اصلاح مدیریت برداشت از آب‌های زیرزمینی  و عبور از مساله کم‌آبی در کشور
اصلاح مدیریت برداشت از آب‌های زیرزمینی  و عبور از مساله کم‌آبی در کشور

رییس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی ضمن تاکید بر اصلاح مدیریت برداشت از آب‌های زیرزمینی از مطالعات آن مرکز در خصوص مصرف بهینه آب در تولید مصالح ساختمانی خبر داد. محمد شکرچی‌زاده رییس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در خصوص مساله کمبود آب و ضرورت تغییر در الگوهای استفاده از آب در ساخت […]

رییس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی ضمن تاکید بر اصلاح مدیریت برداشت از آب‌های زیرزمینی از مطالعات آن مرکز در خصوص مصرف بهینه آب در تولید مصالح ساختمانی خبر داد.
محمد شکرچی‌زاده رییس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در خصوص مساله کمبود آب و ضرورت تغییر در الگوهای استفاده از آب در ساخت و ساز و همچنین شهرسازی با یادآوری این مطلب که برداشت بی‌رویه از آب‌های زیرزمینی دلیل عمده فرونشست و مخاطرات مرتبط با آن است که آینده شهرها و حیات آنها را تحت‌تاثیر قرار داده، گفت: مدت‌هاست که تاثیر فرونشست بر روی زیرساخت‌ها اعم از پل‌ها، خطوط ریلی و فرودگاه‌ها در دست بررسی و مطالعه کارشناسان مرکز است که در برخی موارد راهکارهای کارشناسی نیز ارایه شده است.
رییس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی بخش دیگر تاثیر فرونشست زمین را بر تاسیسات شهری و ضرورت مطالعه آن عنوان کرد و افزود: با توجه به مساله کمبود آب و هشدار کارشناسان ضرورت دارد تا مطالعات فرونشست بر روی تاسیسات شهری گسترش یابد. همچنین در زون‌های فرونشست باید تمهیدات خاصی اندیشیده شود تا امنیت ساکنان، تامین و مخاطرات فرونشست کاهش یابد که این مهم در دستور کار مرکز تحقیقات قرار دارد.
شکرچی‌زاده راه مقابله با فرونشست و کاهش مخاطرات آن را مدیریت برداشت از منابع آبی و تغییر الگوها به ویژه در کشاورزی برشمرد و  توضیح داد: تغذیه آب‌خوان‌ها یکی از روش‌های مرسومی است که در برخی از کشورها مورد استفاده قرار گرفته است. با این روش به شکل مصنوعی، آب‌خوان‌ها تغذیه آبی می‌شوند و به این شیوه، فرونشست تا حدی قابل کنترل است.
وی همچنین رعایت ملاحظاتی را در شیوه مصرف آب در مصارف خانگی، فضای سبز، مراکز صنعتی و همچنین در ساخت و ساز مورد تاکیدقرار داد و گفت: مقررات ملی و کنترل ساختمان باید به سمتی برود که استفاده از آب خاکستری احیا شود. به این ترتیب که بخشی از آبی که مصرف می‌شود، تحت عنوان آب خاکستری احیا شود و در چرخه مصرف به ویژه برای فضاهای سبز و مصارف صنعتی مورد بهره‌برداری مجدد قرار بگیرد.
رییس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی بر احیای آب‌های مصرفی تاکید کرد و گفت: برای تولید هر مترمکعب بتن نزدیک به ۲۰۰ لیتر آب مصرف می‌شود، که ضرورت دارد تا در روش‌های تولید مصالح ساختمانی تجدیدنظر داشته باشیم. در حال مطالعه هستیم تا بدون آنکه از آب شرب در تهیه و تولید مصالح ساختمانی استفاده شود، بتوانیم از آب های تجدید شده که قبلا استفاده شده و احیا می‌شوند در تولید مصالح ساختمانی بهره ببریم.
شکرچی‌زاده ارایه مشوق به تولیدکنندگان مصالح ساختمانی که از آب‌های تجدیدشده در تولید مصالح ساختمانی بهره می‌برند را از راهکارهای نهادینه کردن مصرف بهینه آب در ساخت و ساز برشمرد.

اهم اقدامات وزارت راه و شهرسازی از آبان ۱۳۹۷ تا تیر ۱۴۰۰
در حوزه مسکن مهر؛
۳۷۷ هزار واحد مسکن مهر در زمان وزارت اسلامی تکمیل شد
در زمان وزارت محمد اسلامی در راه و شهرسازی، ۳۷۷ هزار واحد مسکن مهر تکمیل شده است که از این تعداد ۳۳۷ هزارواحد تحویل متقاضیان شده و ۴۰ هزار واحد منتظر تأمین خدمات زیربنائی (انشعابات) است.
آمار مربوط به تکمیل مسکن های مهر در هشت سال گذشته نشان می دهد که صرفا از یکم مهرماه ۱۳۹۷ تاکنون، ساخت و تکمیل ۳۷۷ هزار واحد مسکن مهر در زمان وزارت محمد اسلامی انجام شده است.
همچنین تعداد واحدهای فاقد متقاضی در حال حاضر به ۳۷ هزار واحد و تعداد واحدهای دارای مشکل حقوقی به ۲۵ هزار واحد مسکونی رسیده است.
بنابر این گزارش تعداد واحدهای در دست اجرا نیز ۴۱ هزار واحد است که پیشرفت قابل ملاحظه ای داشته است.
یادآوری می شود در حال حاضر صرفا در شهر جدید پردیس حدود ٨ هزار واحد در حال ساخت و تكميل شدن است که عمده آن شامل متقاضیانی می شود که در خردادماه ۱۳۹۱ (آخرین ثبت نام مسکن مهر) از طريق دفاتر پستي شهر تهران صرفا برای مسکن مهر پردیس ثبت نام کرده بودند که با وجود واریز وجه، تا سال ۱۳۹۸ هیچ گونه عملیات ساختمانی برای آنها آغاز نشده بود.
بنابر این گزارش با دستور اسلامی ساخت ۷۰۰۰ واحد مسکن مهر در سال ۱۳۹۸ برای این متقاضیان در پردیس آغاز شد.
همزمان با تکمیل مسکن مهر در سطح کشور، وزارت راه و شهرسازی ٥٠٠ مدرسه، ٤٠٠ مسجد  و صدها مرکز بهداشتی- درمانی ، کلانتری و مراکز فرهنگی به منظور ارائه خدمات به ساکنان مسکن مهر در سراسر کشور ساخته است.
هم اکنون صرفا در پردیس حدود ۴۰ باب مدرسه در حال احداث است.

طی ۴ ماهه نخست سال؛
سرعت رشد ماهانه قیمت مسکن در سال قبل
۱۳ برابر امسال بود
میانگین سرعت رشد ماهانه قیمت مسکن در ۴ ماهه ابتدایی سال گذشته ۱۱ درصد و متوسط رشد ماهانه قیمت در ۴ ماهه امسال ۰.۸ درصد است که ۱۳.۷ برابر امسال محسوب می شود.
در اردیبهشت امسال نسبت به ماه قبل از آن (فروردین ۱۴۰۰) متوسط قیمت هر متر مربع مسکن در تهران کاهش ۱.۸ درصدی داشت.
اما در خرداد ماه امسال نسبت به اردیبهشت سال جاری شاهد افزایش ۳ درصدی متوسط قیمت مسکن بودیم؛ این سرعت رشد ماهانه متوسط قیمت مسکن در تیر ماه نسبت به ماه قبل از آن (خرداد ۱۴۰۰) نیز ۱.۳ درصد بود.
میانگین رشد ماهانه متوسط قیمت هر متر مربع مسکن تهران در ۴ ماهه نخست امسال ۰.۸ درصد برآورد شده است.
این در حالی است که در اردیبهشت سال گذشته، متوسط قیمت هر متر مسکن نسبت به فروردین ۱۳۹۹ رشد ۱۱ درصدی داشته است.
این روند در ماه‌های پس از آن نیز ادامه یافت و در خرداد سال قبل شاهد افزایش ۱۱.۶ درصدی متوسط قیمت مسکن نسبت به اردیبهشت ۱۳۹۹ بودیم. ضمن اینکه متوسط قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در تیر ماه سال گذشته در مقایسه با ماه قبل از آن (خرداد ۱۳۹۹) افزایش ۱۰.۴ درصدی داشته است.
بنابراین میانگین افزایش ماهانه متوسط قیمت هر متر واحد مسکونی در پایتخت در ۴ ماهه نخست سال گذشته، ۱۱ درصد بوده است.
مقایسه این سرعت رشد ماهانه قیمت مسکن در دو سال ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ نشان دهنده ۱۳.۷ برابر بودن این سرعت در سال گذشته نسبت به سال جاری است.