نیمه بهار را که پشت سر می‌گذاریم و رفته رفته رنگ چمنزارها، درخت‌ها و برگ‌های به بار نشسته، از آن شادابی سبزی به تیرگی می رود و آفتاب هم آرام آرام به گرمای تابستان خود را نزدیک می کند، فرصت مناسبی است تا به همراه خانواده سفری به دشت و دمن های بهشتی ایران زمین […]

نیمه بهار را که پشت سر می‌گذاریم و رفته رفته رنگ چمنزارها، درخت‌ها و برگ‌های به بار نشسته، از آن شادابی سبزی به تیرگی می رود و آفتاب هم آرام آرام به گرمای تابستان خود را نزدیک می کند، فرصت مناسبی است تا به همراه خانواده سفری به دشت و دمن های بهشتی ایران زمین مان داشته باشیم تا جان کلام این بیت تکمیل شود «ابر و باد و مه و خورشيد و فلك همه در كارند…» تا مقصدی برای گردشگری شما فراهم شود. در این میان کاشان یکی از مقصدهای مناسب بهاری که اتفاقا دسترسی به آن راحت است و حتی در یک روز هم می‌توان شهر را گشت زد. هرچند، چند سالي است كه بعضي از آژانس‌های گردشگري و طبيعت گردي و مسافرتي روي كار آمده‌اند تا زحمت مردم و علاقه مندان براي رفتن به اين مقاصد كمتر شود.
این روزها حتما شما هم اسم تورهاي يك روزه گلابگيري كاشان را شنيده‌ايد. شهر کاشان نمونه کاملی از یک بافت کاملا ایرانی سازگار با اقلیم است. معماری در کاشان به زیبایی تمام با اقلیم گرم و خشک نواحی کویر مرکزی ایران سازگار شده است و سبک زندگی کاملا نشان دهنده انعطاف پذیری انسان و سازگاری وی با طبیعت است. این شهر بخشی از استان اصفهان است که حدود هفت هزار سال قدمت شهرنشینی دارد و برخی از مورخان بر این باورند که کاشان با اصالت‌ترین و اولین شهر ایران و جهان است. همچنین «باغ‌فین» در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت جهانی شده است.

باغ فین کاشان
راه‌ رسیدن به کاشان اصلا سخت نیست. اگر تمایل به ماشین شخصی خود و رانندگی کمتر از چهار ساعته در این مسیر را ندارید، می توانید بلیت قطار برای مسیر رفت و برگشت را از سایت رجا می‌توانید بخرید. تا کاشان در حدود ۳ ساعت و کمتر با قطار راه دارید، یعنی ۶ صبح از تهران راه بیفتید، حتما ۹ به کاشان رسیده‌اید. ابتدا به سمت باغ فین بروید و از این اثر ملی دیدن کنید. دلیل شهرت این باغ به جز اینکه باغ‌ایرانی دوره صفویه است، محلی است که ناصرالدین شاه، صدراعظم خود «امیرکبیر» را به قتل رسانید، حمام فین که امکان بازدید از آن وجود دارد، قتلگاه امیرکبیر است.
تپه‌های سیَلک
این تپه‌ها هیچ چیز خاصی ندارند، واقعا تعدادی تپه هستند که می‌توانید کمی روی آن‌ها راه می‌روید و یک نمایشگاه از ابراز و وسیله‌های پیدا شده از تپه‌ها را ببینید. شاید خیلی راحت بتوان این محل را از لیست دیدنی‌های کاشان حذف کرد، اما بعدها می‌توانید از اینکه در جایی قدم گذاشته‌اید که انسان‌های هشت هزار سال پیش در آن قدم گذاشته‌اند، حالتان فرق می‌کند.

خانه بروجردی ها
خانه بروجردی یکی از همان عمارت های سازگار با اقلیم خشک کویری کاشان است. این بنا که در محله سلطان میراحمد واقع شده از یادگارهای زمان قاجار (حدود قرن سیزدهم) است که در فهرست آثار ملی کشور با شماره ۱۰۸۳ به ثبت رسیده است. وجود بادگیرهای قرینه هلالی شکل زیبا بر بام تالار عمارت و کلاه فرنگی روی آن از زیباترین نمونه های معماری نواحی مرکزی ایران است. آنچه بیش از همه در تزئینات داخلی خانه خودنمایی می کند نقاشی ها و گچ بری های ارزشمندی است که هنر دست استادکاران زمان قاجار است. گویا نقاشی های خانه زیر نظر “صنیع الملک” نقاش بزرگ عهد قاجار که عموی کمال الملک بوده انجام شده است.

سرای عامری‌ها
سرای عامری‌ها که بعد از مرمت امروز به اقامتگاه زیبایی بدل شده، در خیابان خواهد بود، خانه‌ای بزرگ و قدیمی است که احتمالا به قرن ۱۳ برمی‌گردد. این خانه دو حیاط مستقل از هم برای دو بخش درونی و اندرونی دارد که و از ویژگی‌های آن مجلل بودن هرکدام و تزئینات بخش‌های مختلف خانه است. از آن‌جایی که شما در سرای عامری‌ها اتاق ندارید، فقط بخش حیاط و ساختمان اصلی را می‌توانید ببینید و البته از یک راهروی متفاوت و عجیب و به پشت بام برسید که اتفاقا خیلی هم زیباست.

خانه طباطبایی‌ها
مرحوم سیدجعفر طباطبایی که از تجار معروف و شناخته شده فرش دستباف در کاشان بوده، در سال ۱۲۰۹ شمسی سنگ‌بنای خانه‌ای چهار هزار متری را می‌گذارد! خانه‌ای با بخش‌های اندرونی، بیرونی و مخصوص خدمه که مجموعا ۴۰ اتاق، چهار حیاط، چهار سرداب (زیرزمین)، سه بادگیر و دو مسیر عبور قنات دارد. ساختن خانه هم ۱۰ سالی زمان بُرده! اگر به خانه طباطبایی‌ها رفتید، خودتان را مثل ما خسته نکنید که همه ۴۰ اتاق را از نزدیک ببینید، از بودن در حیاط‌ها و اتاق‌های اصلی لذت ببرید و کنار گل‌های حیاط عکس بگیرید.

خانه عباسیان
خانه عباسیان هم در همان محله قرار گرفته البته زیربنای آن خیلی بیشتر است و معماری متفاوتی هم دارد که در همه‌جا تقارن رعایت شده است. اما خانه عباسیان یک رستوران معروف هم دارد که اگر بر اساس همین برنامه پیش آمده باشید، حالا دیگر وقت نهار است و می‌توانید قبل از دیدن خانه یا بعد از دیدن آن به رستوران بروید و نهار بخورید. البته رستوران خیلی شلوغی است و پر از توریست‌هایی است که می‌خواهند غذای ایرانی را در دل ایران تجربه کنند!

حمام سلطان امیر احمد
این منطقه کاشان به محله سلطان امیراحمد معروف است و حمام سلطان امیراحمد هم همین‌جا قرار گرفته است. باید بگوییم به جز معماری خاص و زیبا انتظار چیز دیگری را نداشته باشید. پشت بام حمام‌های قدیمی هم که اساسا زیبایی خاصی دارد.

مسجد آقابزرگ
حالا دیگر نهار خورده‌اید، کم‌کم از کوچه پس کوچه‌های محله به سمت خیابان اصلی و مسجد آقابزرگ و بازار حرکت کنید. احتمالا ساعت ۴ بعد از ظهر است و اگر بلیت قطار هم خریده باشید، تقریبا دو ساعت وقت دارید. مسجد آقا بزرگ با پیاده روی در حدود ۱۵ دقیقه‌ای از خانه‌های تاریخی و انتهای کوچه‌ای به همین نام قرار گرفته است. این مسجد که امروزه همچنان مورد استفاده است و محل تحصیل طلاب هم هست، را نسوب به ملا مهدی نراقی می‌دانند که به آقا بزرگ معروف بوده است و با هزینه مرد نیکوکاری به نام حاج محمدتقی خانبان و پسرش ساخته شده است.

بازار سنتی کاشان
اگر جمعه به کاشان بروید، بازار آن تقریبا تعطیل است و تنها می‌توانید در بازاری خالی از شور و زندگی و با مغازه‌های بسته قدم بزنید. بازار سنتی کاشان به دلیل معماری خاصی که دارد، معروف شده و در زمان صفویه رونق زیادی داشته، از طرفی بازار وسعت زیادی دارد و برخی از قسمت‌های بازار به نام صنف‌هایی که در آن هستند، شناخته می‌شود؛ مثل بازار مسگرها، رنگرزها، ریسمان‌فروش‌ها زرگرها و ….