بعضی زخم‌ها در زندگی آنقدر عمیق هستند که باید سالها بگذرد تا شاید لحظه‌ای هرچند کوتاه آن را فراموش کنی و یادت برود که چه اتفاقی برایت افتاده است. مثلا اگر زبانم لال یکی از اقوام درجه یک شما فوت کرده باشد، سعی می‌کنی به منزل اقوام نزدیکت بروی و اگر نتوانی هزینه سفرهای لاکچری […]

بعضی زخم‌ها در زندگی آنقدر عمیق هستند که باید سالها بگذرد تا شاید لحظه‌ای هرچند کوتاه آن را فراموش کنی و یادت برود که چه اتفاقی برایت افتاده است. مثلا اگر زبانم لال یکی از اقوام درجه یک شما فوت کرده باشد، سعی می‌کنی به منزل اقوام نزدیکت بروی و اگر نتوانی هزینه سفرهای لاکچری را پرداخت کنی با اندک هزینه به سراغ مکان‌های دیدنی در شهرستان و استان خودت می‌روی هرچند کوتاه اما آن رنج را فراموش می‌کنی، حالا اگر تمام شهر برایت خاطره افرادی باشد که به آن‌ها از خیابان‌ها عبور کرده‌ای و زندگی گذرانده‌ای آن وقت تمام خیابان‌ها برایت حسرت می‌شود. درست یکسال پیش بود که لرزه بر اندام نحیف کرمانشاه مظلوم افتاد تا بار دیگر سالها بعد از ۱۴ فرودین ۱۳۵۸ کرمانشاه بعد از جنگ با اهریمن، این بار با خشم طبیعت دست و پنجه نرم کند. حالا ۳۶۵ روز از زلزله کرمانشاه گذشته است، زلزله‌ای به بزرگی ۷٫۳ دهم که بخش ازگله کرمانشاه مرکزش بود، ۶۲۰ کشته بر جای نهاد، ۱۲۳۸۶ نفر را مصدوم کرد و ۱۹۳۰ روستا را مغلوب. اما این تمام ویرانی یک زلزله در عمق ۴۲۰ متری زمین نبود، ده شهر لزریدند و در مجموع ۳۶ هزار واحد تخریب و ۶۷ هزار واحد نیازمند تعمیر تشخیص داده شدند. ۱۲۰۰ هزار میلیارد تومان خسارت به زیرساخت‌ها و ۶هزار میلیارد خسارت در مجموع به این استان وارد شد.
هنوز هم در گوش شهر صدای شیون است
خاله فاطمه یکی از هزاران مادر زلزله زده در کرمانشاه است، او می‌گوید: هنوز هم بعد از یکسال صدای شیون، ناله‌ها و هجوم درد از گوشه‌های شهر به گوش می‌رسد. او که تمام زندگیش را در زلزله از دست داده است، می‌گوید: زخم‌های زلزله با ۵۳۰۰ پس لرزه کوچک و بزرگ در یکسال اخیر لرزه بر اندام نحیف کرمانشاه می‌اندازد.
خاله فاطمه می‌گوید برای هر واحد روستایی به ما ۴۰ میلیون تومان وام می‌دهند و الان با توجه به بالا رفتن مصالح ده میلیون اضافه کردند اما مگر با این مبلغ می‌توان خانه ساخت.

اندوه جنگ تا مصیبت زلزله
مراد بیگلری از دیگر زلزله زده‌های کرمانشاه است، او می‌گوید: وام را بالا بردند اما بلاعوض را بیشتر نکردند. از وضعیت بیکاری ایجاد شده در منطقه ابراز نگرانی می‌کند و ادامه می‌دهد: سالهاست که کرمانشاه با رنج مانوس شده است از اندوه جنگ تا مصیبت زلزله اما کسی یاور ما نیست.
بیگلری دلش گرفته است و می‌گوید: اگر تجربه‌های آوارگی جنگ نبود دوام نمی آوردیم، ما تجربه آوارگی جنگ داریم و کودکانمان تجربه آوارگی زلزله دارند.
وی از وضعیت کانکس‌ها و چادرهایی می‌گوید که هنوز بعد از یکسال هنوز هم آنجا قرار دارند و با هر بارانی ویران می‌شوند و در تابستان کوره هستند.
پایان عملیات ساخت و ساز ۷۰ هزار واحد مسکونی
استاندار کرمانشاه در این باره گفت گفت: عملیات ساخت و تعمیر ۷۰ هزار واحد مسکونی و ۹ هزار واحد دامی احداثی و تعمیری مناطق زلزله زده استان به پایان رسیده است.
هوشنگ بازوند در حاشیه بازدید از شهر زلزله زده سرپل ذهاب افزود: روند بازسازی و ساخت و ساز در سرپل ذهاب با تلاش‌های شبانه‌روزی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و ۱۲ ستاد معین استان‌های مختلف به‌ویژه در روستاهای شهرستان مناسب است.
وی با اشاره به روند مناسب بازسازی در اماکن دولتی گفت: بازسازی بیمارستان سرپل ذهاب از اولویت‌های ستاد بازسازی بود که به دلیل روند دو ماهه اظهار نظر کارشناسی مهندسان مشاور به کندی پیش رفت ولی امروز می‌بینیم که با تلاش بنیاد مسکن، خیران بخش سلامت و وزارت بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی استان از روند مناسبی برخوردار بوده و در نهایت در سالگرد وقوع زلزله به بهره‌برداری خواهد رسید و یکی از مهمترین دغدغه‌های مردم رفع می‌شود.
وی اضافه کرد: بازسازی بیمارستان اسلام‌آبادغرب هم به دلیل داشتن مشکل قضایی زمان بر شده و روند ساخت و ساز آن متفاوت خواهد بود.
استاندار کرمانشاه اظهار داشت: کار بازسازی مسکن مهر به دلیل اظهارنظر کارشناسی مهندسان مشاور که ۲ ماه به طول انجامید، دیرتر از واحدهای مسکونی دیگر آغاز شد و طبق نظر آنها تعدادی از بلوک‌ها کاملا تخریب و برخی دیگر نیز نیازمند مقاوم‌سازی بود که در حال انجام است.
وی افزود: وجود مشکلات حقوقی صاحبان مسکن مهر با شرکت‌های بیمه‌ای دلیل دیگر کندی پیشرفت ساخت و ساز این پروژه بود که نهایتا برطرف شد و طبق برنامه زمانبندی اعلام شده کار بازسازی مسکن مهر سرپل ذهاب تا پایان امسال پایان خواهد یافت.
استاندار کرمانشاه سپس به روند بازسازی در سرپل ذهاب اشاره کرد و گفت: کار بازسازی در این شهر به دلیل وجود بوروکراسی اداری و نوع ساخت و ساز با روستاها متفاوت است که آن را زمان بر می‌کند ولی با وجود طبیعی بودن موضوع امروز پیشرفت خوبی انجام گرفته است.
بازوند ادامه داد: در شهر سرپل ذهاب ۶ هزار و ۷۰۰ واحد دارای پروانه آسیب‌دیده و تخریبی وجود داشت ولی براساس آمارها ۱۰هزار و ۳۰۰ واحد در حال ساخت است.
وی با بیان این که بازسازی مناطق زلزله‌زده استان کرمانشاه با وجود ۱۰۴ هزار واحد آسیب دیده کار بسیار دشواری است، افزود: با وجود امکانات و اعتبارات لازم بازسازی باید ظرفیت و کشش این کار نیز وجود داشته باشد ولی با تمام وجود می‌توان گفت که روند بازسازی شهرستان روند مناسبی است.