دکتر حسن خلیل خلیلی- وکیل پایه یک دادگستری/ وکیل دادگستری قبل از آنکه نیاز به حمایت داشته باشد نیازمند برخورداری از یک نهاد مستقل از حاکمیت است. نهادی که بتواند در سایه استقلال آن بدون هیچ گونه واهمه و نگرانی از جامعه مدنی حمایت کند. وکیل دادگستری در سایه […]
دکتر حسن خلیل خلیلی-
وکیل پایه یک دادگستری/
وکیل دادگستری قبل از آنکه نیاز به حمایت داشته باشد نیازمند برخورداری از یک نهاد مستقل از حاکمیت است. نهادی که بتواند در سایه استقلال آن بدون هیچ گونه واهمه و نگرانی از جامعه مدنی حمایت کند.
وکیل دادگستری در سایه سار نهاد مستقل وکالت به طور ناخواسته تحت حمایت قرار خواهد گرفت. زیرا وکالت به خاطر طبع خاصی که دارد، چنان نیروهای توانمند و زبده ای تربیت میکند که کمتر نیازی به حمایت دارند. اما اگر همین وکیل پرتوان و پر انرژی تحت سیطره نهادی غیر مستقل قرار گیرد، آسیب پذیر می شود.
همواره وکیل دادگستری مدافع و حامی مردم بوده و است و کمتر دیده شده که وکیل دادگستری نیاز به حمایت داشته باشد. البته این زمانی است که نهاد وکالت تحت هجمه بخشی از حاکمیت نباشد.
به راستی این روزها شاهد تناقضی در تئوری پردازی و عملکرد مدیران قوه قضاییه هستیم. از یک سوی، شعار حمایت از حقوق مردم سر می دهند و از سوی دیگر مهمترین پایگاه حمایتی مردم یعنی نهاد وکالت را هدف گرفته اند!
به راستی چگونه می توان از مردمی که هیچ گونه پایگاه حمایتی برای آنان باقی نمانده، انتظار داشت که از حقوق خویش دفاع کنند و بدتر از آن از چنین مردمانی چگونه می توان انتظار داشت که به حقوق خویش آگاه شوند؟
امروز جامعه ایران مواجهه با تناقضی عجیب در رفتار حاکمان خویش است. هیچ پایگاه حمایتی برای مردم باقی نمانده است اما از چنین مردمانی که به درد درماندگی آموخته شده مبتلا شدهاند انتظار می رود که در پی حقوق خویش باشند!
به راستی درد کجاست؟
در حرفه ما تساوی سلاح ها یکی از مهمترین ارکان حقوق دفاعی است. به این معنا که دو طرف نزاع باید از امکانات مساوی برای بهره برداری از حق دفاع خویش برخوردار باشند. آیا در جامعه ما بین مردم و حاکمان چنین چنین تساوی برقرار است؟
امروز ریاست محترم قوه قضاییه صادقانه اعتراف به فساد حاکم بر این قوه دارد و بدیهی است که تنها نهادی که می تواند به کمک ریاست محترم قوه قضاییه و قضات پاکدست و عادل بیاید و فساد درونی حاکم بر این قوه را زائل کند، نهاد وکالت است و عجبا که نیروهای بازمانده که اکثرا نقش کلیدی در ویرانه سازی نهاد عدالت دارند، مجدانه سعی دارند که این تنها نهاد دفاعی مردم را به طرق مختلف به حاشیه بکشانند! جالب است که در طول مدتی که ریاست محترم قوه قضائیه طرح تحول نظام قضایی را مطرح کردهاند، عدهای در جهت مخالف منویات ایشان قدم برداشته و هر روز حاشیه ای را برای تنها پایگاه حمایتی مردم یعنی نهاد وکالت ایجاد می کنند.
به راستی باید به این موضوع با نگرش جدیدی توجه کرد. رابطه بین تحول نظام قضایی و تحت فشار گذاشتن نهاد وکالت!
برای حفظ حقوق عامه چه نهادی ارجح تر از نهاد وکالت است؟
برای رسواسازی دزدان بیت المال چه نهادی آگاهتر از نهاد وکالت است؟
آیا توده مردم آنگونه که نهاد وکالت می تواند از حقوق عامه دفاع کند، قادرند در مقابل افیون فساد تاب آوری داشته باشند؟
آیا وقت آن نرسیده که به اقدامات بخشی از بدنه قوه قضاییه و اخیراً بخشی از نهاد تقنینی به دیده تردید نگریست؟
امروز ریاست محترم قوه قضاییه در پی رهنمودهای حکیمانه مقام معظم رهبری در پی پالایش نظام قضایی است و نهاد وکالت می تواند بهترین پایگاه برای کمک به حاکمیت برای پاکسازی این قوه و مدیران فاسد اداری کشور باشد، اما کسانی که نگران خویش اند که مبادا آگاهان نهاد وکالت نقش موثری را در تحول نظام قضایی ایفا کنند، پیشاپیش سعی دارند تا تنگناها را بر این نهاد مقدس بیشتر کنند. البته هدف اصلی این گروه ناکام گذاشتن شعار تحول نظام قضایی می باشد. همانگونه که در گذشته نیز بسیاری از این مدیران نالایق، مانع دستیابی نظام مقدس اسلامی به اهداف والای خویش شده اند.
از ریاست محترم کمیسیون حمایت از وکلا و صیانت از مرکز، این انتظار می رود که به جای مشغول شدن و یا به تعبیر بهتر مشغول نگه داشتن این نهاد تازه تاسیس به امور پیش پا افتاده و سرگرم کردن اعضای کمیسیون به مسائلی که در خور شأن این کمیسیون نیست، به فکر طراحی ایده های نو برای دستیابی نهاد وکالت به استقلال کامل باشند. بزرگترین خیانتی که می توان متصور شد این است که به بهانه های گوناگون از این هدف والا طفره رویم و یا بدتر از آن سعی در توجیه سیاست های غلط مدیران نالایق در بدنه حاکمیت باشیم و از مطالبه اصلی وکلای مرکز و کانون که همانا دستیابی به استقلال کامل نهاد وکالت باشد، چشم پوشی کنیم که اگر اینگونه باشد خیانت بزرگی است که هرگز نمیتوان آن را فراموش کرد.
ضمن تبریک به آقای دکتر یوسف رضا ادیب زاده که این فرصت محترم برای ایشان ایجاد شد که بتوانند به نحو درستی به این نهاد مقدس خدمت کنند از ایشان مجدانه انتظار میرود که در رویکرد ناصواب کمیسیون حمایت تجدید نظر کنند و طرحی نو در اندازند تا بتوانند از مهمترین رکن نهاد وکالت یعنی استقلال آن با جان و دل دفاع کنند.
برای ایشان آرزوی توفیقات روز افزون را داریم.