به تعریفی دیگر، فرسایش خاک عبارت است از حذف حاصلخیزترین لایه رویی خاک از طریق آب، باد و کشاورزی بیش از حد. فرسایش خاک نتیجه استفاده ناپایدار از زمین و سایر اختلالات مانند آتش سوزی، استخراج معادن یا مصارف کشاورزی فشرده است.
از دست دادن خاک ممکن است اثرات جدی بر کمیت و کیفیت خدمات اکوسیستم خاک داشته باشد که پیامدهای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی جدی در پی دارد. نیمی از خاک سطحی کره زمین در ۱۵۰ سال گذشته از بین رفته است. علاوه بر فرسایش، کیفیت خاک تحت تأثیر سایر جنبههای کشاورزی قرار میگیرد. این اثرات شامل تراکم، از دست دادن ساختار خاک، تخریب مواد مغذی و شور شدن خاک است که مسائلی بسیار واقعی و جدی هستند.
بنابراین حفظ خاک از اهمیت بسیاری برخوردار است اما متاسفانه این مهم نيز همچون بسیاری از ضرورتها مغفول مانده و آمارهای بسیار نگرانکننده ای از آن به گوش میرسد.
بهمن یارقلی، کارشناس محیط زیست در همين رابطه میگوید: «ایران با یک درصد وسعت جهان به تنهایی ۷.۷ درصد فرسایش خاک جهان را به خود اختصاص داده است. خسارت سالانه از محل فرسایش خاک بالغ بر ۱۰ میلیارد دلار برآورد شده است.»
کامبیز بازرگان، رییس انجمن علوم خاک ایران نیز در گفتوگو با خبرآنلاین گفت: کشور ما حدود ۱۶۵ میلیون هکتار خاک شامل خاکهای جنگلی، مرتعی، بیابانی و کشاورزی دارد. بخش کشاورزی آن حدود ۱۸.۵ میلیون هکتار است که تقریباً ۱۱ درصد مساحت کشور را شامل میشود و نشاندهنده این است که کشور ما ظرفیت افزایش سطح زیر کشت ندارد. این محدودیت به دلیل شرایط اقلیمی و منابع آب محدود است. دادههای داخلی و بینالمللی نشان میدهد که ایران ظرفیت افزایش سطح کشت را ندارد.
او ادامه داد: میانگین جهانی خاک حاصلخیز به ازای هر نفر دو دهم هکتار است، ولی ما با ۱۸ صدم هکتار برای هر نفر جزو کشورهایی هستیم که از میانگین جهانی پایینتر است. با این حال در ایران توجهی به این مسئله نمیشود. نتیجه این بیتوجهی از بین رفتن خاک است.
بر اساس گزارش رسمی سازمان امور اراضی، در فاصله نزدیک به ۳۰ سال تا سال ۱۴۰۰، ساعتی ۰.۳ هکتار از اراضی کشاورزی تغییر کاربری پیدا کرده است. اما برآورد ما در انجمن علوم خاک ایران چهار برابر این مقدار است. درواقع ساعتی ۱.۲ هکتار از اراضی در چرخه کشاورزی تغییر کاربری پیدا میکند؛ چرا که برخی بخشها به صورت مجاز تغییر کاربری پیدا کرده است.
کارشناسان قانون جهش تولید مسکن را نيز از عوامل فرسایش خاک در ايران میدانند و معتقدند در ماده ۹ قانون جهش مسکن گفته شده سازمان منابع طبیعی باید زمینهایی را برای توسعه مسکن تأمین کند. در تبصره آن نیز آمده که اراضی حاصلخیز درجه ۱ و ۲ مستثنی هستند. در حالی که تنها یک و نیم درصد از این ۱۸ و نیم میلیون هکتار، اراضی درجه یک، و حدود سه و نیم درصد هم اراضی درجه دو هستند. بخش اعظم این ۱۸ و نیم میلیون هکتار که غذای کشور را تأمین میکند، اراضی درجه ۳، ۴ و ۵ هستند. با این حال در این قانون مجاز شمرده شده که این اراضی برای ساخت مسکن تغییر کاربری پیدا کند.
به گزارش جمله شهریور ماه امسال هم معاون آب و خاک وزارت جهادکشاورزی با بیان اینکه میانگین فرسایش خاک در کشور حدود ۱۶.۵ تن در هکتار تخمین زده شده است گفت: فرسایش خاک در ایران تقریباً معادل ۲ تا ۲/۵ برابر آسیا و ۵ تا ۶ برابر میانگین جهانی است.
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی درباره اجرایی نشدن طرحهایی در قالب آبخیزداری و آبخوانداری اظهار کرد: سال گذشته همراه با بارشی شدید سیلابی رخ داد و همکاران منابع طبیعی در استان، در بالادست دشتیاری یک دایک ۱۱ کیلومتری احداث کرده بودند که اگر آن دایک احداث نشده بود در سنوات قبل، فاجعه فوقالعاده خطرناکتر از وضع موجود میشد و این دایک خیلی به داد ما رسید.
او ادامه داد: چند طرح در سازمان منابع طبیعی داریم که همین احداث دایک از جمله آنها و پخش سیلابها است. در حوزه اراضی کشاورزی بندسارهایی احداث میشود که الان هم در حوزه معاونت ما اجرا میشود و همچنین ایجاد هوتکها نیز از اهمیت بالایی برخوردارند، هوتکها همین آب بندهایی هستند که در شمال اجرا میشود و در جنوب اصطلاحا به آنها هوتک گفته و بندسارها اجرا میشود. در برنامه هفتم توسعه نیز به این موارد اشاره شده و پروژههای خوبی تعریف شده است تا بتوانیم خساراتی را که به اراضی وارد میشود را کنترل کنیم.
تاسفبار اینکه اخطار درباره فرسایش خاک مسئله تازهای نيست و در سال ۱۴۰۰ نيز مدیر کل وقت دفتر حفاظت خا ک و آبخیزداری سازمان منابع طبیعی گفت: فرسایش خاک در ایران تقریباً معادل ۲ تا ۲.۵ برابر آسیا و ۵ تا ۶ برابر میانگین جهانی است.
نیازی معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی گفت: با اجرای عملیات آبخیزداری میتوان تا ۵۰ درصد از فرسایش خاک در کشور جلوگیری کرد.
وی گفت: از ۱۶٫۵ تن فرسایش خاک در کشور حدود ۱۰ تا ۱۱ تن مربوط به فرسایش آبی است که با اجرای طرحهای آبخیزداری میتوان آن را تا ۵۰ درصد کاهش داد.
به گفته وی، ۷۰۰ سال زمان میبرد تا یک سانتی متر خاک تولید شود، عنصری که بستر ۱۲۵ میلیون تن محصول کشاورزی است و تامین کننده امنیت غذایی کشور،، اما همین عنصر حیاتی، تحت تاثیر عواملی همچون تخریب پوشش گیاهی و فعالیتهای صنعتی حدود ۷۰ سال است که روند فرسایشی آن اوج گرفته و به ۱۶٫۵ تن در هکتار رسیده است.
به گزارش جمله فرسایش، حاصلخیزی خاک را کاهش میدهد که میتواند بر عملکرد محصول تأثیر منفی بگذارد. تبدیل خاکهای طبیعی به بسترهای کشاورزی اغلب نمیتواند خاک را حفظ کند و بسیاری از گیاهان زراعی مانند قهوه، پنبه، نخل روغنی، سویا و گندم در واقع ممکن است فرسایش خاک را افزایش دهند. اثرات فرسایشِ خاک فراتر از از دست دادن زمینهای حاصلخیز است و منجر به افزایش آلودگی و رسوب در نهرها و رودخانهها شده است، این رسوبات آبراهها را مسدود کرده و باعث کاهش ماهیها و گونههای دیگر شده است. زمینهای با خاک تخریب شده نیز اغلب کمتر قادر به نگه داشتن آب هستند، که میتواند سیل را بدتر کند.
نابودی خاک، يعنی نابودی تمدن و موجودیت ایران
برچسب ها
هادی ابراهیمی در واکنش به فتوای اخیر ابطحی نسبت به رسانه ملی؛ شبکه نیابتی دشمن نباشید
درخصوص آمار بالای مرگ و میر براثر آلودگی هوا در کشور و بیعملی مسئولان؛ دوئل روزانه با مرگ
گزارش جمله به بهانه راهپیمایی موتوی امت حزبالله در انتقاد به رفع فیلترینگ واتساپ و گوگلپلی؛ موتورسواری دولادولا نمیشه
شبکه نیابتی دشمن نباشید
آقای ابطحی حواست هست اینگونه اظهارات اسکی بازی و موج سواری نیست، سر خوردن روی پوست خربزه و موز است.
دوئل روزانه با مرگ
در همه کشورهای توسعهیافته، دولت خود را در مشکلات سهیم و مقصر میداند و تلاش میشود مشکلات به سمت حل شدن، هدایت شود و اگر این مشکلات با سلامت و جان مردم در ارتباط بود، حتماً به شکل اورژانسی و به فوریت به مسیر حل شدن هدایت میشود اما در کشور ما که البته «درحال توسعه» هستیم و نه توسعهیافته، مشکلات در یک چرخه آزاردهندهای تکرار میشوند و خود را به جان و مال و سلامت مردم تحمیل میکنند اما مدیران و مسئولان هر از گاهی، وجود آن را و گاه عمق مشکلات را تأیید میکنند و در موارد بسیاری هم تلاش دارند مشکلات را انکار کنند، روی آن سرپوش بگذارند یا به بهانه امیدسوزی، با کسانی که مشکلات را طرح میکنند برخوردهای تند قضایی و اداری صورت میگیرد.
موتورسواری دولادولا نمیشه
دوستان ارجمند حزباللهی همراه برادر اللهکرم که مدتیست انشعابی از انصار حزب الله داشتهاند در مخالفت با رفع فیلترینگ واتساپ و گوگلپلی فراخوان تجمع موتوری دادند و نهايتا ديروز ۱۰ الی ۱۵ نفر راکب موتورسیکلت با همان شعارهای تکراری راهی خیابان شدند تا منتقد جریانی باشند که با رفع فیلترینگ زمین به آسمان رفته و خلاصه همهچیز درحال نابودی است.
ثبت دیدگاه
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
نقش زنان در منطقه دیده شود
معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری درمورد نقش زنان در منطقه توضیحاتی ارائه کرد.
حقیقتی که گم شده است
در دنیای امروز، رسانههای اجتماعی به عنوان یکی از مهمترین ابزارهای ارتباطی و اطلاعاتی، نقش پررنگی در شکلدهی به آگاهی عمومی دارند. اما این ابزار قدرتمند به همان اندازه که توانایی انتقال اطلاعات را دارد، میتواند بستری برای گمراهی و ایجاد آگاهی کاذب باشد.
پایه وفاق، پذیرش درک تفاوتها است/همه یکصدا برای ایران باشیم
سخنگوی دولت در جمع دانشجویان دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی عنوان کرد: پایه وفاق، پذیرش درک تفاوتها است بلکه همه با وحدت و همدلی، یکصدا برای ایران باشیم.
قانون حجاب و اتفاقات سوریه !
اصولگرایان تندرو و طیف پایداری قصدی برای کوتاه آمدن ندارند و عزم خود را برای ابلاغ قانون حجاب در تاریخ 23 آذر جزم کردند آن هم در شرایطی که بسیاری از دلسوزان حوزه دین و معارف بر آن نقدهای جدی وارد کردهاند و مدیران ارشد دولت چهاردهم بهعنوان مجری قانون نیز بندهایی از آن را غیرقابل اجرا میدانند و بسیاری از سیاسیون هم تأکید کردند با توجه به نیاز به تصمیمات سختی که در شرایط فعلی وجود دارد و ضرورت همراهی و هماهنگی مردم با این تصمیمات، اجرای این قانون که مخالفان بسیاری در میان شهروندان دارد، در حال حاضر به مصلحت نیست.
ابطال ۷۴ فقره مجوز معاینه فنی بهدلیل نقص فنی و دودزا بودن
رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی تهران خبر داد: ۷۴ فقره مجوز معاینه فنی خودرو بهدلیل نقص فنی و دودزا بودن در تهران ابطال شد.
تهران؛ پايتخت چکهای برگشتی ایران
چک برگشتی به مفهوم چک بلامحل یا چک پرداخت نشدنی است، دارنده چک برگشتی می تواند اقدامات قانونی لازم را برای وصول وجه چک برگشتی انجام بدهد که شیوه حقوقی، کیفری و ثبتی از جمله این روش هاست.
نقشآفرینی بینظیر در خدمت به مناطق روستایی و بانکداری دیجیتال
«دکتر بهزاد شیری»، مدیرعامل پست بانک ایران بهمناسبت بیستونهمین سال فعالیت بانک در عرصه نظام پولی و بانکی کشور در نشست خبری با اصحاب رسانه ضمن تبریک ولادت حضرت فاطمه(س) و گرامیداشت روز زن، از اهالی رسانه بابت همکاری و مساعدتهای آنان در پوشش اخبار تشکر کرد؛ سپس به ارائه گزارش کار ۹ ماهه سالجاری پست بانک ایران پرداخت .
ثابت بودن نرخ ارز باعث کاهش تورم نمیشود
با توجه به نوسانات شدید نرخ ارز طی روزهای گذشته، نشست کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با حضور «عبدالناصر همتی»، وزیر امور اقتصادی و دارایی و «محمدرضا فرزین»، رئیس کل بانک مرکزی برگزار شد. در این نشست دلایل افزایش نرخ ارز، چالشها و راهکارهای جلوگیری از آن بررسی شد.
لاتاری به خودروهای خارجی رسید
سامانه یکپارچه عرضه خودروهای وارداتی با عرضه ٢٩ مدل خودرو از روز یکشنبه ۱۱ آذر ماه بازگشایی شد تا متقاضیانی که در موعد مقرر اقدام به تعریف حساب وکالتی میکنند بتوانند از بین خودروهای عرضه شده در این دور، پنج اولویت مورد نظر خود را انتخاب کنند.
یلدای تورم و خاموشی
شب یلدا درحالی در راه است که تقریباً برای هیچ کسی مهم نیست، چون کشور در یکی از بدترین شرایط خود از نظر اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و بینالمللی قرار دارد.
۷ بازیکن در آستانه جدایی از آبیها
نیمفصل اول لیگ برتر فوتبال ایران به لحظات حساس خود نزدیک میشود، و استقلال، بهعنوان یکی از مدعیان جدی قهرمانی، با دو بازی سرنوشتساز مقابل چادرملو و سپاهان، فرصت دارد تا هم جایگاه خود در جدول را تقویت کند و هم تکلیف بازیکنان نامطمئن را مشخص کند.
چرا نیما میرزازاد باید الگوی بهتری باشد؟
حواشی پیرامون نیما میرزازاد، دروازهبان دوم تیم فوتبال سپاهان، بار دیگر نشان داد که مسئولیتهای اجتماعی ورزشکاران حرفهای، به ویژه در رشتههایی همچون فوتبال که از محبوبیت ویژهای برخوردار است، تا چه حد میتواند تأثیرگذار باشد. این بازیکن 27 ساله پس از دیدار حساس سپاهان و پرسپولیس در هفته دوازدهم لیگ برتر، با انتشار ویدئویی در فضای مجازی مورد انتقادات گسترده قرار گرفت و کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال نیز با صدور دستور موقت، او را تا اطلاع ثانوی از حضور در میادین محروم کرد.
به یاد صدف خالقی، قلبی که همیشه عاشقانه میتپید
هواداران تیمهای ورزشی، این گروه از افراد پرشور و وفادار، همیشه در کنار تیمهای خود ایستادهاند، چه در روزهای خوب و چه در روزهای بد. آنها نه تنها به تیمها در میادین ورزشی، بلکه در زندگی روزمره نیز وفاداری نشان میدهند.
چرا ترمیم استادیوم آزادی طولانی شد؟
استادیوم آزادی یکی از نمادهای ورزش ایران است که برای بسیاری از مردم یادآور روزهای افتخارآمیز تیمهای ملی فوتبال ایران، مسابقات مهم بینالمللی و رویدادهای مختلف ورزشی است.
چالشهای تکراری یا هشدارهای تازه؟
لیگ بیستوچهارم فوتبال ایران در حال ورود به نیمفصل زمستانی است و هنوز برخی از تیمها نتوانستهاند از سایه بحرانهای مدیریتی، فنی و روانی خارج شوند.
هزاران راه نرفته خودروهای کارکرده
شرایط و ضوابط واردات انواع خودروهای سواری نو و کارکرده به داخل کشور توسط «محمدرضا عارف»، معاون اول رئیسجمهور ابلاغ شد که طبق آن، اشخاص حقیقی نیز میتوانند خودروهای خارجی را وارد کشور کنند. آنچه موافقان خودروهای کارکرده خارجی به داخل کشور بر آن تأکید داشتند این بود که این خودروها بتوانند اولاً با ایجاد یک فضای رقابتی به افزایش کیفیت خودروهای داخلی بینجامند دوماً اینکه مردم جامعه بتوانند با پرداخت پول کمتری خودروهای با کیفیتتر سوار شوند و همچنین همین امر به ایجاد فضای رقابتی به کاهش قیمت خودروهای داخلی نیز بینجامد.
ویراژ روی آرزوهای مردم
شرکت خودروسازی سایپا در تازهترین اقدام خود، لیست محصولات خود را بروزرسانی کرد و قیمت برخی از آنان را افزایش داد.
سازمان ملی استاندارد ایران پیشرو در امر روانسازی فنی وقانونی فرآیند واردات خودرو
با هدف روانسازی و تسریع در فرآیند واردات خودرو، جلسات فنی مشترک بین سازمان ملی استاندارد ایران وسایر دستگاه های اجرایی مرتبط به منظور ارتقا و اصلاح بندهایی از آیین نامه واردات خودرو که موانع غیرفنی ایجاد می نمود؛ تشکیل شد
بیکیفیت باش و گران شو!
خودرو گران شد؛ همین خودروی ملی که بحث در خصوص کیفیت محصولات آن فراوان است، همین بازاری که اذعان میشود نه تنها سودآوری ندارد بلکه زیان هم دارد، کمپانی همین محصولاتی که ثبت نام برای خرید آنها گاهی به اندازه عمر یک نسل به طول میانجامد، پس از چندین ماه قرار گرفتن در صدر اخبار و تکذیب و گمانهزنی، بالاخره گران شد.
مذاکرات لغو تحریم ضروریتر میشود
تازه ترین تحریم ایران که پس از تحریم شرکتهای هواپیمایی، یکی از بیپایه ترین تحریمها با حداکثر فشار اقتصادی خواهد بود، تحریم کشتیرانی است.