ناکامی «بیرو» در گیشه
ناکامی «بیرو» در گیشه

گرچه در آستانه جام‌جهانی فوتبال قرار داریم و تب و تاب طرفداران به بالاترین حد خود رسیده اما تصویری ورزشی از دروازبان تیم ملی فوتبال ایران در سینما چنان‌که انتظار می‌رفت مورد استقبال مخاطبان سینما و طرفداران فوتبال قرار نگرفته است.تماشای رقابت‌های ورزشی و طرفداری تیم‌های حاضر در ورزش‌های مختلف از مهم‌ترین سرگرمی‌های عصر حاضر […]

گرچه در آستانه جام‌جهانی فوتبال قرار داریم و تب و تاب طرفداران به بالاترین حد خود رسیده اما تصویری ورزشی از دروازبان تیم ملی فوتبال ایران در سینما چنان‌که انتظار می‌رفت مورد استقبال مخاطبان سینما و طرفداران فوتبال قرار نگرفته است.تماشای رقابت‌های ورزشی و طرفداری تیم‌های حاضر در ورزش‌های مختلف از مهم‌ترین سرگرمی‌های عصر حاضر است و درباره‌اش می‌توان گفت تقریبا هیچگاه با بحران مخاطب مواجه نبوده است. ورزش همیشه طرفداران خاص خود را داشته و از این رو اهمیتی روزافزون را تجربه کرده است. البته میزان مخاطبان در ورزش‌های مختلف با یکدیگر متفاوت است و تعداد طرفداران ورزشی چون فوتبال قابل مقایسه با دیگر ورزش‌ها نیست.هنرهای مختلف نیز در نقاط مختلف جهان همیشه مخاطبان خاص خود را داشته‌اند اما به زعم بسیاری از کارشناسان، هنر هفتم به سبب همه‌گیری بیشتری که پرده نقره‌ای برایش به ارمغان آورده، همواره در جذب دنبال‌کنندگان بیشتر حسادت هنرهای دیگر را برانگیخته است.با این همه در روزهایی به سر می‌بریم که سینما به سبب اتفاق‌های یکی دو ماه اخیر دوران خوشی را سپری نمی‌کند اما چیزی تا آغاز تازه‌ترین جام‌ جهانی فوتبال باقی نمانده و تب و تاب طرفداران این ورزش جمعی به بالاترین حد خود رسیده است.
در همین حین فیلم «بیرو» به کارگردانی مرتضی علی‌عباس میرزایی و تهیه‌کنندگی مجید برزگر با پرداختن به موضوعی فوتبالی از ۱۱ آبان در سینماهای سراسر کشور روی پرده رفته اما تاکنون (بامداد دوشنبه ۲۳ آبان) فقط ۴۷ میلیون و ۶۸۹ هزار و پانصد تومان فروخته است. این فیلم با پرداختن به بخشی از زندگی شخصی و قوتبالی علیرضا بیرانوند، دروازبان تیم ملی فوتبال ایران تازه‌ترین روایت سینمایی در ژانر ورزشی است که متاسفانه آنچنان که انتظار می‌رفت مورد استقبال مخاطبان قرار نگرفت.«بیرو» با در اختیار داشتن ۲۹۳ سالن سینما در ۹۴ نوبت به نمایش گذاشته شده اما تنها ۱۴۷۳ نفر تماشاگر داشته است. به این ترتیب میزان مخاطبان این فیلم در هر نوبت به طور میانگین برابر با ۱۶ نفر بوده است.
کافی است میزان مخاطبان این فیلم در هر نوبت یا تمام مخاطبان آن را تا امروز با تعداد افرادی که تماشای یکی از بازی‌های تیم ملی فوتبال یا تیم‌های محبوب هر شهر را انتخاب می‌کنند، مقایسه کنیم. نتیجه این مقایسه تصویری نسبتا روشن از ژانر ورزشی در سینمای ایران را برای ما به نمایش می‌گذارد.
فارغ از شرایط موجود که بسیاری از سینماگران آن را علت استقبال نشدن از آثارشان معرفی می‌کنند، باید یادآور شد این اتفاق تنها محدود به فیلم «بیرو» نیست؛ در این سال‌ها فیلم‌های دیگری چون «عرق سرد» و «سونامی» نیز بخت خود را در ارائه فیلمی در ژانر ورزشی امتحان کردند اما نتوانستند توقعی که از ژانر ورزشی در سینما وجود دارد برطرف کنند.اینکه طرفداران یک ورزش علاقمند به شنیدن داستانی از ورزش مورد علاقه خود نباشند، غیر منطقی است و از همین رو باید ناکامی ژانر ورزشی در سینمای ایران مورد بررسی کارشناسان و منتقدان سینما قرار گیرد.در نهایت باید گفت متاسفانه سینمای ایران هنوز نتوانسته فیلمی در ژانر ورزشی تولید کند که جدا از مخاطبان سینما، حداقل تعدادی از طرفداران ورزش‌های مختلف را به سینما جذب کند.
٭ ٭ ٭
حسین بیرانوند، بازیگری که در این فیلم نقش دوران نوجوانی و جوانی علیرضا بیرانوند را بازی کرده است، درباره‌ی نحوه‌ی انتخاب شدن خود برای این نقش این‌گونه توضیح داد: «ما با آقای علیرضا بیرانوند از یک ایل هستیم، اما نسبت فامیلی نداریم.
من در تیم محلی‌مان بازی می‌کردم و اضافه شدنم به این پروژه به این شکل بود که یکی از عوامل عکس مرا دیده بودند و از من خواستند که نقش علیرضا بیرانوند را بازی کنم. الگوی من علیرضا بیرانوند بود و خیلی دلم می‌خواست او را ببینم. خداروشکر توانستم با کمک عوامل این نقش را بازی کنم.».
اما حاشیه‌های روز اول جشنواره ۱۴۰۰ مصادف با ۱۱ بهمن که با نمایش این فیلم شروع شد، کمی باعث ناامیدی منتقدان و اصحاب رسانه شد. در نشست خبری این فیلم که پس از نمایش آن برگزار شد، مرتضی علی عباس میرزایی عنوان داشت که ترجیح میداده است که فیلمش برای منتقدان به رایگان به نمایش درنیاید. در ادامه نیز مجید برزگر تهیه‌کننده‌ی این فیلم اهمیت این فیلم را در این مسئله دانست که فیلم سفارشی‌ساز نبوده است.
البته سعید داخ، یکی از بازیگران فیلم «بیرو» در مقابل انتقاد منتقدان از فیلم، در دفاع از فیلم این‌گونه توضیح داد: «ساختن هرچیزی برای اولین بار سخت است. ما در ایران فیلم ورزشی زیادی نداشتیم و ناخوداگاه متر و معیارمان فیلم‌های خارجی می‌شود که در قامت سینمای ما اصلا نیست. برای همین ممکن است با بی‌مهری مواجه شود.»
و در ادامه نیز مجید یزدانی، مدیر فیلمبرداری فیلم «بیرو» در مورد فیلم‌بردازی این اثر و مصائب آن گفت: «فیلم «بیرو» یکی از آثاری بود که برای من بسیار چالش‌برانگیز و سختی داشت. لوکیشن‌های متعددی هم در کار بود و همین امر، دشواری‌هایی به همراه داشت.»

بازیگران فیلم «بیرو»
حسین بیرانوند، سهیل قنادان، مهران نائل، سعید داخ، سیاوش چراغی‌پور، صحرا اسدالهی، مهدی زمین‌پرداز، محمد علی‌محمدی، سارا والیانی، بوذر فرهادی، مبین بهاروند، محمد نیکبخت، مجید پتکی، مهران نائل و محمد عسگری در این فیلم به ایفای نقش پرداخته‌اند.

عوامل فیلم «بیرو»
مدیرفیلمبرداری: مجید یزدانی، چهره‌پرداز: عظیم فراین، طراح صحنه: لیلا نقدی‌پری، طراح لباس: لیلا نقدی‌پری، تدوین: مرتضی علی‌عباس‌میرزایی، صدابردار: علی ذوالفقاری، صداگذار: امین شریفی، موسیقی: پیام آزادی، جلوه‌های میدانی: رضا ترکمان، جلوه‌های بصری: فرید ناظرفصیحی، سرمایه‌گذار فیلم: روزبه پیروز