بارها متخصصان مطرح دنیا از کشورهای مختلف از جمله فرانسه و آلمان برای کمک به ایران آورده شدند اما حتی اجازه نیافتند یوزها را معاینه کنند وی در پاسخ به اینکه هزینه نگهداری هر یوزپلنگ در ۱۰ سال ۲ میلیارد تومان خواهد بود، نیز گفت: این برآورد دو میلیارد تومانی مشخص نیست چگونه به […]
بارها متخصصان مطرح دنیا از کشورهای مختلف از جمله فرانسه و آلمان برای کمک به ایران آورده شدند اما حتی اجازه نیافتند یوزها را معاینه کنند
وی در پاسخ به اینکه هزینه نگهداری هر یوزپلنگ در ۱۰ سال ۲ میلیارد تومان خواهد بود، نیز گفت: این برآورد دو میلیارد تومانی مشخص نیست چگونه به دست آمده؟! سازمان محیط زیست تقریباً هیچ گاه هیچ هزینهای برای مسائل بهداشتی، دامپزشکی و داروهای یوزها نکرده است. حتی در مورد کارشناسان بینالمللی که بهترینهای دنیا هم بودند و به ایران آمدند هیچ وقت هزینهای به ایشان پرداخت نشد.
این دامپزشک حیات وحش توضیح داد: جیره غذایی استانداردی که برای یوزها تعریف شدهاست، سه روز در هفته خرگوش، دو روز مرغ، یک روز در هفته گوشت بز و یک روز استراحت است. خرگوش که مجانی است و هزینهای ندارد چون همه اهدایی هستند. یوزپلنگها روزانه بیش از ۱.۵ کیلوگرم گوشت مرغ نباید استفاده کنند و گوشت بز هم که هفتهای یک بار است. هزینه مراقبت و فنس و غیره را هم اگر بخواهیم خیلی خیلی زیاد در نظر بگیریم، شاید به ۱۰۰ میلون تومان نرسد.
معماریان تأکید کرد: اعلام اینکه چنین هزینه دو میلیارد تومانی در کار بوده شاید صرفاً به خاطر این باشد که مقایسه شود با هزینه طرح نیمه اسارت. یعنی منظور این است که اسارت هزینهای ۲ میلیاردی دارد و اگر شرایط نیمهاسارت نیز هزینه ۲ میلیاردی داشته باشد، پس اینها تفاوتی با هم ندارند. در حالی که به هیچ عنوان این طور نیست.
وی درباره اینکه گفته شده دو یوز از سه یوزپلنگ پردیسان یعنی کوشکی و دلبر باروری خود را از دست دادهاند نیز گفت: چه کسی و کجا گفته کوشکی و دلبر توانایی باروری ندارند؟ من دامپزشکشان بودهام و معاینهشان کردهام و تمام کارشناسان بینالمللی که آمدند و بهترینهای دنیا هم بودند این موضوع را تأیید میکنند که هم کوشکی و هم دلبر با وجود سن بالا و سایر مشکلات کماکان بارور محسوب میشوند. در تمامی نوبتهای اسپرمگیری انجام شده، هر بار تأیید شد که کوشکی کماکان یک یوزپلنگ بارور است. درست است که کیفیت اسپرم در چند باری که در سالهای مختلف اسپرمگیری کردیم، کاهش پیدا کرده ولی در مقایسه با سایر یوزپلنگها به طور کلی کوشکی کماکان یک یوزپلنگ بارور به حساب میآید و هیچ وقت هیچکس نگفته است که کوشکی نابارور است. اشاره به این نکته هم به نظر میرسد دقیقاً به این خاطر باشد که کوشکی از چرخه حذف شود و بعد لابد باید فکر کنیم که یوزپلنگ از طبیعت گرفته شود و کار دیگری نمیشود کرد. درواقع کوشکی را مرده حساب کردیم تا سناریو به این سمت برود که یوزپلنگ از طبیعت بگیریم.
این دامپزشک حیات وحش گفت: حتی اگر به این نتیجه برسیم که باید از فرد نر دیگری استفاده شود، به جای زندهگیری و جدا کردن یک فرد از طبیعت امکان زنده گیری و گرفتن نمونه اسپرم وجود دارد. بدون اینکه این فرد از جمعیت شکننده طبیعی حذف شود. اسپرمها میتوانند تا ابد ذخیره شوند و یا برای لقاح مصنوعی در هر زمانی که نیاز باشد مورد استفاده قرار گیرند. در صورت لزوم انجام این کار امکان ردیابی یوزهای زندهگیری شده هم وجود خواهد داشت.
برآورد دو میلیارد تومانی مشخص نیست چگونه به دست آمده؟! سازمان محیط زیست تقریباً هیچ گاه هیچ هزینهای برای مسائل بهداشتی، دامپزشکی و داروهای یوزها نکرده است
وی در خصوص دلبر و مشکلاتی که برای زادآوریاش مطرح بوده نیز گفت: درباره دلبر هم همینطور است. درست است که سنش بالا رفته و مشکلات جدی سلامتی داشته است اما تمام معاینات تا آخرین معاینهای که اوایل امسال بر روی این یوز ماده انجام شده نشان میدهد که کماکان امکان باروری برایش وجود دارد و هیچ وقت اعلام نشده که این حیوان نابارور است.
این دامپزشک حیات وحش در پاسخ به اینکه چرا علیرغم همه این موارد پردیسان موفق نبوده است گفت: اتفاقاً در فاز اول موفقیت در جفتگیری طبیعی محقق شد. پس از انتقال دلبر و کوشکی به مرکز تحقیقات و نگهداری یوزپلنگ آسیایی در پارک پردیسان تهران و با انجام تمهیدات خاص جفت گیری طبیعی اتفاق افتاد ولی دلبر مشکلاتی داشت و هنوز هم دارد که اتفاقاً این مشکلات در زمان نگهداری این یوز در سمنان برایش ایجاد شده بود. مشکلات کلیوی و مشکلات دیگری که باعث شد دلبر سقط جنین کند. پس از آن دلبر دچار مشکلات رحمی شد که طولانی مدت تحت درمان قرار گرفت و خوشبختانه بهبودی کامل ارگانهای تناسلی را در پی داشت. ولی مشکلات کلیوی دلبر قابل درمان قطعی نیست و این یوز ماده میبایست تحت درمان و کنترل دارویی تا پایان عمر قرار گیرد. متأسفانه آزمایشهای انجام شده بر روی ایران یوزپلنگ ماده جوان هم مشکلات مشابه کلیوی را نشان میدهد که با درمان دارویی قابل کنترل است.
وی تصریح کرد: مشکلات اولیه برای دلبر احتمالاً در سمنان و محل نگهداری اولیه اش وجود آمده است و اگر دلبر در آن سال به تهران نمیآمد حتماً در همان سال میمرد و الان اساساً دلبری وجود نداشت که بخواهد رویش کاری انجام شود. اما چرا این کار حاصل نداد؟ چون این یک طرح برنامهریزی شده شش ماهه بود که بارها برنامهاش برای ریاست وقت سازمان هم فرستاده شد اما هیچکدام از کارهایی که باید انجام در زمان معین انجام میپذیرفت اجازه محقق شدن پیدا نکرد.
من دامپزشکشان بودهام و معاینهشان کردهام و تمام کارشناسان بینالمللی که آمدند و بهترینهای دنیا هم بودند این موضوع را تأیید میکنند که هم کوشکی و هم دلبر با وجود سن بالا و سایر مشکلات کماکان بارور محسوب میشوند
معماریان یادآور شد: بعد از اینکه دلبر سقط جنین داشت، ترشحات خونی از واژن حیوان خارج میشد و در آن زمان اعلام کردیم که حیوان حتماً باید بیهوش شود و تحت معاینه و درمان قرار گیرد در غیر این صورت مشکلات شدید سلامتی پیدا خواهد کرد. اما اجازه معاینه و بیهوشی را هم به ما نمیدادند. میگفتند عادت ماهانه است و مشکلی ندارد درحالی که کلاً گربهسانان چنین علائمی در سیکلهای فحلی خود ندارند. با فاصله چندین روزه و با اصرار و حتی شاید توسل به التماس توانستیم مجوز بگیریم و بیهوشش کنیم و درمان را شروع کنیم، که اگر انجام نمیشد دلبر به علت عفونت رحم تلف میشد.
وی تاکید کرد: بارها متخصصان مطرح دنیا از کشورهای مختلف از جمله فرانسه و آلمان برای کمک به ایران آورده شدند اما حتی اجازه نیافتند یوزها را معاینه کنند. دلبر شش ماه تحت درمان بود و جدا از کوشکی (تنها یوزپلنگ نر) نگهداری میشد اما با ادعای اینکه دلبر حامله است و بیهوشی و معاینه برای تولهها خطرناک خواهد بود، اجازه معاینه ندادند! گویا یوزها قابلیت گردهافشانی دارند. چنین دخالتها و اظهارات غیرکارشناسانهایی که از سوی تصمیم گیران و یا نزدیکان آنها در سازمان محیط زیست در طول این پنج سال صورت گرفت باعث شد تا حتی یکدهم درصد از برنامه علمی برنامه ریزی شده پیش نرود.
چه کسی و کجا گفته کوشکی و دلبر توانایی باروری ندارند؟ من دامپزشکشان بودهام و معاینهشان کردهام و تمام کارشناسان بینالمللی که آمدند هم تأیید میکنند که هم کوشکی و هم دلبر با وجود سن بالا و سایر مشکلات کماکان بارور محسوب میشوند