در حالی که اطرافیان نومحافظه کار ترامپ مانند مایک پمپئو و به خصوص جان بولتون امریکایی ها را به سوی جنگ نه تنها اقتصادی بلکه نظامی سوق می دهند، اما به نظر می رسد رئیس جمهور امریکا قصد دارد آنها را آرام کند. او در سفر خود به ژاپن مخالفت خود را با جنگ با […]
در حالی که اطرافیان نومحافظه کار ترامپ مانند مایک پمپئو و به خصوص جان بولتون امریکایی ها را به سوی جنگ نه تنها اقتصادی بلکه نظامی سوق می دهند، اما به نظر می رسد رئیس جمهور امریکا قصد دارد آنها را آرام کند. او در سفر خود به ژاپن مخالفت خود را با جنگ با ایران اعلام کرد و گفت قصد ندارد رژیم ایران را تغییر دهد. بسیاری از روزنامه های امریکایی آن را نشانه مخالفت ترامپ با مشاور امنیت ملی خود دانستند.
در واقع اگرچه دولت ترامپ تحت نفوذ شدید نومحافظه کاران قرار دارد، اما نباید فراموش کرد که ترامپ نومحافظه کار نیست. یادآوری می کنیم که ترامپ یک تاجر است و به نظر می رسد ترجیح می دهد ایرانی ها را به میز مذاکره بکشاند و بده بستان بهتری بین دو طرف صورت گیرد. بدین ترتیب حضور پمپئو و بولتون بسیار مفید است زیرا تهدید دائمی آنها ترس از مداخله نظامی را به قوت خود حفظ می کند. بحث ها در مورد هوشمندی ترامپ و توانایی وی برای اجرای این نوع راهبرد شدت یافته است، اما نتیجه برعکس خواهد بود اگر وی را همچون ابلهی بدانیم که فقط قادر به لفاظی های توهین آمیز است.
برای درک سیاست ایران و پیش بینی در مورد واکنش های آینده باید دو عامل مهم را در نظر گرفت. عامل نخست بحران مهمی که کشور به دلیل تحریم ها با آن مواجه است و تورمی که به حدود ٤٠ درصد و رکورد شدید رسیده است. این عامل اقتصادی تنها چیزی است که می تواند ایرانی ها را به میز مذاکره بکشاند. دومین عامل غرور بیش از حد ایرانی ها است که نمی پذیرند که هیچ کس کشور آنها با تاریخ هزار ساله تهدید کند.
اگرچه ضرورت مذاکره با توجه به وضعیت بسیار بد اقتصادی برای ایرانی ها مهم است، اما تهاجم دائمی بولتون یا پمپئو نمی تواند ایرانی ها را به مذاکره ترغیب کند.
برای پیشنهاد مذاکره بدون پیش شرط از سوی امریکا که در مقایسه با موضع آن در یک سال پیش کاملاً جدید به نظر می رسد، دلایل متعددی وجود دارد: خروج جزئی ایران از توافق هسته ای، درگیری آمریکا در جنگ تجاری با چین، مخالفت متحدان اروپایی در مورد موضوع ایران و آگاهی ترامپ از خطر افزایش درگیری با ایران.
ایران کشوری است که در آستانه هسته ای قرار دارد، برگ های برنده متعددی در اختیار دارد و آماده است تا جنگ نامتقارن را پیش ببرد. نظامیان این کشور همچون پاسداران انقلاب برای حفظ دستاوردهای انقلاب تشکیل شده اند، اما گروه های شبه نظامی به ویژه شبه نظامیان عراقی و به ویژه متحد وفادار حزب ا… لبنان به این کشور شیعه وفادارند.
در نهایت موضوعی که باعث وحشت دشمنان ایران شده است برنامه موشک های بالستیک آن است و این کشور موشک هایی را در مخفیگاه هایی که دست اندازی به آنها بسیار دشوار است، تولید می کند. ایران تجهیزات روسی را در زمینه دفاع ضدموشکی خریداری کرده است و این بدین معنی است که آمریکایی ها باید قبل از استفاده از بمب های خود، باید سامانه های ضد موشکی ایران را از بین ببرند.
بسیاری معتقدند که آمریکا یک امپراتوری در حال افول است. یکی از دلایل این افول جنگ است. جنگ ویتنام به هزینه های قابل توجه و تورم شدید منجر شد و جنگ در عراق شهرت امریکا را خدشه دار ساخت. اما قدرت نرم امریکا یکی از حربه های اخیر است که عدم تقارن قدرت قطعی در برابر رقبایش به ویژه چین است. اگر هزینه انسانی و مالی ناشی از جنگ با ایران به آن افزوده شود، بی تردید آمریکا شاهد تهدید بیش از حد برتری طلبی خود خواهد بود.






































































































































































































