حسن صانعی پور روزنامه نگار با ورود تیمهای گل گهر سیرجان و شاهین بوشهر به لیگ برتر فوتبال ایران و داغ شدن بازار نقل و انتقالات ایران وهمچنین نزدیک شدن به شروع لیگ نوزدهم (هرچند ریاست فدراسیون آغاز آن را منوط به شروطی کرده اند که بی شک یا لیگ برگزار نمی شود ویا در […]
حسن صانعی پور
روزنامه نگار
با ورود تیمهای گل گهر سیرجان و شاهین بوشهر به لیگ برتر فوتبال ایران و داغ شدن بازار نقل و انتقالات ایران وهمچنین نزدیک شدن به شروع لیگ نوزدهم (هرچند ریاست فدراسیون آغاز آن را منوط به شروطی کرده اند که بی شک یا لیگ برگزار نمی شود ویا در شرایط تعدیلی اتفاق خواهد افتاد) بد نیست نگاهی گذرا به تیم های شاغل در لیگ برتر ایران بیاندازیم تا شاید بتوان قهرمان نوزدهمین دوره لیگ برترفوتبال ایران را حدس زد.
تعداد تیم های مدعی قهرمانی ایران معمولا از انگشتان یک دست هم تجاوز نمی کند و اغلب درهردوره یک یا دو تیم، پدیده لیگ شده و ندرتا قهرمان هم می شوند. قهرمانی رمانتیک استقلال خوزستان در لیگ پانزدهم وهمچنین قهرمان شدن تیم هایی چون سایپا و فولاد خوزستان را هم می شود در همین مقوله جا داد و البته درخشش تیم هایی چون پارس جنوبی و پدیده در سالهای اخیر و فجر سپاسی و ابومسلم خراسان در ادوار گذشته را باید درراستای همین ظهور پدیده های فوتبالی تصورکنیم.
هفت تیم پرسپولیس، استقلال، سایپا، فولاد و استقلال خوزستان، پاس تهران و سپاهان، قهرمانان هجده دوره لیگ برتر فوتبال ایران شدند و دیگر تیمها، درسه دسته قرارگرفته، به این صورت که چند تیم دررتبه های دوم تا پنجم قرار گرفته و کسب سهمیه آسیا می کنند و تیم هایی هم در میانه جدول تنور لیگ را داغ کرده و باقی در انتهای جدول برای بقا می جنگند. البته این شرایط معمولا در تمامی لیگ های معتبر و کم معتبر دنیا هم حاکم بوده و قهرمانی بین چند تیم خاص دست بدست می شود. اما لیگ ایران و باشگاه های فوتبال ایران که بیشتر شبیه یک تیم هستند تا باشگاه، همواره شرایط خاص خود را داشته و تفسیر خاص خود را هم دارند.
پرسپولیس قهرمان
پرسپولیس بدون برانکو همچنان در اندیشه قهرمانی است. اما می شود پیشبینی کرد که کاراین تیم برای تداوم موفقیتهایش کمی سخت شده است. دیگرکاریزمای موفقیت برانکودر حوالی این باشگاه نیست. گرچه آن یار سفر کرده با پیغام و پسغام های خود سعی دارد روحیه این تیم را حفظ کند. اما مشخص نشدن وضعیت سرمربی و نیز عدم جذب بازیکن جدید( بجز فرشاد احمد زاده) شرایط این تیم را در لیگ پیش رو مبهم کرده است. هرچند دوستداران این تیم بزرگ در هیات مدیره و دیگر نهاد ها سعی دارند با بکارگیری یک مربی کاربلد که به توصیه برانکو ترجیحا هم وطن او باشد. داستان قهرمانی خود را تکرار کنند.
سپاهان، خسته اما امیدوار
قلعه نویی از آخرین قهرمانی خود به بعد در سراشیبی بدون جام و ناکامی قرار گرفته است و با عوض کردن تیم که معمولا در جاده اصفهان، تبریز بوده است. سعی دارد آب رفته به جوب را بازگرداند. دراماتیک ترین فینال ایران تبعاتی برای سپاهان داشت که روح تیمی این باشگاه را خسته و مجروح کرده است و کار قلعه نویی برای حضور در لیگ به عنوان یک تیم مدعی را دشوار نموده است. سیاوش یزدانی، محمد ابراهیمی، جلال الدین علی محمدی، محمد مسلمی پور،بختیار رحمانی، مهدی امینی و میلاد سرلک از این تیم جدا شده اند و حسن جعفری و خالد شفیعی هم در آستان جدایی هستند.و این باشگاه جورجی وولیسیانی، رضا میرزائی، محمد زینالی، محمد محبی و محمدرضا حسینی و نیز مرتضی منصوری را جذب کرده است. ترکیبی که در واقع شک و شبهه را برای قهرمان شدن این تیم ایجاد کرده و شاید بتوان گفت هیبت یک تیم قهرمان را به آن نمی دهد.
استقلال، امیدوار اما بی اعتماد
گرچه داستان آمدن استراما چونی به استقلال هم طولانی شد و هم با مشکلاتی چون پیچیده شدن تمدیدها و خروج بازیکنان تاثیر گذاری چون آیاندا پاتوسی و سید مهدی رحمتی و احتمالا منتظری، چشمی و کریمی، همراه شد و کمر بند اطمینان این تیم را دچار تزلزل نمود. اما آمدن سیاوش یزدانی، دشتی و ریگی و به احتمال ضعیف یک مهاجم خارجی و کارنامه نسبتا خوب سرمربی و البته حفظ مهره هایی چون باقری و حسینی، می توان حد اقل این تیم را جزو مدعیان قهرمانی محسوب کرد.
تراکتور و ذوب آهن، در قواره یک مدعی
شهر تبریز، لبریز از شور و حال است و عطش قهرمانی آذری زبانان ایران بیشتر از پیش شده است. آذربایجان دیگر نمی خواهد نایب قهرمان شده و یا فقط به سهمیه آسیایی فکر کند. تراکتور با زنوزی و مربی ترک تبار خود که روزگاری شال قرمز تهرانی ها را برگردن داشت. فقط قهرمانی می خواهد. دنیزلی با آوردن رشید مظاهری و محمدرضا خانزاده فریاد یاشاسین آذربایجان را خواهد سرود. آنها از سکوها مطمئن هستند. اما باید دید تاکیکتها و تکنیک ها هم به مدد این تیم خواهد آمد و تفکرات مصطفی به فتح جام منتهی می شود.
درآن طرف علیرضا منصوریان که در آسیا با ذوب آهن جور فوتبال ایران کشیده است اگر بتواند اسکلت تیمی خود را حفظ کرده و نقاط ضعف خود که بیشتر با پا به سن گذاشتن قاسم حدادی فر و رفتن حسینی در میانه میدان حس می شود واین تیم دیگر در درون دروازه مظاهری را ندارد برطرف نماید. دراین صورت شاید بتواند علاوه بر لیگ قهرمانان آسیا به رتبه های بالای جدول لیگ داخلی هم فکر کند.
پدیده به آسیا می اندیشد، تیمهای دیگر در فکر پدیده شدن هستند
یحیی گل محمدی هر چند فیلش یاد هندوستان کرد. و با پیشنهاد وسوسه انگیز پرسپولیس قصد داشت امیدواری های مشهدی ها را تبدیل به یاس کند. اما با آمدن سید مهدی رحمتی و علیرغم رفتن ریگی و برزای، برای رسیدن به مرحله گروهی لیگ قهرمانان امیدوار است و قصد دارد با جوانان خود تبدیل به قطب پنجم فوتبال ایران شود. البته اگربه فوتبال خراسان توجهی بیشتر شده و شهرستان های این استان هم زیر ذره بین گلمحمدی قرار بگیرد. تداوم موفقیت این تیم میسر خواهد شد.
تیم های گل گهر، شاهین، صنعت نفت آبادان، ماشین سازی، نفت مسجد سلیمان و نساجی مازندران اگر آسانسور لیگ را فعال نکنند وضمن بستن تیمی که در خطوط سه گانه خود بالانسی موزون را داشته باشد. حداقل می توانند حضور خود را در میانه جدول بیمه کرده و دغدغه سقوط نداشته باشند.
سایپا، پیکان، فولاد خوزستان و پارس جنوبی جم، حالتی برای مدعی شدن
علی دایی از سایپا جداشد. پیکان با فرکی به دنبال بازیکنان مورد نظر است. فولاد خوزستان با قطبی قطع همکاری کرد و شهاب گردان احمد عبدالله زاده را گرفته است. پارس جنوبی در یک خانه تکانی همیشگی قرار دارد. با این وصف نمی توان این چند تیم را مدعی جدی قهرمانی بدانیم. حتی قهرمانی سالهای دور سایپا و فولاد هم دلیلی نیست که آنان را در صف مدعیان قرار دهیم. این طیف از تیم ها معمولا سقوط نمی کنند اما برای قرار گرفتن در کورس قهرمانی در این چند فصل، ابزار کافی را نداشته و بعد از جرقه هایی که در کسب نتایج مطلوب در این تیم ها زده می شود، اغلب جمع کردن امتیازات لازم برای نیل به مقصود در قدرت آنان نیست. البته وضعیت نسبتا مناسب به لحاظ بودجه، مسئولین این تیم ها و حتی اهالی فوتبال ایران را به قهرمانی محتمل آنان گاها متوجه می کند.
قهرمان لیگ بی شک یک تیم جسور
و متفکر است
استقلال استرما و پرسپولیس همیشه مدعی برای حفظ تهران به عنوان پایتخت فوتبال ایران، نبردی سخت با آذربایجان و اصفهان خواهند داشت و باید از خوزستان و خراسان و هم به سلامت گذر کنند. تیم هایی که سودای قهرمانی ندارند، اندیشه غول کشی دارند. پستی و بلندی های لیگ ایران همچون هرلیگ دیگری، طاقت هر مربی و بازیکنی را می برد و شرایط خاص فوتبال ایران نیز آن را ویژه تر کرده و حاشیه امنیت را برای هیچ تیمی تضمین نکرده و نمی کند.










































































































































































































