعان کرده بودند که نگرانیهای مشترک میتواند از طریق گفتوگو حلوفصل شود، اما آنها «به ادعاهای بیاساس در مورد حاکمیت و تمامیت ارضی ایران تسلیم شدهاند.
قبل از بیانیه مشترک با اتحادیه اروپا، بیانیههای مشابهی در مورد مالکیت سه جزیره از سوی شورای همکاری خلیج فارس با چین و روسیه پس از جلسات سطحبالا منتشر شده بود و به نظر میرسد علیرغم وضعیت دوستانه روابط ایران و شورای همکاری خلیج فارس، ابوظبی تدریجاً بر تهران فشار میآورد.
ادعای ابوظبی که توسط شورای همکاری خلیج فارس ارائه شده بود، دو بار توسط پکن در سال جاری و در سال ۲۰۲۲ مورد حمایت قرار گرفت و در هر دو بار، نماینده چین به دلیل اعتراض توسط دولت ایران احضار شد. همچنین، نماینده روسیه نیز در سال ۲۰۲۳ دو بار توسط وزارت امور خارجه ایران احضار شد. در حالی که ابوظبی میخواهد برای یافتن راهحل مذاکرات انجام دهد، تهران مکرراً از ورود به مذاکرات امتناع کرده و بر این نکته تأکید داشته که جزایر بخشی «جداییناپذیر» از خاک ایران هستند.
به گفته حقیریان، از سال ۲۰۱۲، هیچ تغییر اساسی در موضع امارات وجود نداشته است. او گفت که استراتژی امارات این بوده که موضوع را در مجامع بینالمللی، از جمله بیانیههای مشترک و گفتگو با ایالات متحده، چین، روسیه، اتحادیه اروپا و سایر کشورها مطرح کند. به نظر حقیریان، این کشورها «صریحاً از ادعای امارات بر جزایر حمایت نمیکنند، اما بیانیههای آنها به طور مداوم از ایران و امارات میخواهند که در گفتوگوهای مستقیم شرکت کرده یا در برخی موارد، پیشنهاد میدهند که موضوع به دیوان بینالمللی دادگستری ارجاع شود».
حقیریان اشاره کرد در حالی که این «موفقیت دیپلماتیک، دستاورد قابل توجهی» برای امارات به شمار میرود، اما روابط دوجانبه این کشورها با ایران را تحت فشار قرار داده است.
در مورد موضع چین و روسیه، عبیدی گفت که «ایران هرگز نقض تمامیت ارضی چین و روسیه را نپذیرفته و تهران انتظار دارد که این کشورها نیز به تمامیت ارضی ایران احترام بگذارند. در جلسات دوجانبه، نمایندگان چینی و روسی به طور مکرر بر احترام خود به تمامیت ارضی ایران تأکید کردهاند».
با این حال، در مورد نظر اتحادیه اروپا، عبیدی گفت که «ایران موضع اتحادیه اروپا را در مورد سه جزیره ایرانی در پرتو رفتار خصمانه غرب ارزیابی میکند. به دلیل تحریمهای گسترده اتحادیه اروپا علیه ایران، تهران موضع آنها را در زمینه امنیت منطقهای نسبت به ایران ارزیابی میکند
گفته حقیریان، از سال ۲۰۱۲، هیچ تغییر اساسی در موضع امارات وجود نداشته است. او گفت که استراتژی امارات این بوده که موضوع را در مجامع بینالمللی، از جمله بیانیههای مشترک و گفتوگو با ایالات متحده، چین، روسیه، اتحادیه اروپا و سایر کشورها مطرح کند. به نظر حقیریان، این کشورها «صریحاً از ادعای امارات بر جزایر حمایت نمیکنند، اما بیانیههای آنها به طور مداوم از ایران و امارات میخواهند که در گفتوگوهای مستقیم شرکت کرده یا در برخی موارد، پیشنهاد میدهند که موضوع به دیوان بینالمللی دادگستری ارجاع شود».
حقیریان اشاره کرد در حالی که این «موفقیت دیپلماتیک، دستاورد قابل توجهی» برای امارات به شمار میرود، اما روابط دوجانبه این کشورها با ایران را تحت فشار قرار داده است.
در مورد موضع چین و روسیه، عبیدی گفت که «ایران هرگز نقض تمامیت ارضی چین و روسیه را نپذیرفته و تهران انتظار دارد که این کشورها نیز به تمامیت ارضی ایران احترام بگذارند. در جلسات دوجانبه، نمایندگان چینی و روسی به طور مکرر بر احترام خود به تمامیت ارضی ایران تأکید کردهاند».
با این حال، در مورد نظر اتحادیه اروپا، عبیدی گفت که «ایران موضع اتحادیه اروپا را در مورد سه جزیره ایرانی در پرتو رفتار خصمانه غرب ارزیابی میکند. به دلیل تحریمهای گسترده اتحادیه اروپا علیه ایران، تهران موضع آنها را در زمینه امنیت منطقهای نسبت به ایران ارزیابی میکند.
برچسب ها
نگاهی به ساختمانهای نامناسب دانشگاههای کشور و ساخت و سازهای غیر قانونی در آنها؛ درس خواندن با مصیبتهای فراوان
گزارش جمله از دستاوردها و فرصتهای پیشروی سازمان انرژی اتمی؛ برنامه ریزی اسلامی برای تبدیل ایران به قطب رادیو دارو در جهان
مالکیت ایران بر جزایر سهگانه به کابوس اعراب بدل شده است؛ یارکشی امارات برای راهزنی
درس خواندن با مصیبتهای فراوان
وضعیت سازههای دانشگاههای کشور ایران به قدری در حالت اسفبار و غیر قابل تحمل است که تصور کنید در مواردی شهرداری تهران نسبت به اقدامات و تخریبهای گسترده این سازهها شکایت کرده است.
برنامه ریزی اسلامی برای تبدیل ایران به قطب رادیو دارو در جهان
برنامهریزی اسلامی برای تبديل ایران به قطب تولید رادیودارو در جهان محمد اسلامی بیشک يکی از موفقترین رؤسای سازمان انرژی اتمی ایران است که در دشوارترین دوران این سازمان مسئولیت آن را برعهده گرفت.
یارکشی امارات برای راهزنی
ایران هفته گذشته اعلام کرد که ساخت یک پروژه مسکونی در ابوموسی، یکی از سه جزیره ای که ایران و امارات متحده عربی بر آن اختلاف دارند را آغاز کرده است.
ثبت دیدگاه
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
درس خواندن با مصیبتهای فراوان
وضعیت سازههای دانشگاههای کشور ایران به قدری در حالت اسفبار و غیر قابل تحمل است که تصور کنید در مواردی شهرداری تهران نسبت به اقدامات و تخریبهای گسترده این سازهها شکایت کرده است.
لرزه زلزلهی تهران بر اندام پایتختنشینها
همه میدانند که تهران بالاخره یک روز زلزله خواهد آمد. مسئله فقط زمان وقوع و شدت آن است اما در اینکه بالاخره اتفاق خواهد افتاد، هیچ شکی نیست.
معلمان؛ سفیران توانمند برای پیشگیری از آسیبهای اجتماعی
وزیر آموزش و پرورش در نشست صمیمی با کارکنان دانشگاه فرهنگیان گفت: بخش مهمی از ناكارآمدی نظام تعليم و تربيت محصول بی توجهی به دانشگاه فرهنگيان است.
یک خانواده متهم
دادستان عمومی و انقلاب الیگودرز جزئیات جدیدی از قتل آینور، کودک سهساله اهل یکی از روستاهای این شهرستان را تشریح کرد.
نگذارید ولنگاری و بی حجابی به یک فرهنگ تبدیل شود
حجت الاسلام و المسلمین محمود نور پور ، امام جمعه شهر کمالشهر ، در خطبه اول نماز جمعه ضمن دعوت خود و نماز گزاران عزیز به رعایت تقوا الهی ، به شرح و تفسیر حکمت ۱۵۰ نهج ابلاغه پرداخت .
چرایی نگاه مثبت بازار
از تاریخ ده مهرماه که زمان انجام عملیات وعده صادق دو جمهوری اسلامی ایران به اسراییل بود تا واکنش این کشور که روز گذشته انجام گرفت، 25 روز زمان صرف شد و رسانهها و بنگاههای خبرپراکنی طی این ایام همه تلاش خود را بر «نابودکنندهبودن» و گستردگی پاسخ تلآویو متمرکز کرده بودند و در این میان یکی از موضوعاتی که در صدر خبرگزاریها قرار داشت، اظهارات و ادعاهای «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر بود که حاوی همین نکات بود گویا که کشور ایران نیز از نظر مساحت و توان نظامی، مانند باریکه غزه است.
امسال از بازارسرمایه به نفع بودجه پول خارج نمیکنیم
رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: امسال از بازارسرمایه به نفع بودجه پولی خارج نمیکنیم.
افزایش ۶۸درصدی منابع عمومی دولت
لایحه بودجه ۱۴۰۴ منتشر شده است. اینبار سر وقت و البته با انضباط بیشتر که خودش پيشرفت به حساب میآید. هرچند شرایط شبه جنگی کشور سهم بودجه نظامی را افزایش داده و از سوی ديگر شاهد عدم رشد قابل توجه بودجه عمرانی هستیم.
آخرین تلاش برای احیای اقتصاد
امروز دیگر کمتر کسی تردید دارد که تحریمهای آمریکا چه آواری بر اقتصاد ملی خراب کرد و چه زیانهایی از این تحریمها بر کشور تحمیل شد و حتی کمتر سیاستمدار شاخص اصولگرا ادعا میکند که تحریم، نعمت است.
اکتشاف بحران
بخش معدن بهعنوان یکی از مهمترین محرکها، پیشران اقتصاد و توسعهیافتگی در کشورهای معدنخیز از جمله ایران بهشمار میرود.
دلایل صعود تیم ملی نوجوانان چه بود؟
دلایل اصلی صعود تیم ملی فوتبال نوجوانان به جام ملتهای آسیا مشخص شد.
دنیامالی: از لحاظ تخصیص اعتبار محدودیتی برای ابوموسی نداریم
وزیر ورزش در حاشیه بازدید از ورزشگاه شهدای خلیج فارس جزیره بوموسی گفت: تمام تلاشمان را میکنیم تا پایان سال این مجموعه به بهرهبرداری برسد.
از یکهتازی اخباری تا همسایهشدن بیرانوند و گندوز!
درخششهای سریالی محمدرضا اخباری باعث شده تا او در مسیر رسیدن به دستکش طلایی لیگ بیستوچهارم فعلاً با اختلاف نسبت به سایر رقبا، بیشترین شانس را داشته باشد.
از فرضیه نژادپرستی تا فشار یوفا و PSG!
انتخاب نشدن وینیسیوس به عنوان برنده توپ طلای ۲۰۲۴ توسط نشریه فرانس فوتبال، رسانه فرانسوی و برخی نهادهای فوتبالی تأثیرگذار دیگر را در مظان اتهام قرار داده است.
اضافه شدن «لیگ باشگاههای کافا» به فوتبال آسیا از سال ۲۰۲۵
از سال ۲۰۲۵ علاوه بر لیگ نخبگان و لیگ قهرمانان آسیا ۲، یک تورنمنت باشگاهی دیگر در قاره کهن برگزار خواهد شد.
عقب ماندن از قطار پیشرفت
یکی از شاخصهای ارزیابی پیشرفت و قرارگرفتن در مسیر مدرنیته در هر کشوری، صنعت حمل و نقل ریلی آن است.
بلند بالا شدن لیست مفقودیها
کلیدواژه «گم شدن» را در کشور زیاد میشنویم.
تهران دارد از پا میافتد
جعفر تشکری هاشمی، کمیسیون عمران و حملونقل در گفتوگو با اکوایران تصویری از واقعیت ناوگان حملونقل عمومی شهر تهران ارائه کرده است.
اعلام آمادگی مدیریت شهری تهران برای مدیریت ترافیک ایام بازگشایی مدارس
در موضوع آمادگی حداکثری مدیریت شهری و اتخاذ تمهیدات ترافیکی لازم برای ایام بازگشایی مدارس جلسهای با حضور مدیران ارشد حوزه ترافیک در محل دفتر حمل و نقل و دبیرخانه شورای عالی هماهنگی ترافیک شهرهای کشور برگزار و ضمن بررسی وضعیت موجود و تهمیدات صورت گرفته، تصمیماتی اتخاذ گردید.
برای تامین مسکن دانشجویان متاهل قاعدتا باید به سمت مسکن اقتصادی و کوچک متراژ گام برداریم
شهردار تهران در واکنش به فیلم منتشر شده از رئیس جمهوری که ضمن دفاع از ساخت مسکن کوچک متراژ پیشنهاد ساخت واحدهای الگو را مطرح کرده است گفت:مسکن کوچک متراژ گزینه مناسبی برای خوابگاه های متاهلی است.