از تعارف کم کن و بر مبلغ افزا
از تعارف کم کن و بر مبلغ افزا
دبیرکل اتاق مشترک بازرگانی ایران و قطر اظهار امیدواری کرد که خروجی سفر رئیس جمهور ایران به قطر ایجاد یک صرافی برای تسهیل کار بازرگانان ایرانی در این کشور باشد زیرا تاجران ایرانی اکنون برای انتقال ارز حاصل باید ابتدا آن را به امارات و سپس به ایران منتقل کنند و با این کار20 درصد از سود تجارت آنها کم می‌شود.

 
 
 
دبیرکل اتاق مشترک بازرگانی ایران و قطر تصریح کرد: در این شرایط ترکیه به خوبی توانسته در بازار قطر نفوذ کند و با اینکه هزینه تجارت با ترک‌ها برای قطر حدود ۳۰درصد بیشتر از هزینه تجارت با ایرانی‌هاست اما محصولات ترکیه جای محصولات ایرانی را در بازار قطر گرفته‌اند، این دستاورد ترک‌ها حاصل دیپلماسی آنها با قطر است، ضمن اینکه به هر حال ترکیه تحریم نیست و ما هستیم.
 
صالحی‌نژاد خاطرنشان کرد: از جمعیت حدود ۳میلیون نفری که در قطر ساکن هستند، ۳۰۰هزار نفر را قطری‌های ساکن در این کشور تشکیل می‌دهند و بقیه مهاجرانی هستند که به دلیل شرایط جذاب سرمایه‌گذاری در قطر و صفر بودن مالیات در این کشور ساکن شده‌اند و سرمایه‌گذاری کرده‌اند، این ۳۰۰هزار نفر سه ماه تابستان را در قطر سکونت نمی‌کنند و در اروپا، استرالیا و ترکیه اقامت می‌کنند اما هیچ کدام از آنها با وجود مسافت کم و ارزان بودن ایران، کشور ما را برای سفر تابستانی انتخاب نمی‌کنند چون در سفر به ایران امکان همراه داشتن کارت اعتباری بین‌المللی را ندارند و باید پول را در چمدان حمل کنند و به ایران بیاورند، در موضوع سرمایه‌گذاری هم تجربه‌های پیشین نشان داده زیرساخت‌های لازم برای جذب سرمایه‌گذار قطری در ایران فراهم نیست.
این اظهارات مهم درحالی مطرح می‌شود که‌ پزشکیان پس از بازگشت از قطر در مورد دارایی‌های ایران گفت: در قطر ۶ میلیارد دلار دارایی داریم که رؤسای کل بانک مرکزی دو کشور جلسه گذاشتند؛ با امیر قطر هم در این زمینه گفت وگو کردیم؛ در این زمینه هم به تفاهم‌های خوبی رسیدیم.
پیش از این تصور می‌شد که ایران به این دارایی‌ها دسترسی دارد و در واردات کالاهای غیرتحریمی به کار می‌برد. اما اظهارنظر رییس جمهور نشان می‌دهد که این دارایی‌ها همچنان دست نخورده باقی مانده است و ایران هنوز نتوانسته آن را به کار گیرد.
این در حالی است که در سفر و رایزنی‌های مسعود پزشکیان و هیات همراه در قطر صحبتی از پول‌های بلوکه شده به میان نیامد.
 
مقامات عالی‌رتبه ایران و قطر شش سند و یادداشت تفاهم همکاری در بخش‌های مختلف اقتصادی و تجاری، فرهنگی، آموزشی و ورزشی به امضا رساندند، که اساسا ارتباط خاصی به‌ اصلی‌ترین دغدغه های تجار ایرانی ندارد.
اولین بار آزادی ۷ میلیارد دلار بلوکه شده در کره‌جنوبی توسط عبدالناصر همتی، رییس وقت بانک مرکزی ایران اعلام شد که بعدتر  بارها توسط مسئولان تکرار شد.
 
در ابتدا قرار بود این پول با قطعات خودرو و لوازم خانگی تهاتر شود که عملی نشد و موضوع خرید واکسن و داروی کرونا به میان آمد.
 
دی سال ۹۹ بود که ایران یک فروند تانکر متعلق به کره جنوبی را توقیف کرد تا پاسخی به بلوکه‌شدن ارزهای نفتی داده باشد. در واکنش به این اقدام نیروی دریایی سپاه، علی ربیعی سخنگوی وقت دولت گفت: «اگر کسی گروگانگیر باشد، دولت کره جنوبی است که به بهانه‌های واهی بیش از هفت میلیارد دلار ما را گروگان گرفته است».
 
بعد از این اتفاق در فروردین ۱۴۰۰، ایران با آزادی خدمه و کشتی توقیفی به ازای آزادی ۷ میلیارد دلار موافقت کرد که مقامات کره‌ای به وعده خود عمل نکردند.
 
در نهایت قرار شد که منابع ارزی ایران در کره‌جنوبی پس از انتقال به حسابی در سوئیس و تبدیل شدن به یورو، به حساب متعلق به بانک مرکزی در قطر واریز شود تا در ازای این پول، پنج زندانی آمریکایی آزاد شوند.
 
مقام‌های آمریکایی درباره این پول اظهار می‌کردند که دلارهای بلوکه‌شده ایران در کره‌جنوبی قرار نیست به ایران بازگردانده شود و تنها قرار است برای اهداف بشردوستانه در حساب بانک قطری برای ایران محفوظ بماند.

  • نویسنده : ملیحه منوری ـ سردبیر