کارشناسان بر این باورند که نرخ آب در ایران ارزان است و برای اثبات این ادعا آمارهای مختلف ارائه می شود که سر راست ترین آنها بررسی قبض آب منزل و مقایسه آن با قبوض دیگر خدمات است. سرانگشتی‌ترین این مقایسه‌ها نشان می‌دهد نرخ تعرفه آب بسیار ارزانتر از نرخ تعرفه مکالمه با تلفن است. […]

کارشناسان بر این باورند که نرخ آب در ایران ارزان است و برای اثبات این ادعا آمارهای مختلف ارائه می شود که سر راست ترین آنها بررسی قبض آب منزل و مقایسه آن با قبوض دیگر خدمات است. سرانگشتی‌ترین این مقایسه‌ها نشان می‌دهد نرخ تعرفه آب بسیار ارزانتر از نرخ تعرفه مکالمه با تلفن است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی به خبرنگار ایرنا گفت: نباید خوشحال باشیم که آب ارزان است زیرا این به منزله بلاست.
محمد علایی افزود: هم اکنون میزان رشد جمعیت مشهد را هیچ شهری ندارد و حتی جمعیت حاشیه نشین این شهر از جمعیت پنج استان کشور بیشتر بوده که یکی از علت‌های آن ارزانی آب در این خطه است.
وی ادامه داد: کشورهایی که توانسته اند جمعیت مراکز اصلی و پایتخت خود را کنترل کنند با اقتصاد موضوع را مدیریت کرده‌اند. در حاشیه مشهد روستایی با ساختمان‌های هشت طبقه یا روستایی با حدود ۱۲ هزار نفر جمعیت وجود دارد که روز به روز به تعداد جمعیت آن افزوده می‌شود و یکی از عوامل افزایش این جمعیت، اقتصاد است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی گفت: اینکه شرکت آب و فاضلاب مشهد برای هر مترمکعب آب در این شهر ‘زیان، سوبسید یا یارانه’ می‌دهد جای خوشحالی ندارد بلکه پیامش این است که مردم به مشهد مهاجرت کنند.
وی اظهار کرد: وقتی آب یارانه‌ای و ارزان توزیع می شود بخاطـــر قیمت اندک توسط مصرف کننده هدر می رود. عارضه دیگر آب یارانه ای این است که بخش خصوصی اشتیاقی بـــرای سرمایه گذاری در بخش آب نخواهد داشت چون قیمــــت آب ناچیز است.
علایی افزود: یک متر مکعب آب در مشهد ۴۰۰۰ تومان تولید می‌شود در حالیکه این آب از سد دوستی منتقل می‌شود و هزینه استهلاک سرمایه در قیمت آن محاسبه نمی‌شود و در این صورت بخش خصوصی به سوی سرمایه گذاری در بخش آب نمی‌رود.
وی اظهار کرد: اعتبار مورد نیاز برای ساخت تصفیه خانه‌های مدرن را باید یا از اعتبارات دولتی و یا از مصرف کنندگان آب و بخش خصوصی تامین کنیم.
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی گفت: منابع دولتی که با کمبود شدید روبروست و فقط اعتبارات بخش خصوصی باقی می ماند که چون آب را با زیان و سوبسید توزیع می‌کنیم، بخش خصوصی نیز انگیزه‌ای برای ورود به این بخش ندارد.
وی افزود: یک سوی معادله در این موضوع دولت، مجلس و حاکمیت است و سوی دیگر آن شورای اسلامی شهر است یعنی شرکت آبفای مشهد باید نظر شورای شهر مشهد را برای منطقی کردن قیمت آب تامین کند.

قیمت آب و ملاحظات سیاسی
سرپرست شرکت آب و فاضلاب خراسان رضوی هم گفت: در زمینه منطقی کردن تعرفه های آب با شوراهای ۷۳ شهر استان سر و کار داریم که در تعیین قیمت تعرفه آب مقداری سیاسی کاری می‌کنند و چون می‌خواهند سالهای بعد نیز از مردم رای بگیرند در این باره با ما همراه نیستند.
عبـــاس مهری افزود: بر اساس تبصره سه قانون ایجاد تسهیلات بــــرای توســــعه طرحهای فاضلاب و بازسازی شبـــکه های آب شهری با شوراهای اسلامی در حال مذاکره و بررسی هستیم اما تعرفه ها خیلی جزئی اضافه می شود و وقتی برای تایید نهایی به تهران و وزارت نیرو فرستاده می شود آنها هم این مقدار را کاهش می دهند.
وی با تاکید بر اینکه این کار باید در بالادست و در خود دولت انجام شود، اظهار کرد: نمی‌دانم چرا تمام اجناس به راحتی افزایش قیمت داده می شود اما برای قیمت آب خیلی حساس هستند که قیمت افزایش نیابد.
سرپرست شرکت آب و فاضلاب خراسان رضوی گفت: در صورت تداوم این وضعیت برای شبکه فاضلاب هم نخواهیم توانست کاری بکنیم و حتی شبکه‌های فعلی را هم به زور نگهداشته ایم لذا خواسته ما اصلاح و منطقی کردن تعرفه آب و به روز نگاه داشتن تاسیسات است.
طبق تبصره سه قانون ایجاد تسهیلات برای توسعه طرحهای فاضلاب و بازسازی شبکه های آب شهری به منظور بازسازی و توسعه تأسیسات آب شهرها و تکمیل طرحهای نیمه تمام فاضلاب ‌در هر استان، مدیر عامل آب و فاضلاب استان و شورای شهر به‌ عنوان پارلمان محلی این اجازه را یافته‌اند که با فرمولی که به‌صورت توافقی و سالانه است بر اساس میزانِ مصرف، مبلغی را به ‌عنوان تبصره سه به قبوض مشترکین اضافه کنند. مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب مشهد در این زمینه نظر متفاوت دارد و معتقد است ۷۰ درصد شبکه فاضلاب شهر مشهد انجام شده در حالی که متوسط کشور در این زمینه حدود ۴۵ درصد است و مشهد در اجرای شبکه فاضلاب به جز اصفهان از تمام کلانشهرهای کشور جلوتر است و پیشرفت پروژه فاضلاب مشهد از نظر جمع آوری از تهران جلوتر است که این امر به خاطر اجرای مصوبه تبصره سه همین قانون است.
حسین اسماعیلیان افزود: با همراهی شورای شهر مشهد در سال گذشته ۳۲۰ کیلومتر شبکه فاضلاب از محل درآمدهای حاصل از تبصره سه در این شهر اجرا شد.
وی اظهار داشت: این در حالی است که اگر می خواستیم به اعتبار دولتی اکتفا کنیم اعتبار امسال فاضلاب شهر مشهد ۸۰ میلیارد ریال است که با آن ۱۰ کیلومتر شبکه فاضلاب را هم نمی توان ساخت.