رضا شریعتی، روزنامهنگار اسمش سلیمه بود و نباید بیشتر از ۳۵یا ۳۶ سال سن داشت.دلش از دست باند متكديان مهاجر پر بود و از حجم بیتفاوتی مردم گلایه داشت.میگفت که ما را برای عبرت دیگران آفریدهاند، وقتی کار خارقالعاده زندگیمان زنده ماندن است.سرفهای کرده بود تا صدایش صاف شود، اما بغض و حسرت در چشمهایش […]
رضا شریعتی، روزنامهنگار
اسمش سلیمه بود و نباید بیشتر از ۳۵یا ۳۶ سال سن داشت.دلش از دست باند متكديان مهاجر پر بود و از حجم بیتفاوتی مردم گلایه داشت.میگفت که ما را برای عبرت دیگران آفریدهاند، وقتی کار خارقالعاده زندگیمان زنده ماندن است.سرفهای کرده بود تا صدایش صاف شود، اما بغض و حسرت در چشمهایش پنهان شدنی نبودند.
یکسال برای شما ۳۶۵ روزه اما برای ما ۵۲۵ هزار و۶۰۰ شبانه روز یعنی هر دقیقهاش یک شبانه روزه. البته این تفاوت نگاه فقط تو تعداد روزهای یکسال نیست، همه معیارهای ما و شما با هم فرق دارند. مثلا وقتی ما تو ماشین نشستیم شما فاصله با ماشین جلویی با خودت را با متر و کیلومتر مقیاسبندی میکنید اما مقیاس برای ما قیمتش تا پولیه که در میاریم.
این ماشین پراید جلویی مقیاسش تا ما حدود چهار هزار شبانه روزه اونم به مقیاس روزهای شما. ملتفتی که چی میگم؟!
اینها را میگفت و تیتر برقهای بین مسیر چهار راه میکاییل و چهار راه پورسینای شهر رشت را میشمرد. سلیمه میگفت ناچار است تکدیگری کند و معتقد بود بعضی گداهای شهر رشت از طرف گروه يا باندی پشتيبانی میشوند . میگفت خودم شاهدتخلیه این افراد در رشت بودهام و همین مساله بازار ما را از سکه انداخته است.
دکتر سارا روانخواه، جامعه شناس در گفتوگو با جمله میگوید: با تكثير بی رويه اين گونه افراد در سطح شهرها كاملا واضح است كه اين متكديان تحت حمایت باندهای مافیایی هستند.
وی با بیان اینکه عوامل پشت پرده و سودجویانی که برده وار از محرومان فرهنگی و بعضی از بیماران روانی و جسمی و معتادان سوء استفاده کرده و چهره شهرها را به زشتی تکدیگری میآلایند، افزود: تکدیگری روحيه تلاش و كار كردن در افراد كم بضاعت و گاه كم توان را كاهش میدهد، گروههای مافيائی را در شهرها فربهتر کرده و مردم را دچار بدبینی نسبت به ارگانهای مسئول خواهد کرد.
روانخواه با بیان اینکه اینگونه فعالیتها در رو در روئی با هنجارهای جامعه است، ادامه میدهد: باید سعی شود تا خانوادهها توانمندسازی شده و به تدریج از آن محیط نامناسب دور شده و رغبتی برای بازگشت به خیابان نداشته باشند.
این جامعهشناس از دستاندازهای موجود در حل این معضل را محدودیت مالی شهرداریها دانسته و میافزاید: «یکی از اصلیترین نهادها در حل این مشکل شهرداریها هستند که در برخی موارد خوب عمل شده، اما با نقطه آرمانی فاصله دارد. طبق ماده ۵۵ قانون شهرداریها، این نهاد باید در مورد جمعآوری کودکان کار و متکدیان وارد عمل شود. اما شهرداریهایی که با محدودیت منابع مالی مواجه هستند کمتر در این زمینه فعال هستند.»
روانخواه بیشتر این متکدیان را حاشیهنشین میداند و میگوید: پدیده حاشيه نشينی حاصل مشكلات اجتماعی و ساختاری است که در كشورهاي توسعه نيافته و در حال توسعه، پررنگ بوده و در فرايند مديريت شهری تاثيرات منفی بيشتری دارد.
وی همچنین بر تاثیر حاشیهنشینی در بروز آسیــبهای اجتماعـی و (رفتارهای انحرافی) افراد تاکید کرد.
در همین رابطه علیاصغر جمشیدنژاد، معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار گیلان در گفتوگو با جمله با بیان اینکه مراکز استانها دارای بیشترین مشکل و آسیب در بخش متکدیان هستند، گفت: به کارشناسان دستگاههای متولی در حوزه ساماندهی متکدیان ابلاغ کردیم تا مراحل دستیابی به موفقیت استانهای مختلف در این خصوص را از نزدیک مشاهده و مبنای کاری خود قرار دهند.
وی با بیان اینکه این پدیده یک رویکرد اجتماعی است، افزود: توانایی حل معضل متکدیان در یک دستگاه اجرایی وجود ندارد و باید تمام دستگاهها در این بخش متحد باشند.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار گیلان با بیان اینکه این پدیده در نتیجه مهاجرت بی رویه به شهرها و در نتیجه حاشیه نشینی ناشی از مهاجرت نامتوازن و برنامه ریزی نشده همراه بوده است، گفت: جمع آوری متکدیان از سطح شهر گام اول مبارزه با تکدیگری است.
جمشیدنژاد با اشاره به جمع آوری بالغ بر ۷۰ متکدی و کودک کار در شش ماهه اول سال در رشت، خاطرنشان کرد: همه ما در مسیر بهبود شرایط زندگی افراد آسیبپذیر جامعه مسئول هستیم و باید از هیچ تلاشی دریغ نکنیم.
مونا ابروفراخ مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری گیلان هم با اشاره به شناسایی ۱۴۸ کودک کار در سطح شهر رشت گفت: حضور کودکان کار در خیابانها در شان شهر رشت نیست و نیازمند ساماندهی آنان هستیم.وی با اشاره به نقش حاشیهنشینی در رشد تکدیگری گفت: بسیاری از افراد ساکن در مناطق حاشیه معمولا دارای مهارتهای اقتصادی و شغلی چندانی نیستند و لذا در برقراری انطباق با سبک زندگی شهری ناموفق عمل مینمایند.
وی با بیان اینکه وجود تنوع فرهنگی و قومیتی و نبود هویت اجتماعی مشترک، در کنار عواملی از قبیل بیسوادی و بیثباتی اجتماعی به تعارضات فرهنگی دامن میزند، افزود: باید تلاش برای رفع معضلهای اجتماعی موجود مانند تکدیگری، کودکان کار و حمایت از شهروندان آسیب پذیر مانند زنان سرپرست خانوار و افرادی که گرفتار اعتیاد هستند و توانمند سازی در بافتهای فرسوده و ناکارآمد شهری با حساس نمودن و همکاری کلیه متولیان دولتی و حمایت سمنها و همکاری لازم با آنها توسط مسئولان ذیربط جدی گرفته شود.