رضا شریعتی، روزنامه‌نگار باید از طبقه ضعیف جامعه باشی تا بفهمی فقر، تنگدستی و نداری یعنی چه! این‌ها را که می‌گوید اشک از چشمانش جاری می‌شود :« پولداری خوشبختی نمی‌آورد اما فقر مادر بدبختی‌هاست.» اسمش پروانه است و دوست دارد مثل پروانه‌ها دور فرزندانش بچرخد اما پول ندارد جهیزیه دخترش را تکمیل کند. می‌گوید چطوری […]

رضا شریعتی، روزنامه‌نگار

باید از طبقه ضعیف جامعه باشی تا بفهمی فقر، تنگدستی و نداری یعنی چه! این‌ها را که می‌گوید اشک از چشمانش جاری می‌شود :« پولداری خوشبختی نمی‌آورد اما فقر مادر بدبختی‌هاست.» اسمش پروانه است و دوست دارد مثل پروانه‌ها دور فرزندانش بچرخد اما پول ندارد جهیزیه دخترش را تکمیل کند. می‌گوید چطوری باید با یک حقوق ساده بازنشستگی کارمندی همسرم و یک حقوق تامین اجتماعی دامادم یخچال ده میلیونی، تلویزیون ۵ میلیونی، فرش چند میلیون شده و… بخریم؟! دلش از تمام دنیا پر است؛ انگار نمی‌دانند دخترم با هزار امید و آرزو می‌خواهد به خانه بخت برود. صدایش می‌لرزد، پسرم مهندس کامپیوتر است اما بیکار است! افسرده شد! هر شرکتی کار می‌کند یا حقوقش را درست و حسابی نمی‌دهند یا اینکه حقش را می‌خورند و بیمه نمی‌کنند! دخترم هم لیسانس مهندسی صنایع دارد اما کو صنعت و کار؟! تازه داماد بیچاره من هم با هزار آشنا بازی توانست در یک شرکت تولیدی پوشاک کار پیدا کند.
پروانه تنها زنی نیست که از وضعیت گرانی‌های موجود گلایه دارند، پروانه‌های زیادی هستند که به خاطر فقر و فاصلۀ طبقاتی روزافزون بین طبقات و خانواده‌ها، افزایش فزایندۀ جرم و جنایت و آمار روزافزون پرونده‌های ارجاعی به دادسراها و محاکم کیفری و قضایی و آمار بالای طلاق ناراضی هستند. دسترسی نابرابر به منابع و فرصت‌های اقتصادی، اشتغال و اجتماعی جامعه را به سمتی برده است که مردم انتظار دارند تا نگاه کلان مسئولان، مدیریت در روند خدمت رسانی به فقرا و طیف ضعیف جامعه باشد. اما متاسفانه در جنگ فقیر و غنی رانت‌بازان موفق‌تر بوده و هر روز سفره‌های مردم آب می‌رود.
شاید همه چیز از روزی شروع شده باشد که در کشور تصمیم پرداخت یارانه به مردم گرفته شد نه تنها نان نفت بر سر سفره‌ها نیامد بلکه همان نان گذشته‌شان هم از سفره‌ها ربوده شد.
در همین مورد چندی پیش بود که عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی در خانه ملت گفت: در یک سال اخیر فقر مطلق در کشور از ۱۲ درصد به ۵۰ درصد افزایش یافته است و نرخ خط فقر به نزدیک ۶ میلیون تومان رسیده است.
رسول خضری در خصوص کاهش خرید اقشار ضعیف جامعه در پی نابسامانی اوضاع اقتصادی، گفت: ریشه کن کردن فقر مطلق یکی از شعارهای اصلی روحانی درانتخابات ریاست جمهوری سال ۹۶ بود و این موضوع همراه با رفع بیکاری و عدالت اقتصادی، محور بودجه دولت در سال ۹۷ قرار گرفت، اما متاسفانه امروز نه تنها فقر مطلق از بین نرفته بلکه چندین برابر شده است.
نماینده مردم پیرانشهر و سردشت آذربایجان غربی در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه تا قبل از آغاز به کار دولت دوازدهم ۱۲ درصد مردم کشور در فقر مطلق بودند و خط فقر ۳ میلیون تومان بود، اظهار داشت: قطعاً  با اوضاع فعلی خط فقر حداقل به ۶ میلیون تومان افزایش پیدا کرده و درصد مردمی که دچار فقر مطلق شده اند به چند برابر افزایش پیدا کرده و می توان گفت به عدد ۵۰ درصدی نزدیک شده است.
وی تصریح کرد: من متاسفم بگویم در جریان نوسانات ارزی در کشور دولت بالای ۲۰۰ هزار میلیارد تومان از جیب مردم درآمد زایی کرد. در مقابل ارزش پول مردم یک سوم شد و حداقل سه برابر فقیر تر شدند و نیمی از جامعه به زیر خط فقر سقوط کردند.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی در پایان در مورد تامین کالاهای ضروری اقشار ضعیف توسط دولت، گفت: قطعاً دولتی که مسبب این همه آسیب ها است باید خودش نیز برای این وضعیت راهکار ارئه دهد و مجلس هم تصویب کند.
زهرا کریمی، استاد اقتصاد و عضو هیات علمی دانشگاه، که دانش آموخته دانشگاه‌های «تهران» و «علامه طباطبایی» است و تجربه تدریس در دانشگاه ساندرلند انگلستان را نیز دارد. او به جمله گفت: تنگدستي در چهره بخشي از جامعه قابل مشاهده است اما مردم همچنان محکم و استوار هستند.
این استاد اقتصاد با بیان اینکه پرداخت یارانه به مردم موجب افزایش تورم در جامعه شد، افزود: پرداخت یارانه تنها به سه دهک پایین جامعه که امروز مطرح می‌کنند نادرست است، چراکه بیش از ۲۰ میلیون خانوار در کشور داریم، سه دهک این ۲۰ میلیون ۶ میلیون نفر هستند که با توجه به شناسایی نشدن درست این دهک‌ها عده‌ای خارج از گود می‌افتند، این موضوع باعث از هم پاشیدگی امنیت اجتماعی و سیاسی در کشور خواهد شد.
کریمی با بیان اینکه اگر برای مقابله با فقر یارانه دهیم، در میان مدت قدرت خرید مردم از بین خواهد رفت، گفت: فرایند فقر زایی در میان مدت بیشتر از فقرزدایی خواهد شد، راهکارش ادامه روند افزایش یارانه‌ها است که این باعث افزایش تورم خواهد شد.
اگرچه دولت به پرداخت بسته‌های حمایتی از ۱۵۰ هزار تومان تا بالاتر روی آورده است اما باید دید آیا به راستی این بسته‌ها می‌توانند فقری را که به مردم تحمیل شده است، برطرف سازند؟!