حیای خورده و آبروی قی کرده
حیای خورده و آبروی قی کرده

قطار چهل و یکمین جشنواره فیلم فجر به ایستگاه پایانی اش نزدیک می شود و بالاخره با تمام فراز و نشیب هایش به اتمام می رسد. در این روزها جهت بهبود شرایط و دلسوزانه تذکراتی به برگزار کنندگان و مسئولین جشنواره دادیم و سطح توقعاتمان در همین حد بود که مسئولین با اقرار به اینکه […]

قطار چهل و یکمین جشنواره فیلم فجر به ایستگاه پایانی اش نزدیک می شود و بالاخره با تمام فراز و نشیب هایش به اتمام می رسد. در این روزها جهت بهبود شرایط و دلسوزانه تذکراتی به برگزار کنندگان و مسئولین جشنواره دادیم و سطح توقعاتمان در همین حد بود که مسئولین با اقرار به اینکه در روند جشنواره با عدم حضور هنرمندان شاخص و بخشی از مردم که حضور در سالن های سینما و تئاتر و نمایشگاه های جشنواره را تحریم کرده اند خللی ایجاد شده است، فضای ایجاد شده به سمت صلح و تعامل نزدیک شود و همچنین وزیر دست از شاهنامه سرایی بردارد که هیچکدام باور نخواهیم کرد. مستحضرید که تا کنون چند بار این نکات را در «جمله» تکرار کردیم و شاید از همان ابتدا هم می دانستیم عاقبت کار چه خواهد بود: گوش هیچکس به این حرف ها بدهکار نیست!
حال با گذشت چند روز از جشنواره و شروع به کار ویژه برنامه هایی تلویزیونی این رخداد، اتفاقاتی افتاد که متوجه شدیم چه خوش خیالیم ما! زمانی که ما همچنان امید داشتیم مقام مسئولی از حضور نداشتن چهره های شاخص و بخشی از مردم در جشنواره اظهار تاسف کند ، ناگهان با پدیده نادری مواجه شدیم: هنوز پیدا می شود کسی که تحت عنوان کارگردان در رسانه ملی حضور پیدا می کند و صحبت هایی می کند که کاش می شد باور کنیم تمامش شایعه است. چون دیگر با این صحبت ها هیچ امیدی به آشتی و صلح باقی نخواهد ماند. چند شب گذشته، ابوالقاسم طالبی کارگردان سینما به عنوان کارشناس در برنامه تلویزیونی هفت حاضر شد و در خصوص بانوان سینما عباراتی جنجالی را به کار برد که مورد اعتراض بسیاری از مخاطبان قرار گرفت. جالب اینکه واکنش مجری برنامه، بهروز افخمی به این صحبت های شنیع و توهین آمیز تنها خنده بود و به نظر می رسد روا نیست که انگشت اتهام تنها به سمت طالبی نشانه گرفته شود. آیا افخمی نمی توانست از مهمانش بخواهد کمی مودب باشد؟
طالبی در صحبت هایش اعتراض زنان سینماگر به حکومت را به یائسگی آن ها نسبت داد و باعث شد با این حقیقت تلخ مواجه شویم که امروز و در قرن بیست و یکم که جهان و تکنولوژی به سرعت در حال پیشرفت است، کسی پیدا می شود که اعتراض و شلوغ کاری یک زن را (فارغ از مخرب یا غیر مخرب بودن این کنشگری) تقصیر ویژگی های جنسی او می اندازد و مجری محترم نیز تنها می خندد. ایشان همچنین قبل از این اظهار فضل، معتقد بودند حالا روزنامه ها ایشان را تیتر می کنند و اتفاقا تنها صحبت درستش همین بود. طالبی یا هرکس دیگری که این چنین بی ادبانه با زنان صحبت کند، قطعا تیتر خواهد شد و باید هجمه را تحمل کند؛ بلکه کمی ادب شود.

توضیح تهیه کننده برنامه هفت درباره توهین های طالبی
تهیه کننده برنامه «هفت» در گفت‌وگویی با ایسنا در پاسخ به اینکه آیا حرف‌های ابوالقاسم طالبی در ـ برنامه سینمایی «هفت» در چهارچوب استانداردهای تولید و پخش یک برنامه تلویزیونی قرار می‌گیرد؟ اظهار کرد: موضع برنامه ما از ابتدای جشنواره فجر مشخص بوده است. بر این اساس هر شب به یک سوژه درباره موضوعاتی مثل ژانرهای مغفول یا یکسری موضوعات دیگر مثل بحث اقتباس در سینمای ایران یا بازنمایی پلیس در سینمای ایران و یکسری موضوعات اینچنین بر مبنای جشنواره می‌پردازیم.
تهیه‌کننده «هفت» به قسمت حاشیه‌ساز این برنامه با حضور ابوالقاسم طالبی اشاره کرد و گفت: در این قسمت سوژه ما عِرق ملی در سینمای ایران بود که بابت آن کار محتوایی انجام شده بود. آقای طالبی هم بر همین مبنا دعوت شده بودند که به حوزه عرق ملی در سینمای ایران بپردازند؛ اما از جایی به بعد جهت صحبت‌های مهمان با موضوعی که مد نظرمان بود، متفاوت شد و این اتفاقی است که در بسیاری از برنامه‌ها رخ می دهد. به هر حال در برنامه موضوعی مشخص می‌شود، مهمانی دعوت می‌شود و در جاهایی دست مهمان و کارشناس بسته نیست. در این برنامه هم آقای طالبی یکسری نکاتی را فرمودند که بر مبنای همین آزادی بیان بوده و قاعدتا صحبت‌هایی که انجام می دهند به کارشناس و مهمان برنامه مربوط است.
وی با بیان اینکه این اتفاق سناریویی از قبل چیده شده نبود و مهمان برنامه در لحظه صحبتی را انجام داد، گفت: این نوع موارد در برنامه «هفت» روال خاصی نیست که بگویم هر سری به دنبال جنجال هستیم؛ چرا که موضوع و محور برنامه ما کاملا مشخص است. آقای طالبی به عنوان فیلمساز صحبت‌هایی را انجام دادند که قطعا اگر لازم باشد خودشان باید پاسخگو باشند؛ چرا که موضوع و فضای برنامه ما کاملا مشخص بود. تنکابنی در پاسخ به پرسش دیگر ایسنا درباره‌ی نحوه اجرای بهروز افخمی در لحظه بیان این صحبت‌ها از سوی مهمان و خنده‌های او که با انتقاد همراه شده است، عنوان کرد: آقای افخمی در برنامه شامگاه گذشته «هفت» هم همین نکته را عنوان کردند که به هر حال این صحبت‌ها نظر شخصی مهمان بوده است و خنده‌های ایشان متوجه ادبیاتی بوده است که ابوالقاسم طالبی به کار می‌بُرد و این جملات برایش چیزی در حد شوخی و مزاح است.تنکابنی در پایان تاکید کرد: بحث‌هایی که در برنامه «هفت» با حضور ابوالقاسم طالبی انجام شد، هیچ‌گونه روالی در برنامه های آتی نخواهد داشت.

واکنش خانه سینما به صحبت های طالبی
هیات مدیره خانه سینما در بیانیه‌ای پیرامون اظهارات «خارج از عُرف» مطرح شده در برنامه «هفت» و همچنین اظهارات یکی از مدیران سازمان سینمایی، بیانیه‌ای را منتشر کرد و نسبیت به این دو مقوله انتقاد کرده و آنها را مُخرب دانسته است. به گزارش ایسنا، در بخشی از بیانیه‌ هیات مدیره خانه سینما که در پی اظهارات “خارج از عُرف» ابوالقاسم طالبی (در برنامه هفت پیرامون سینماگران زن) منتشر شده است،در «حمایت از خانواده سینمای ایران از صدا و سیما درخواست شده است تا عذرخواهی کند.”همچنین در این بیانیه آمده است: «در زمانی که بحران سینمای ایران هر روز ابعاد گسترده‌تری به‌ خود می‌گیرد، این اظهارنظرهای بی‌منطق، هیچ راه حلی برای عبور از بحران‌ها پیشنهاد نمی‌کند.»و در پایان خانه سینما (جامعه‌ی اصناف سینمای ایران ) علاوه بر اینکه از صداوسیما خواسته است برای انتشار این برنامه از زنان سینماگر عذرخواهی کند ، همچنین از سازمان سینمایی هم خواسته «به جای تهدید به راه حل‌های واقعی برای عبور از رکود سینمای ایران بی‌اندیشد.”