وی صحبت های خود را اینگونه ادامه داد: شاید اگر ۵ سال پیش قانونگذاری را شروع کرده بودیم، امروز قوانین بالغانهتری در این خصوص داشتیم اما متاسفانه بیشتر درگیر این بودیم که چه کسی متولی این امر است.
وی تشریح کرد: طبق مفاد ۴۲و ۴ و ۶۴ و ۵۹ قانون بانک مرکزی، حوزه رمز پولها و نهادهای فعال این حوزه، نهاد تحت نظر بانک مرکزی لحاظ شدهاند و چارچوب و سیاست کلان ارائه شده، نیازمند الزامات متعددی در اجراست و اینها مواردی است که اصناف و وزارت اقتصاد و ذینفعان این حوزه باید در راستای آن همکاری کنند.
مومن در تشریح چند اصل کلی این سند گفت: بحث اول حکمرانی ریال است. تنها جایی که در کل سند عبارت (مجاز نیست) به کار رفتهاست، استفاده از رمزپولها به عنوان ابزار پرداخت در داخل کشور میباشد. در پیش نویس سند محدودیتهای دیگری هم بود که با بازخوردی که از صنعتگران داشتیم تغییر پیدا کرد تا امکان توسعه محوری این حوزه فراهم شود.
وی افزود: دو نهاد در سند تعریف شدهاند؛ یکی بحث کارگزاران رمزپول یا صرافیهای رمز ارز و دیگری نهاد امین یا کاستدی است. این دو نهاد به عنوان نهادهایی که باید طبق دستورالعملهای ابلاغی مجوز دریافت کنند تعریف شدهاند. هر کارگزاری رمز پول، باید برای نگهداری داراییها از کاستدی استفاده کند یا خود مجوز کاستدی را دریافت کند و سرویس دهد یا از مجوز امین نهاد دیگری استفاده کند و محدودیتی در این زمینه وجود ندارد.
معاون نوآوریهای نوین بانک مرکزی ادامه داد: مسئله بعدی این است که توکنهای معاملاتی و رمز ارزها که قبلاً ممنوع بودند دیگر ممنوع نیست. ورود نهادهای تنظیمگری برای فعالیت در این حوزه مجاز است و توکنهای مبتنی بر پشتوانه طلا و ارز پس از طی مراحل تنظیمگری با مصوبه هیئت عالی امکان فعالیت دارند.
مومن گفت: بحث بعدی مسئله ریسک کار و مسدودسازی دارایی است که صرافیها و پلتفرمها باید به مردم در این خصوص اطلاعرسانی کنند. در رابطه با دو نوع توکن که توکنهای کاربردی و اوراق بهاداری در فضای بورس هستند، اطلاعرسانی متفاوت است.
وی در پایان تاکید کرد: بانک مرکزی در اجرای قانونی که به آن محول شد، تلاش کرده که کلیه بندها را بر اساس قانون کشور و الزامات کشورهای دیگر طراحی کند و در کنار قانونگذاری فضا برای توسعه هم فراهم باشد. قطعاً نهادهای دیگر هم باید تعامل داشته باشند تا این فرصت بینظیر برای کشور از دست نرود. چارچوب برای شرایط امروز نوشته شده و بازخورد جامعه و تعامل فرصت برای اصلاح و بهبود را فراهم خواهد کرد و قطعاً فعالان از چارچوبمند شدن این فضا استقبال میکنند.
- نویسنده : مریم آهونبر